ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023

Nasir al Molk («Ροζ τζαμί») στο Ιράν - Τα βιτρό παράθυρα με τις αποχρώσεις του ουράνιου τόξου που λάμπουν στο πρωινό φως


Όταν κάποιος αναφέρει την αρχιτεκτονική ιστορικών κτηρίων, φανταζόμαστε όμορφες καμάρες, πανύψηλα κωδωνοστάσια, γλυπτά και πέτρινους τοίχους και κανείς δεν φαντάζεται φωτεινά και ζωηρά χρώματα.

Το Nasir al Molk ή αλλιώς «Pink Mosque» (σ.σ. «Ροζ τζαμί») στο Ιράν, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες αυτές, είναι μια δυνατή εξαίρεση στην ιδέα ότι οι ιστορικές δομές μπορεί να υπολείπονται σε χρώματα.

Τα βιτρό παράθυρα έχουν όλες τις αποχρώσεις του ουράνιου τόξου αλλά και οι τοίχοι διαθέτουν μια όμορφη και πολύχρωμη σειρά χειροποίητων ζωγραφισμένων πλακιδίων. 
Το Τζαμί χτίστηκε το 1876 και ολοκληρώθηκε το 1888 στο Σιράζ του Ιράν, με τη διαταγή του Mirza Hasan Ali Nasir al Molk, άρχοντα της δυναστείας Qajar. 

Τα βιτρό παράθυρα λάμπουν στο πρωινό φως και δημιουργούν εντυπωσιακά πολύχρωμα… παιχνιδίσματα στο δάπεδο του τεμένους, όπου το ροζ χρώμα κυριαρχεί (εξ ου και η ονομασία), αν και η παλέτα του ουράνιου τόξου βρίσκει άνετα εδώ τη θέση της!











ΠΗΓΗ. 1. google 
              2. aragma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου