Το κακάο, που προέρχεται από τον καρπό του κακαόδεντρου, θεωρείται από τις καλύτερες υπερτροφές, και όχι άδικα.
Η επιστημονική του ονομασία είναι “theobroma cacao” και προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις το “βρώμα των Θεών”. Είναι, δηλαδή, η τροφή των Θεών.
Ιδιότητες Κακάο
Το κακαόδεντρο είναι αυτοφυές και βρίσκεται στα τροπικά δάση της Αφρικής και της Ν. Αμερικής.
Όταν ωριμάσει ο καρπός, μέσα στον οποίο υπάρχουν περίπου 40 σπόροι σε ένα γλυκό πολτό, κόβεται από το δένδρο και αφαιρείται η εξωτερική του φλούδα.
Οι σπόροι σκεπάζονται με φύλλα μπανανιάς. Μέσα στον πολτό πραγματοποιείται η διαδικασία της ζύμωσης, από την οποία θα προέλθει η μυρωδιά και γεύση που γνωρίζουμε.
Μετά τη ζύμωση, που κρατάει μια εβδομάδα περίπου, οι σπόροι απλώνονται στον ήλιο για ξήρανση.
Το κακάο περιέχει φυτικό λίπος, υδατάνθρακες, αντιοξειδωτικά και βιολογικές δραστικές ουσίες, καφεΐνη, βασικά μέταλλα και βιταμίνες.
Οφέλη Κακάο
Περιέχει το βελτιωτή της διάθεσης, την ακανδάμη με την οποία πετυχαίνουμε αίσθημα ευφορίας.
Ενισχύονται τα επίπεδα των ηρεμιστικών ορμονών, καθώς το κακάο ενισχύει το επίπεδο της σεροτονίνης, μίας καλής χημικής ουσίας του εγκεφάλου.
Αποτρέπει θρόμβους, καθώς διαχέει το αίμα.
Προστατεύει την καρδιά μας και αποτρέπει καρδιαγγειακές νόσους.
Συμβάλλει στη βελτίωση του κυκλοφορικού μας συστήματος.
Μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων.
Αποτρέπει την πρόωρη γήρανση, καθώς περιέχει πολυφαινόλες, που είναι αντιοξειδωτικά.
Συμβάλλει στη μείωση του λίπους. Ειδικά, αν πίνουμε ένα φλυτζάνι κακάο, πριν από κάθε γεύμα. Εννοείται χωρίς ζάχαρη.
Έχει υψηλή συγκέντρωση μαγνησίου. Έτσι, βοηθάει στη μείωση της κόπωσης, του διαβήτη τύπου ΙΙ, της αρτηριακής πίεσης.
Βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.
Αποκτούμε λαμπερό δέρμα και βελτιώνει την υφή του.
Αποκτούμε δυνατά νύχια.
Βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία και εμποδίζει την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ.
Περιέχει υγιή λιπαρά, που δημιουργούν χημικές αντιδράσεις για την ανάπτυξη, τη μεταβολική και ανοσολογική λειτουργία.
Προλαμβάνει τον καρκίνο του δέρματος.
Περιέχει φαινυλαιθυλαμίνη, γνωστή ως το μόριο της αγάπης, και θεωρείται ότι ευθύνεται για ψυχοδιεγερτικές ιδιότητες.
Εκτός από μαγνήσιο, υγιή λιπαρά και πολλά αντιοξειδωτικά, περιέχει ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό, κάλιο και μαγγάνιο. Περιέχει, επίσης, πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως Β1, Β2, Β3, βιταμίνες Α, C, E, καθώς και παντοθενικό οξύ.
Κακάο & Σίδηρος
Οι λάτρεις της σοκολάτας, επιτέλους, δικαιώνονται. Και ειδικά όσον αφορά στον σίδηρο, η καθαρή σκόνη κακάο παρέχει τον περισσότερο σίδηρο, φτάνοντας τα 36 mg στα 100 γραμμ. ή 1,8 mg ανά κουταλιά σκόνης κακάο, που αντιστοιχεί στο 10% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε τη σημασία του σιδήρου για τον οργανισμό μας, καθώς είναι υπεύθυνος για την παραγωγή των ερυθρών κυττάρων, για την αναπνοή μας και συμμετέχει στη δράση διάφορων ενζύμων.
Κακάο & Θερμίδες
Το κακάο, παρόλα τα οφέλη του, πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, καθώς 100 γρ. κακάου σε σκόνη περιέχουν 350 θερμίδες. Πίνοντας το ως ρόφημα, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών ουσιών, το κακάο αποδίδει 45 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας.
Κακάο & Καφεΐνη
‘Όπως ειπώθηκε και παραπάνω, οι κόκκοι κακάο υπόκεινται στη διαδικασία ξήρανσης και ζύμωσης, ώστε να επιτευχθούν το χρώμα και η γεύση, που γνωρίζουμε.
Έτσι, η ποσότητα καφεΐνης, που περιέχεται στους κόκκους, εξαρτάται από τον τύπο των κόκκων και το βαθμό της ζύμωσής τους.
Αναφορικά με τη σκόνη κακάο, το ποσοστό της καφεΐνης κυμαίνεται 0,1-0,5%. Αυτό καθορίζεται από βαθμό της ζύμωσης και τον τύπο των κόκκων.
Π.χ. σε σκόνες κακάο, που παρασκευάζονται από έντονα ζυμωμένους κόκκους κακάο, από την Αφρική, το ποσοστό της καφεΐνης είναι γενικά πολύ χαμηλό: 0,1% ή και λιγότερο.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο συνδυασμός κακάο και καφεΐνης παρέχει οφέλη ως προς τις πνευματικές επιδόσεις, χωρίς τις επιπτώσεις του καφέ, όπως τη νευρικότητα.
Το κακάο συμβάλλει στην αύξηση της ροής αίματος προς τον εγκέφαλο, βοηθώντας, με τον τρόπο αυτόν, τις γνωστικές ικανότητες και την προσοχή. Η καφεΐνη, από μόνη της, μπορεί να εντείνει το αίσθημα του άγχους, όμως το κακάο μετριάζει αυτήν την επίδραση.
Ρόφημα Κακάο
ΥΛΙΚΑ
- 1 φλιτζ. νερό
- 1 κ.σ. κακάο
- 1 κομμάτι φλούδα πορτοκαλιού
- 1 ξυλάκι κανέλας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπρίκι, σε μέτρια φωτιά. Tip: Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το νερό με γάλα, λάιτ ή πλήρες.
Ανακατεύουμε, ώστε να διαλυθεί το κακάο.
Αφήνουμε το ρόφημα να πάρει μία ελαφριά βράση, για περίπου 1’ από το σημείο κοχλασμού.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, βγάζουμε την πορτοκαλόφλουδα και την κανέλα και σερβίρουμε σε κούπα.
Κέικ με Κακάο
ΥΛΙΚΑ
- 125 ml ελαιόλαδο
- 250 γρ. αλεύρι, που φουσκώνει μόνο του
- 220 γρ. ζάχαρη
- 5 κ.σ. κακάο
- 150 ml γάλα
- 2 αυγά (σε κανονική θερμοκρασία)
- 1 βανίλα σε κάψουλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 °C, στις αντιστάσεις.
Βάζουμε στο μίξερ το λάδι και τη ζάχαρη και αναμειγνύουμε τα υλικά για 3’-4’, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, προσθέτοντας ένα ένα τα αυγά.
Συμπληρώνουμε το γάλα και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το αλεύρι, το οποίο έχουμε αναμείξει το κακάο και τη βανίλια. Tip: Το ρίχνουμε σε δόσεις στο μπολ, για να αναμειχθεί ομοιόμορφα.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να αποκτήσουμε ένα ομοιόμορφο και πηχτό μείγμα. Το συγκεκριμένο δείγμα καλύπτει μία στρογγυλή φόρμα για κέικ, διαμέτρου 21-22 εκ.
Στην περίπτωση, που η φόρμα μας δεν είναι αντικολλητική, καλύπτουμε τις επιφάνειες αρχικά με βούτυρο και στη συνέχεια πασπαλίζουμε με αλεύρι ή κακάο, απορρίπτοντας το περιττό από τα τοιχώματα.
Το ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο μας για 45’-50’. Tips: Τρυπώντας το με ένα μαχαίρι, αυτό θα πρέπει να βγαίνει στεγνό, χωρίς υπολείμματα ζύμης πάνω του. Αφού ψηθεί, το αποσύρουμε από το φούρνο και περιμένουμε να κρυώσει ελαφρώς, πριν το ξεφορμάρουμε.
Προαιρετικά, μπορούμε να το καλύψουμε με λιωμένη κουβερτούρα ή σταγόνες σοκολάτας.
Κέικ Νηστίσιμο με Κακάο
ΥΛΙΚΑ
- 100 γρ. σπορέλαιο ή ελαιόλαδο
- 300 γρ. ζάχαρη καστανή
- 400 γρ. νερό
- 50γρ. κονιάκ
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1/2 κ.γ. γαρύφαλο
- 400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 100 γρ. κακάο
- 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 2 κ.σ. ξύδι
- Κράνμπερι ή σταφίδες
- Άχνη ζάχαρη ή λιωμένη κουβερτούρα για πασπάλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 °C.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με ένα σύρμα το λάδι και τη ζάχαρη, μέχρι το μείγμα να αφρατέψει και να γίνει μία μάζα. Tip: Προτιμάμε καλύτερα το σπορέλαιο στη συγκεκριμένη συνταγή, γιατί το ελαιόλαδο έχει πιο έντονο άρωμα και καλύπτει τα υπόλοιπα μυρωδικά. Αλλά για πιο υγιεινό αποτέλεσμα, καλύτερο είναι το ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε το νερό, το κονιάκ, την κανέλα και το γαρύφαλλο, και ανακατεύουμε καλά.
Κοσκινίζουμε καλά το αλεύρι και το κακάο, και αφού τα προσθέσουμε στο μείγμα, ανακατεύουμε με το σύρμα.
Μετά ρίχνουμε τη σόδα και το ξύδι (θα αφρίσει, αλλά αυτό θέλουμε) και ανακατεύουμε πάλι.
Τέλος, προσθέτουμε σταφίδες ή τα κράνμπερι (αφού τα έχουμε αλευρώσει λίγο).
Αδειάζουμε το μείγμα σε ταψάκι, το οποίο έχουμε περάσει με λάδι και κακάο.
Ψήνουμε στους 170°, στις αντιστάσεις, για 45′.
Μόλις κρυώσει, το ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη ή λιωμένη κουβερτούρα.
Σοκολατόπιτα με Κακάο (Κέικ Σοκολάτας)
ΥΛΙΚΑ
- 60 γρ. αλεύρι
- 180 γρ. ζάχαρη
- 2 αυγά και χυμό από 1 πορτοκάλι (προαιρετικά)
- 30 γρ. κακάο (ή περίπου 100 γρ. σοκολάτα ή μίξη αυτών με δική σου αναλογία)
- 100 γρ. λιωμένο βούτυρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ χτυπάμε τη ζάχαρη μαζί με τα αυγά. Δε χρειάζεται πολλή ώρα ανακάτεμα. Ίσα ίσα να ομοιογενοποιηθούν και τα δύο υλικά.
Το αποτέλεσμα, που χρειαζόμαστε ουσιαστικά, είναι ένα μείγμα από ζάχαρη και αφρατεμένα αυγά.
*Το αποτέλεσμα πρέπει να είναι παρόμοιο με αυτό όταν χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, για το κέικ.
Έπειτα κοσκινίζουμε το αλεύρι και το προσθέτουμε στο μείγμα με τα αυγά και τη ζάχαρη.
Ανακατεύουμε και βάζουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και το κακάο (ή τη λιωμένη σοκολάτα, ανάλογα με το τι θέλουμε).
Ανακατεύουμε και, τέλος, βάζουμε το λιωμένο βούτυρο (όχι ζεστό) και το χυμό πορτοκαλιού.
* Ρίχνουμε το αλεύρι σταδιακά και όχι όλο μαζί. Με αυτόν τον τρόπο, ελέγχουμε ότι βάζουμε όσο χρειάζεται.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175-180 °C.
Παίρνουμε τη φόρμα ή το ταψάκι, που επιθυμούμε (καλύτερα στρογγυλή φόρμα) και αλείφουμε το εσωτερικό της με λίγο βούτυρο.
Ρίχνουμε το μείγμα της σοκολατόπιτας στη φόρμα και ψήνουμε για 15-17’, στους 175 °C. Αυστηρά, 15-17’, γιατί δεν πρέπει να γίνει στεγνό το κέικ. Πρέπει να είναι ζουμερό στο εσωτερικό του.
Επίσης, σε καμία περίπτωση, δεν ανοίγουμε το φούρνο, πριν τα 15’, γιατί δε θα ψηθεί σωστά το γλυκό μας! Μετά τα 15’, βγάζουμε τη σοκολατόπιτα από το φούρνο. Την αφήνουμε να κρυώσει και αφού κρυώσει, σερβίρουμε.
Το εσωτερικό του γλυκού μας πρέπει να είναι μαλακό.
Αν βγει σχετικά σκληρό, προσθέτουμε λίγο γάλα, πριν το βάλουμε στο φούρνο. Αν το θέλουμε περισσότερο αρωματικό, βάζουμε λίγο ανθόνερο ή μέντα.
Μπορούμε να συνοδεύσουμε τη σοκολατόπιτά μας με παγωτό ή γλυκό του κουταλιού ή σαντιγί με τρούφα. Για περισσότερη διακόσμηση, λιώνουμε λίγη σοκολάτα γάλακτος με λίγο βούτυρο και τη βάζουμε από πάνω, όταν παγώσει καλά η σοκολατόπιτα.
Γλάσο Σοκολάτας με Κακάο
ΥΛΙΚΑ
- 1 ποτήρι νερό
- 8 κ.σ. ζάχαρη
- 3 κ.σ. άνθος αραβοσίτου βανίλια
- 4 κ.σ. κακάο
- 1 κ.σ. μαργαρίνη (στο τέλος)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ποτήρι με νερό, μέχρι τη μέση, διαλύουμε τη ζάχαρη, το άνθος αραβοσίτου και το κακάο.
Βάζουμε το υπόλοιπο νερό σε ένα κατσαρολάκι, και μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε το διαλυμένο μείγμα κακάο. Ανακατεύουμε καλά, και μόλις πήξει, προσθέτουμε τη μαργαρίνη.
Μπράουνις (Brownies) με Κακάο
ΥΛΙΚΑ (για ένα ταψί 25x25 εκ.):
- 140 γρ. βούτυρο
- 250 γρ. ζάχαρη
- 60 γρ. κακάο σε σκόνη
- 2 μεγάλα αυγά από το ψυγείο
- 70 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 80 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 κάψουλες βανιλίνης
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 °C .
Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά (ή σε μπαιν μαρί) και βάζουμε μέσα το βούτυρο, το κακάο, τη ζάχαρη και το αλάτι.
Αφήνουμε την κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά, μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
Ανακατεύουμε καλά, μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Αποσύρουμε από την ηλεκτρική εστία και αφήνουμε να κρυώσει για λίγο.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, ανακατεύοντας το μείγμα.
Ρίχνουμε το αλεύρι και τη βανιλίνη και ανακατεύουμε καλά.
Τέλος, προσθέτουμε τα καρύδια, ανακατεύοντας και πάλι.
Καλύπτουμε το ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.
Ψήνουμε για 25-30 λεπτά και δοκιμάζουμε, βυθίζοντας ένα ξυλάκι για σουβλάκι, εάν έχει ψηθεί.
Όταν βγάζουμε το ξυλάκι πρέπει να έχει ελάχιστο από το μείγμα του μπράουνι.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς, πριν κόψουμε σε κομμάτια, αν και κόβονται καλύτερα, εάν μπουν για λίγο στο ψυγείο.
Απολαμβάνουμε σκέτα ή με μία μπάλα παγωτό καραμέλα ή βανίλια.
Κέικ με Λάδι, Κακάο και Πορτοκάλι
ΥΛΙΚΑ
- 3-4 κούπες αλεύρι
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 2 κούπες ζάχαρη
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 1/2 κούπα χυμό πορτοκαλιού
- 1 1/2 κούπα νερό σε θερμοκρασία δωματίου
- 1/2 κούπα ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. κακάο
- Προαιρετικά, 1 κ.σ. λικέρ ή κονιάκ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε, με το μεγάλο συρμάτινο αυγοδάρτη, όλα τα υλικά, εκτός από το κακάο, μέχρι να γίνει ένα μέτριο σε πηκτικότητα μείγμα για κέικ.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα του κέικ και ρίχνουμε τα 2/3 του μείγματος.
Στο υπόλοιπο 1/3 του μείγματος, που έχουμε κρατήσει, ανακατεύουμε καλά το κακάο και το περιχύνουμε πάνω από το μείγμα, που έχουμε στη φόρμα.
Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C, για περίπου 50’, μέχρι να μην κολλάει η ζύμη στο μαχαίρι.
Τρουφάκια με Πτι Μπερ & Κακάο
ΥΛΙΚΑ
- 1 πακέτο μπισκότα πτι-μπερ
- 1 ζαχαρούχο γάλα (η μικρή συσκευασία από το σούπερ μάρκετ)
- μισό σακουλάκι (50 γρ.) ινδοκάρυδο
- 3 κ.σ. κακάο
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 1 κ.σ. λικέρ της αρεσκείας σας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε στο μούλτι τα μπισκότα και τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ με το ινδοκάρυδο και το κακάο.
Σε ένα κατσαρολάκι, λιώνουμε το βούτυρο και το ανακατεύουμε με το ζαχαρούχο γάλα, μέχρι να γίνει ένα μείγμα.
Ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και προσθέτουμε και το λικέρ.
Τα αφήνουμε περίπου 10’, ώστε να σφίξουν.
Τα πλάθουμε μπαλάκια κ τα γαρνίρουμε με ότι θέλουμε.
Μπορούμε να βάλουμε ινδοκάρυδο, κακάο, λιωμένη λευκή η μαύρη σοκολάτα.
Κέικ Μπανάνα Κακάο
ΥΛΙΚΑ- 1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (και λίγο ακόμα που θέλουμε για το ταψί μας)
- 1 μπανάνα μεγάλη, ώριμη, σε κομμάτια
- 2 κούπες νερό
- 1½ κούπα ζάχαρη
- 2/3 κούπας σπορέλαιο (και λίγο ακόμα για το ταψί μας)
- 1/3 κούπας κακάο
- 2 κ.σ. ξύδι
- 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
- 2 κάψουλες βανίλιας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πρώτα λαδώνουμε και αλευρώνουμε μία φόρμα για κέικ.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180° C.
Τοποθετούμε τα υλικά μας στο μίξερ και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Το αδειάζουμε στη φόρμα και ψήνουμε για 50 – 55’.
*Εάν θέλουμε, προσθέτουμε στο μείγμα μας μερικά κομματάκια κουβερτούρας ή αφού κρυώσει το κέικ μας, το γλασάρουμε με κουβερτούρα, που θα έχουμε λιώσει σε μπεν-μαρί.
Κορμός με Κακάο
ΥΛΙΚΑ
- 500 γρ. κρέμα γάλακτος, με 35% λιπαρά
- 350 γρ. ζάχαρη
- 250 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
- 100 γρ. κακάο κοσκινισμένο
- 450 γρ. μπισκότα πτι μπερ
- 4-5 κ.σ. λικέρ Frangelico ή άλλο λικέρ επιλογής σας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μία μικρή κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος μαζί με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε το βούτυρο και το κακάο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Αποσύρουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη, μέχρι να κρυώσει λίγο.
Εν τω μεταξύ, σε άλλο μπολ σπάμε τα μπισκότα με τα χέρια μας. Αδειάζουμε το σοκολατένιο μείγμα μέσα στο μπολ, προσθέτουμε το λικέρ και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
Αδειάζουμε το μείγμα σε μία μακρόστενη φόρμα του κέικ (κατά προτίμηση σιλικόνης) και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 5-6 ώρες, ιδανικά για ολόκληρο το βράδυ.
Μάφινς (Muffins) με Κακάο
ΥΛΙΚΑ
- 1 3/4 φλυτζ. αλεύρι
- 3/4 φλυτζ. ζάχαρη άχνη
- 1/2 φλυτζ.κακάο
- 2κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2κ.γ. αλάτι
- 1/4κ.γ. σόδα
- 1 φλυτζ. γάλα (θερμοκρασία δωματίου)
- 1/2 φλυτζ. βούτυρο λιωμένο και κρυωμένο
- 1 αβγό
- 1κ.γ. βανίλια
- 150 γρ. λευκή τριμμένη σοκολάτα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190°C, με τη σχάρα στη μέση.
Ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τη σόδα.
Χτυπάμε το αυγό και προσθέτουμε το γάλα, το βούτυρο και τη βανίλια, ανακατεύοντας καλά. Κάνουμε μία μικρή λακκούβα στο κέντρο του αλευριού, ρίχνουμε το μείγμα και ανακατεύουμε λίγο (ίσα ίσα να υγρανθούν τα στεγνά υλικά).
Προσθέτουμε τη μισή σοκολάτα.
Μοιράζουμε σε 12 βουτυρωμένα φορμάκια και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη σοκολάτα.
Ψήνουμε για 20 -25’.
Γλυκό με Ζαχαρούχο Γάλα & Κακάο (παγωτό σοκολάτας χωρίς παγωτομηχανή)
ΥΛΙΚΑ
- 3 φλυτζ. τσαγιού φρέσκο γάλα
- 2 βανίλιες
- 1 κουτί (400 γρ.) ζαχαρούχο γάλα
- 1 φλυτζ. τσαγιού κοσκινισμένο κακάο
- Κουβερτούρα σε σταγόνες λιωμένη (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ρίχνουμε σε κατσαρόλα το γάλα και τη βανίλια.
Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα και το κακάο. Ανακατεύουμε πολύ καλά, να ζεσταθεί το μείγμα και να ομογενοποιηθεί. Μόλις έρθει σε σημείο βρασμού, το αποσύρουμε.
Ανακατεύουμε πολύ καλά. Αφήνουμε να κρυώσει καλά το μείγμα.
Το βάζουμε σε μπολ στην κατάψυξη και το αφήνουμε λίγες ώρες, μέχρι να αρχίσει να κάνει σώμα. Τότε το ανακατεύουμε πολύ καλά να αφρατέψει.
Το παγώνουμε πάλι για να σταθεροποιηθεί. Αυτή τη διαδικασία την επαναλαμβάνουμε (2-3 φορές), αν θέλουμε το παγωτό μας να γίνει αφράτο και χωρίς κρυστάλλους.
Προς το τελευταίο χτύπημα, ρίχνουμε λίγη λιωμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε απαλά να πάει παντού. Έτσι, κάθε μπουκιά θα έχει τραγανά τσιπς σοκολάτας.
Μπορούμε να προσθέσουμε φρούτα γλασέ, ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα στο τελευταίο χτύπημα του παγωτού.
Κέικ βρώμης με Ταχίνι και Κακάο (ιδανικό για όσους αθλούνται)
ΥΛΙΚΑ
- 300 γρ βρώμη, αλεσμένη στο μούλτι, ώστε να γίνει αλεύρι.
- 50-70 γρ. κακάο
- 2 κάψουλες βανιλίνη σκόνη
- 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
- 10 ασπράδια φρέσκου αυγού + 2 κρόκους (μπορείτε να παραλείψετε τους κρόκους, αν θέλετε)
- 100 γρ. ταχίνι ολικής ή κανονικό
- 300 γρ. μαύρη ακατέργαστη ζάχαρη (με τη μελάσα).
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μία λεκάνη ετοιμάζουμε το πρώτο μείγμα. Ρίχνουμε την αλεσμένη βρώμη, το κακάο, τη βανιλίνη και το μπέικιν. Τα αναμιγνύουμε λίγο, ώστε να γίνει ψιλο-ομοιόμορφο μείγμα. Το αφήνουμε να περιμένει.
Στη λεκάνη του μίξερ, τώρα, ρίχνουμε τα αυγά, τη ζάχαρη και το ταχίνι. Χτυπάμε για 2-3’ σε μεσαία ταχύτητα (2 ή 3 του μίξερ).
Μετά, ρίχνουμε λίγο λίγο το μείγμα της βρώμης, που περιμένει, και χτυπάμε άλλα 3-4 ‘ σε μεσαία ή και σε πιο αργή ταχύτητα.
Εάν το μείγμα, για κάποιο λόγο, μας βγει πολύ πηκτό, μπορούμε να αραιώσουμε με λίγο γάλα, καθώς χτυπάμε.
Ρίχνουμε το τελικό μείγμα σε μία βούτυρο-αλευρωμένη φόρμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30-35’ στους 160-170 °C.
Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε λίγη ώρα να κρυώσει.
Ξεφορμάρουμε και προαιρετικά επικαλύπτουμε με λιωμένη κουβερτούρα για περισσότερη γεύση.
Σκόνη Κακάο
Το κακάο, σε σκόνη, έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Μόλις μία κουταλιά της σούπας σκόνη κακάο, χωρίς ζάχαρη, περιέχει από 3-9% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σιδήρου, μαγγανίου, μαγνησίου και ψευδαργύρου.
Επίσης, περιέχει τα φλαβονοειδή, ουσίες που είναι υπεύθυνες για τα οφέλη που περιέχει το κακάο. Υπάρχουν πολλοί τύποι φλαβονοειδών, αλλά το κακάο είναι μία καλή πηγή δύο: της επικατεχίνης και της κατεχίνης.
Οι τελευταίες λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά και βοηθούν στην πρόληψη της φλεγμονής. Επιπρόσθετα, βελτιώνουν τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Βούτυρο Κακάο (Ιδιότητες)
Το Βούτυρο Κακάο (Cocoa Butter) προέρχεται από την επεξεργασία των σπόρων του κακαόδεντρου και χρησιμοποιείται τόσο από τις σοκολατοβιομηχανίες, όσο και από τις βιομηχανίες παραγωγής καλλυντικών και φαρμακευτικών ειδών.
Το βρώσιμο βούτυρο κακάο έχει υποκίτρινο χρώμα, λιπαρή γεύση και άρωμα σοκολάτας. Η θερμιδική του αξία είναι αρκετά υψηλή, καθώς πρόκειται για λίπος. Συγκεκριμένα, 884 θερμίδες ανά 100 γρ.
Χαρακτηρίζεται από απουσία λακτόζης, χοληστερόλης και ζωικών λιπαρών. Έτσι, μπορεί να καταναλωθεί από ανθρώπους, που έχουν υιοθετήσει συγκεκριμένο μοντέλο διατροφής, όπως είναι το χορτοφαγικό ή το vegan. Επίσης, το βούτυρο κακάο χρησιμοποιείται και στην παραγωγή λευκής σοκολάτας.
Μπορούμε να το βρούμε σε σούπερ μάρκετ ή καταστήματα με
βιολογικά προϊόντα.
Το “καλλυντικό” βούτυρο κακάο το βρίσκουμε στα φαρμακεία και έχει μεγάλη θετική επίδραση στην επιδερμίδα μας, καθώς έχει πολλές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, λόγω της βιταμίνης Ε, που περιέχει.
Συμβάλλει, επίσης, στην αντιμετώπιση των ραγάδων, των ουλών, των αποχρωματισμών της επιδερμίδας, των μαύρων κύκλων στα μάτια και των ρυτίδων, λόγω της βιταμίνης Κ (7 mcg ανά 28γρ.). Το βούτυρο κακάο είναι ιδανικό για τις ξηρές και ταλαιπωρημένες επιδερμίδες, καθώς έχει ισχυρή ενυδατική δράση.
Παρενέργειες Κακάο
Το κακάο θεωρείται ασφαλής τροφή για τους περισσότερους ανθρώπους. Εντούτοις, λόγω της καφεΐνης, που περιέχει, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας θα μπορούσε να δημιουργήσει τις παρενέργειες της καφεΐνης, όπως νευρικότητα, αύξηση της ούρησης, αϋπνία και αύξηση του καρδιακού ρυθμού.
Επίσης, οι έγκυες ή οι γυναίκες, που θηλάζουν, πρέπει να αποφεύγουν μεγάλες δόσεις κακάο, καθώς η καφεΐνη μπορεί να σχετίζεται με πρόωρο τοκετό και χαμηλό βάρος γέννησης.
Ακόμη, μεγάλη ποσότητα κακάο δεν πρέπει να καταναλώνουν άνθρωποι που υποφέρουν από άγχος, διαβήτη, ημικρανίες και ταχυκαρδία.
Καλό θα ήταν να αποφεύγουν το κακάο και όσοι έχουν προγραμματίσει να υποβληθούν σε κάποια επέμβαση.
Επιπρόσθετα, η καφεΐνη στο κακάο μπορεί να επιβραδύνει την απορρόφηση ορισμένων φαρμάκων από τον οργανισμό.
Τέλος, δε θα πρέπει να καταναλώνεται αλόγιστα, λόγω της θερμιδικής του αξίας. Μέτρον άριστον.
ΠΗΓΗ. yourspecialday.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου