Οι βιταμίνες είναι μη θερμιδικές ουσίες, οι οποίες μπορούν να βρεθούν σε διάφορα είδη τροφίμων όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, κρέας, ψάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να τις παρασκευάσει κι έτσι είναι απαραίτητο να τις λαμβάνει από αυτές τις τροφές, μια που οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για τον ανθρώπινο μεταβολισμό, την ανάπτυξη και την καλή υγεία μας.
Προσοχή όμως γιατί η περιεκτικότητα σε βιταμίνες ενός τροφίμου, εξαρτάται και από την καλή τους αποθήκευση και κατεργασία.
Ο βιταμίνες δεν μπορούν να αφομοιωθούν από τον οργανισμό μας, εάν δεν προσλαμβάνεται μαζί και φαγητό.
Για αυτό το λόγο, εάν παίρνουμε βιταμίνες (σε μορφή χαπιού πχ) πρέπει να τις παίρνουμε αμέσως μετά από ένα γεύμα.
Ο οργανισμός χρειάζεται διαφορετικές ποσότητες από διαφορετικές βιταμίνες. Επίσης οι ανάγκες των ανθρώπων σε βιταμίνες διαφέρουν από άτομο σε άτομο.
Τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι, άνθρωποι που πάσχουν από ασθένειες καθώς και έγκυες γυναίκες χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες ορισμένων βιταμινών στην καθημερινή τους δίαιτα.
Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:
- λιποδιαλυτές (A, D, E, και K)
- υδατοδιαλυτές (B και C)
ΥΔΑΤΟΔΙΑΛΥΤΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ
Η επιπλέον ποσότητα υδατοδιαλυτών βιταμινών αποβάλλεται από τον οργανισμό. Έτσι δεν μπορούμε να λάβουμε υπερβολική δόση, αλλά είναι πιθανό να έχουμε έλλειψη, καθώς δεν αποθηκεύονται στους ιστούς.
Η βαρύτητα των συμπτωμάτων έλλειψης ποικίλει από απλούς πονοκεφάλους, δερματικά προβλήματα ή ανορεξία μέχρι σοβαρές ασθένειες όπως η ασθένεια μπέρι μπέρι που προκαλείται από μακροχρόνια έλλειψη βιταμίνης Β1, ή σκορβούτο από την έλλειψη βιταμίνης C .
Βιταμίνη Β1 (θειαμίνη)
Ημερήσια ανάγκη: 1.2 mg οι ενήλικοι άντρες και 1.1 mg οι ενήλικες γυναίκες - 1.5 mg έαν θηλάζουν Τα παιδιά χρειάζονται .6 - .9 mg βιταμίνης B1 την ημέρα |
Είναι σημαντική για την παραγωγή ενέργειας. Βοηθά τα κύτταρα να
μετατρέπουν τους υδρογονάνθρακες σε ενέργεια. Βασική για τη λειτουργία
της καρδιάς, των μυών και του νευρικού συστήματος. Βοηθά στην
καταπολέμηση του άγχους, την καλή χώνεψη και την αφομοίωση των θρεπτικών
συστατικών. Η έλλειψή της μπορεί να κάνει τον άνθρωπο να νιώθει αδυναμία και κόπωση και η μακροχρόνια έλλειψή της προκαλεί τη νόσο beri – beri. Καταστρέφεται με το βρασμό |
Πηγές: Φρούτα: Καρπούζι, αβοκάντο, πεπόνι Λαχανικά: Αρακάς, φασόλια Άλλα: το χοιρινό, η βύνη, το γάλα, τα δημητριακά, η μαγιά, το συκώτι, οι ολόκληροι σπόροι, τα καρύδια, οι ηλιόσποροι, τα όστρακα, το αλεύρι βρώμης και τα φύτρα του σιταριού. |
Βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη)
Ημερήσια ανάγκη: 1.3 mg οι ενήλικοι άντρες και 1.1 mg οι ενήλικες γυναίκες - 1.5 mg κατά την κύηση και τον θηλασμό Τα παιδιά χρειάζονται .6 - .9 mg βιταμίνης B2 την ημέρα |
Είναι απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξη του σώματος, την αναπαραγωγή και
την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και αντισωμάτων. Αναγκαία για τη
χώνεψη και τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών, λίπους και υδατανθράκων. Βοηθά
στην καταπολέμηση του άγχους και την καλή υγεία δέρματος, νυχιών και
μαλλιών. Η έλλειψή της εκδηλώνεται με φωτοφοβία, δακρύρροια, γλωσσίτιδα κ.α. Το φως και η ακτινοβολία μπορούν να καταστρέψουν τη ριβοφλαβίνη, αλλά όχι η θερμότητα. |
Πηγές Φρούτα: Ακτινίδιο, αβοκάντο, πεπόνι Λαχανικά: πράσινα λαχανικά, το μπρόκολο, τα σπαράγγια και το σπανάκι Άλλα: το γάλα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το αβγό |
Βιταμίνη Β3 (νιασίνη)
Ημερήσια ανάγκη: 16 mg οι ενήλικοι άντρες και 14 mg οι ενήλικες γυναίκες - 17-18 mg κατά την κύηση και τον θηλασμό Τα παιδιά χρειάζονται 9 - 16 mg βιταμίνης B3 την ημέρα |
Βοηθάει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Απαραίτητη για την υγεία
της επιδερμίδας και της γλώσσας, καθώς και για την παραγωγή κορτιζόνης,
θυροξίνης, ινσουλίνης. Είναι επίσης σημαντική για την μετατροπή της
τροφής σε ενέργεια, υγιές νευρικό σύστημα και εγκεφαλική λειτουργία.
Αυξάνει την κυκλοφορία και μειώνει τη χοληστερόλη. Η έλλειψή της προκαλεί πελάγρα. |
Πηγές Φρούτα: Ροδάκινα, ακτινίδιο, μπανάνες, καρπούζι, αβοκάντο Λαχανικά: αρακάς, πατάτες, μανιτάρια, καλαμπόκι, αγκινάρα, ντομάτες, καρότα, πράσινη πιπεριά, μπρόκολο, σπαράγγια Άλλα: κρέας, πουλερικά, ψάρια, δημητριακά, ηλιόσποροι, αμύγδαλα, φιστίκια |
Βιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ)
Βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη)
Βιταμίνη Β9 (φολασίνη, φολικό οξύ, πτεροϋλγλουταμικό οξύ )
Ημερήσια ανάγκη: 5 mg οι ενήλικοι και 6-7 mg οι γυναίκες κατά την κύηση και τον θηλασμό Τα παιδιά χρειάζονται 2-4 mg βιταμίνης B5 την ημέρα |
Είναι απαραίτητη για το μεταβολισμό της τροφής καθώς και για την παραγωγή ορμονών και καλής χοληστερόλης. Βοηθάει στην καταπολέμηση μολύνσεων και βακτηρίων και την επούλωση πληγών. Βοηθάει στην ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος, την παραγωγή αντισωμάτων και τη μείωση του άγχους. Καταστρέφεται με το βρασμό |
Πηγές Φρούτα: Πορτοκάλια, μπανάνες, αβοκάντο Λαχανικά: πατάτες, γλυκοπατάτες, μανιτάρια, καλαμπόκι, αγκινάρα, κουνουπίδι, καρότα, μπρόκολο Άλλα: γάλα, κρέας και δημητριακά |
Βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη)
Ημερήσια ανάγκη: 1.3 - 1.7 mg οι ενήλικοι και 2 mg οι γυναίκες κατά την κύηση και τον θηλασμό Τα παιδιά χρειάζονται .6 - 1.3 mg βιταμίνης B6 την ημέρα |
Παίζει ρόλο στη δημιουργία αντισωμάτων στο ανοσοποιητικό σύστημα. Βοηθά
στη λειτουργία του νευρικού συστήματος και στη δημιουργία ερυθρών
αιμοσφαιρίων. Είναι επίσης απαραίτητη για τις χημικές αντιδράσεις των
πρωτεϊνών. Όσο περισσότερες πρωτεΐνες λαμβάνουμε, τόσο περισσότερη
βιταμίνη Β6 χρειαζόμαστε. Είναι απαραίτητη για την απορρόφηση της
βιταμίνης Β12. Έλλειψη της βιταμίνης Β6 μπορεί να προκαλέσει ζαλάδα, ναυτία, σύγχυση και σπασμούς. Καταστρέφεται με το βρασμό |
Πηγές Φρούτα: μπανάνες, καρπούζι, αβοκάντο, μοβ φρούτα Λαχανικά: πατάτες, αρακάς, καρότα Άλλα: κρέας, πουλερικά και ψάρια |
Βιταμίνη Β9 (φολασίνη, φολικό οξύ, πτεροϋλγλουταμικό οξύ )
Ημερήσια ανάγκη: Τουλάχιστον 400 mcgs οι ενήλικοι , 600 οι γυναίκες κατά την κύηση και 500 κατά τον θηλασμό Τα παιδιά χρειάζονται 150 - 300 mcg την ημέρα |
Είναι απαραίτητη στο σώμα για τη διαδικασία ωρίμανσης και
πολλαπλασιασμού των κυττάρων, τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων και
συστατικών του νευρικού συστήματος. Βοηθάει στη δημιουργία του DNA και
τη διατήρηση της καλής λειτουργίας του εγκεφάλου. Είναι σημαντικό μέρος
του εγκεφαλονωτιαίου υγρού. Είναι απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξη των
εμβρύων. Έλλειψη φολλικού οξέος προκαλεί μεγαλοβλαστική αναιμία, που συνοδεύεται από πυρετό, γαστρεντερικές διατραχές και αύξηση των ορίων του ήπατος και του σπλήνα. Καταστρέφεται με το βρασμό |
Πηγές Φρούτα: ακτινίδιο, πορτοκάλι, φράουλα, μπανάνες Λαχανικά: ντομάτες, σπαράγγια, αρακάς, αγκινάρα, σπανάκι, πατάτες, μπρόκολο, καρότα, κρεμμύδια, πράσινη πιπεριά Άλλα: ξηροί καρποί, συκώτι |
Βιταμίνη Β12 (κοβαλαμίνη)
Βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ)
ΠΗΓΗ. sintagespareas
Ημερήσια ανάγκη: Τουλάχιστον 2.4 mcg οι ενήλικοι και 2.6 - 2.8 οι γυναίκες κατά την κύηση και τον θηλασμό Τα παιδιά χρειάζονται .9 - 2.4 mcg την ημέρα |
Απαραίτητη για το μεταβολισμό. Βοηθά στη συντήρηση του κεντρικού
νευρικού συστήματος. βοηθά την πρόληψη της αναιμίας, στην αποθήκευση της
βιταμίνης Α στους ιστούς και τη καλύτερη λειτουργία του σιδήρου στο
σώμα. Η βιταμίνη B 12 χρειάζεται για να απελευθερώσει το φολικό, ώστε να
βοηθήσει στην δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων. Βελτιώνει τη
συγκέντρωση, τη μνήμη και την ισορροπία Η έλλειψη βιταμίνης Β12 προκαλεί μεγαλοβλαστική αναιμία και νευρολογική συνδρομή Καταστρέφεται με το βρασμό |
Πηγές Φρούτα: κανένα Λαχανικά: κανένα Άλλα: τη βρίσκουμε μόνο σε ψάρια, πουλερικά, κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα. |
Βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ)
Ημερήσια ανάγκη: 60 mg οι ενήλικοι και 70 οι γυναίκες κατά την κύηση και τον θηλασμό Τα παιδιά χρειάζονται 45 - 50 mg την ημέρα |
Η βιταμίνη C είναι ίσως η πιο σημαντική βιταμίνη απ' όλες. Παίζει
σημαντικό ρόλο ως αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας τους ιστούς από τις
επιπτώσεις της εξείδωσης. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα από
τις ελεύθερες ρίζες. Είναι απόλυτα απαραίτητη για το σχηματισμό και τη
διατήρηση του κολλαγόνου. Το κολλαγόνο χρειάζεται για τον σχηματισμό των
οστών και των δοντιών και για τον σχηματισμό του δερματικού ιστού. Η
βιταμίνη C αυξάνει την αντοχή σε μολύνσεις και βοηθά το σώμα να
απορροφήσει σίδηρο. Η έλλειψη της βιταμίνης C προκαλεί σκορβούτο Καταστρέφεται με το βρασμό |
Πηγές Φρούτα: ακτινίδιο, φράουλες, πορτοκάλια, καρπούζι, ροδάκινα, μπανάνες, μήλα, λεμόνια, σταφύλια, αβοκάντο Λαχανικά: ντομάτες, αγκινάρες, σπαράγγια, μπρόκολο, καρότο, κουνουπίδι, καλαμπόκι, αγγούρι, πράσινη πιπεριά, μανιτάρια, κρεμμύδια, αρακάς, πατάτες, σπανάκι, λάχανο Άλλα: γάλα και κρέας έχουν πολύ λίγη ποσότητα βιταμίνης C |
ΠΗΓΗ. sintagespareas
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου