Στις 29 Νοεμβρίου του 2022 έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος θεατράνθρωπος Λεωνίδας Τριβιζάς.
Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1929. Φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης, από όπου αποφοίτησε το 1956.
Συνεργάστηκε με τον Κώστα Καζάκο, δημιουργώντας μια ομάδα που την ονόμασαν «Ελεύθερο Θέατρο», η οποία ανέβασε έξι παραστάσεις. Το 1961 ίδρυσε το Κυκλικό Θέατρο, το οποίο στεγαζόταν στο υπόγειο μιας πολυκατοικίας.
Η ονομασία του θεάτρου προήλθε από το κυκλικό σχήμα της σκηνής. Μια επιλογή ρηξικέλευθη για τις αντιλήψεις που επικρατούσαν στη χώρα μας για το ανέβασμα ενός έργου, μια επιλογή που δημιουργούσε νέες προοπτικές για τους σκηνοθέτες, τους ηθοποιούς, αλλά και το κοινό.
Το Κυκλικό Θέατρο στα δύο χρόνια λειτουργίας του μέτρησε σημαντικές πρεμιέρες, παρουσιάζοντας τέσσερα έργα, όλα προερχόμενα από το ξένο σύγχρονο ρεπερτόριο, τα οποία παίχτηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ανάμεσά τους και το «Ενας Ομηρος» του Μπρενταν Μπίαν και μουσική Μίκη Θεοδωράκη.
Ο Λεωνίδας Τριβιζάς ήταν επίσης ο σκηνοθέτης της θρυλικής παράστασης των Μάνου Χατζιδάκι και Μίκη Θεοδωράκη, «Μαγική Πόλις», η οποία ανέβηκε το καλοκαίρι του 1963. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο, αλλά και τους θιάσους του Δημήτρη Χορν και του Αλέκου Αλεξανδράκη.
Στα χρόνια της δικτατορίας αυτοεξορίστηκε στο Παρίσι. Εκεί συνέχισε τις σπουδές του και παγιώθηκαν οι αντιλήψεις του για τη θεατρική τέχνη. Αξονες της δημιουργίας του ήταν η πίστη στην κοινωνική αποστολή του θεάτρου και η ανάγκη πολιτικής παρέμβασης, η αναζήτηση νέων, άγνωστων έως τότε στο ελληνικό κοινό έργων, η προώθηση της εγχώριας δραματουργίας και η διάθεση σκηνικού πειραματισμού πάνω σε διαφορετικά θεατρικά είδη και δραματουργικές φόρμες. Σημαντική είναι η παρακαταθήκη του και στο σύγχρονο ανέβασμα του αρχαίου δράματος.
Το όνομα του Λ. Τριβιζά συνδέθηκε με την ίδρυση και λειτουργία του Λαϊκού Πειραματικού Θεάτρου μαζί με τους Ξένια Καλογεροπούλου και Γιάννη Φέρτη, ενώ λειτούργησε και ομώνυμη δραματική σχολή. Κάτω από το βάρος των οικονομικών δυσκολιών και μη εντασσόμενο στις κρατικές επιχορηγήσεις, το Λαϊκό Πειραματικό Θέατρο έκλεισε τον κύκλο του το 1984.
Για την επόμενη δεκαετία ο Λ. Τριβιζάς θα απέχει από κάθε επαγγελματική σκηνοθετική δράση. Επέστρεψε σκηνοθετώντας δύο παραστάσεις σαιξπηρικών έργων για τον θίασο του Κώστα Καζάκου, τον «Βασιλιά Ληρ», το 1996 και «Ο Φάλσταφ ή Οι πρόσχαρες κυρίες του Ουίνδσορ», το 1998.
ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου