Το εμβληματικό εκκλησάκι της Ερμού γιόρταζε πριν από δύο ημέρες, στις 21 Νοεμβρίου.
Το 1689, όταν πυρπολήθηκε η Αθήνα από τους Τούρκους, η φωτιά έφτασε στην εκκλησία, δεν κάηκε η εικόνα της Παναγιάς αλλά το γύρω ξύλο και το πρόσωπο καπνίστηκε. Από τις λέξεις «καπνός» και "κάρα (πρόσωπο, κεφάλι)", σχηματίστηκε η «καπνικαρέα».
Δεύτερη εκδοχή, επειδή η Παναγιά της Εκκλησιάς «έκαμε χάριτας» στους χριστιανούς, την αποκαλούσαν «Κάμη-Χαρέα» που σταδιακά άλλαξε.
Τρίτη εκδοχή, επειδή η εικόνα της Παναγίας ήταν ντυμένη με ένα βαρύτιμο μεταξωτό ύφασμα, πάνω στο οποίο κρεμούσαν οι πιστοί τα αφιερώματα τους, τον «Καμουχά», την έλεγαν Παναγιά η Καμουχαρέα που σταδιακά και αυτό άλλαξε!
Η πιο πιθανή όμως ερμηνεία είναι ότι το 802 μ.Χ., επεβλήθη στην Βυζαντινή Αθήνα ο φόρος του καπνού που βγαίνει στις καμινάδες από την εστία που χρησιμοποιείτο για θέρμανση ή μαγείρεμα.
Κάθε κάτοικος σύμφωνα με τις καπνοδόχους που είχε το σπίτι του πλήρωνε και τον ανάλογο καπνικό φόρο (έτσι βγήκε το «είναι από μεγάλο τζάκι»).
Ο εισπράκτορας που μάζευε τους φόρους αυτούς ονομαζόταν «Καπνικάριος», και κάποιος τέτοιος έκτισε την εκκλησία.
Ένα μνημείο με 1000 χρόνια ζωής, στον πιο εμπορικό δρόμο της χώρας (14ος του κόσμου), κινδύνευσε να κατεδαφιστεί, την έσωσε ο Λουδοβίκος, ο πατέρας του Όθωνα, δεν κινδυνεύει πια αφού είναι υπό την προστασία της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών!
Η εικόνα της Πλατυτέρας στο Ιερό δια χειρός Φώτη Κόντογλου.
ΠΗΓΗ. enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου