ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ......







1814  Αρχίζει το Συνέδριο της «Ιεράς Συμμαχίας» στη Βιέννη για την επαναδιαμόρφωση του πολιτικού χάρτη της Ευρώπης μετά την ήττα της γαλλικής αστικής επανάστασης και τους Ναπολεόντειους Πολέμους.

1864  Κυρώνονται η ιδρυτική Διακήρυξη και το Καταστατικό της Διεθνούς Ενωσης Εργατών (Α' Διεθνής). «Η Διεθνής, έγραφε ο Μαρξ, ιδρύθηκε για να αντικαταστήσει τα διάφορα σοσιαλιστικά και μισοσοσιαλιστικά τμήματα με μια πραγματικά αγωνιστική οργάνωση της εργατικής τάξης». Τα καθήκοντα αυτά προσδιόρισαν και το περιεχόμενο της ιδρυτικής Διακήρυξης και του Καταστατικού της.

1920  Εκλογές στην Ελλάδα, εν μέσω Μικρασιατικής Εκστρατείας. Η αντιβενιζελική αστική παράταξη είχε σημαία της τον τερματισμό του πολέμου. 

Οι εκλογές αυτές ήταν οι πρώτες στις οποίες έλαβε μέρος το νεαρό ΣΕΚΕ, μετέπειτα ΚΚΕ, συνδυάζοντας την πάλη για τα λαϊκά προβλήματα με τον αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό αγώνα κατά της κυβέρνησης Βενιζέλου, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα ότι και η αντιβενιζελική παράταξη είχε την ίδια πολιτική. 

Η αντιβενιζελική παράταξη κέρδισε τις εκλογές και συνέχισε τον πόλεμο.

1939  Η 5η Σύνοδος του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ (1 - 2/11/1939) αποφασίζει την εισδοχή της Δυτικής Ουκρανίας και της Δυτικής Λευκορωσίας (περιοχές που είχε αποσπάσει η Πολωνία την περίοδο της ιμπεριαλιστικής επέμβασης κατά της επανάστασης) στην ΕΣΣΔ και την ενσωμάτωσή τους στις Σοβιετικές Σοσιαλιστικές Δημοκρατίες της Ουκρανίας και Λευκορωσίας, αντίστοιχα.

1944  Το 7ο Σύνταγμα της ΙΧ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ, με τη συνδρομή του εφεδρικού ΕΛΑΣ Φλώρινας, δίνει την τελευταία μάχη εναντίον των γερμανικών τμημάτων που υποχωρούν από την περιοχή της Φλώρινας.

1945  Παραιτείται η κυβέρνηση Σοφοκλή Βενιζέλου. Σχηματίζεται νέα κυβέρνηση υπό τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, που κράτησε μόλις 3 βδομάδες.

1954  Στην Αλγερία ξεσπά εθνικοαπελευθερωτικός πόλεμος κατά των Γάλλων αποικιοκρατών.

1956 Ο ΟΗΕ καταδικάζει την επίθεση ΗΠΑ - Βρετανίας - Ισραήλ εναντίον της Αιγύπτου (Κρίση του Σουέζ).

1968  Πεθαίνει ο Γεώργιος Παπανδρέου, 3 φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.





ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου