ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023

ΜΑΝΤΑΛΕΝΑ (Αικατερίνη Μπότση) - Άκου τ’ αηδόνια







Από άρθρο του Θανάση Γιώγλου





 Στις 25 Νοεμβρίου 1988 έφυγε από τη ζωή, στην πολύ μικρή και δημιουργική ηλικία των σαράντα ενός ετών, η Αικατερίνη Μπότση. Κι αν δεν σας λέει κάτι αυτό το όνομα, αναφέρομαι στην, επί σειρά ετών, παρτενέρ του Γιώργου Ζαμπέτα στο πάλκο, στη δισκογραφία αλλά και στα κινηματογραφικά πλατό, την Μανταλένα. 
Το «Μανταλενάκι», όπως την αποκαλούσε ο Ζαμπέτας…

Σύμφωνα με τους δισκογραφικούς καταλόγους, η Μανταλένα μπήκε στη δισκογραφία το 1962, σαν Καίτη Μανταλένα, με το τραγούδι των Γιώργου Μανισαλή και Κώστα Βίρβου «Μοίρα μου καταραμένη», που εκδόθηκε σε 45άρι δισκάκι από την Odeon. 


(Μετά από σχετική έρευνα που έκανα και, κυρίως, ακούγοντας το σύνολο των ηχογραφήσεων, διαπίστωσα πως κατά πάσα πιθανότητα, η Καίτη Μανταλένα που εμφανίζεται στις ετικέτες των πρώτων δίσκων της λίστας που ακολουθεί παρακάτω, είναι το ίδιο πρόσωπο με την Μανταλένα. 
 Κρατώ όμως μια μικρή επιφύλαξη αφού τα στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί μέχρι σήμερα για τη δισκογραφία και τη ζωή της είναι ελάχιστα).

Από τότε, μέχρι το 1970 ηχογράφησε σαν πρώτη ή δεύτερη φωνή, μια σειρά από εικοσιεπτά τραγούδια που κυκλοφόρησαν σε δίσκους 45 στοφών, τα περισσότερα σε πρώτη εκτέλεση. 


Δεκαπέντε από τα τραγούδια αυτά έφεραν τη συνθετική υπογραφή του Γιώργου Ζαμπέτα, ενώ άλλα δώδεκα είναι δημιουργίες συνθετών όπως ο Γιώργος Μητσάκης, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Γιώργος Μανισαλής, ο Μπάμπης Μπακάλης και άλλοι. 

Το 1980, η Μανταλένα ηχογράφησε τον πρώτο και τελευταίο προσωπικό της δίσκο με τίτλο «Μ’ αρέσεις πολύ» στη μικρή εταιρεία «Καρυάτις», με τραγούδια σε μουσική του Στέλιου Θεοδωρακόπουλου και στίχους του Λάκη Τσώλη.

Όπως έχω ξαναγράψει για την Μανταλένα, έχω την αίσθηση πως στα πιο γρήγορα και «αλέγκρα» τραγούδια τραγουδά με πιο εξωστρεφή, με «Ζαμπετέικο» τρόπο ερμηνείας, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των τραγουδιών. 


Ακούγοντάς την όμως σε κάποια από τα λίγα μινόρε του Ζαμπέτα και σε πιο μελαγχολικά κομμάτια, όπως το «Εδώ αρχίζει μια ζωή», διαπιστώνουμε πως πρόκειται για μια ιδιαίτερη ερμηνεύτρια με πολλά χαρίσματα.

Θα πρέπει επίσης να σημειώσω πως αρκετά είναι τα τραγούδια που ακούστηκαν στις ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου από την Μανταλένα και τον Γιώργο Ζαμπέτα, που δεν δισκογραφήθηκαν τότε, αλλά βρήκαν θέση πολλά χρόνια μετά σε συλλογές με κινηματογραφικά τραγούδια ή παρέμειναν ανέκδοτα. 


Αναφέρω ενδεικτικά τα τραγούδια του Ζαμπέτα «Θα γλεντήσω στου Ζαμπέτα» σε στίχους Ξενοφώντα Φιλέρη, «Τα πικραμένα δειλινά» και «Η μοντέρνα η Αθήνα» με λόγια του Ναπολέοντα Ελευθερίου, «Θα σπάσω χίλια πιάτα» και «Να ζει κανείς ή να μη ζει» του Χαράλαμπου Βασιλειάδη, «Ο παραμυθάς» του Ζαμπέτα και άλλα…


ΒΙΝΤΕΟ.



ΠΗΓΗ. ogdoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου