ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - ΠΑΤΑΤΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ


                             Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

                            ΠΑΤΑΤΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ







ΥΛΙΚΑ
  • 1 κουτί φύλλο κρούστας για πίτες (500 γραμ.)
      Για τη γέμιση
  • 1 κιλό πατάτες βρασμένες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
  • 10 φέτες κασέρι
  • 10 φέτες γκούντα
  • 10 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένο
  • 4 μέτρια κρεμμύδια
  • 3 αυγά
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό
  • 1/2 φλιτζ. φρέσκο γάλα
  • 2 κουτ. σούπας γραβιέρα τριμμένη
  • 1/2 φλιτζ. λάδι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 250 γραμ. βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεπαγώνουμε το φύλλο κρούστας για πίτες. 
Ξεχωρίζουμε 4 φύλλα, τα βάζουμε στο ταψί που θα φτιάξουμε την πίτα, τοποθετώντας ανάμεσα από το καθένα λαδόκολλα. 
Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά. 
Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα απλώνουμε ένα - ένα στο τραπέζι.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση. 


Σωτάρουμε τα κρεμμύδια με το μισό λάδι μέχρι να ροδίσουν. 
Σε ένα μπωλ βάζουμε τις πατάτες, τον μαϊντανό, το κρεμμύδι, το ζαμπόν, τη γραβιέρα, 2 αυγά ολόκληρα, αλάτι, πιπέρι και το υπόλοιπο λάδι. 
Ανακατεύουμε καλά.
Βουτυρώνουμε το ταψί μας και απλώνουμε τα μισά ωμά φύλλα, βουτυρώνοντας καλά το καθένα. 


Στρώνουμε από πάνω τις φέτες κασέρι. 
Βάζουμε από πάνω δύο από τα ψημένα φύλλα βουτυρώνοντάς τα ανάμεσα. 
Απλώνουμε τη γέμιση πατάτας. 
Τοποθετούμε τα άλλα δυο ψημένα φύλλα βουτυρώνοντας και πάλι. 

Στρώνουμε με φέτες γκούντα. 
Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα ωμά φύλλα, βουτυρώνοντας το καθένα. 
Χτυπάμε το αυγό με το φρέσκο γάλα καλά και περιχύνουμε την πίτα. 
Την χαράζουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει.





                                                  ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ




 ΠΗΓΗ: Xρυσή ζύμη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου