ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή, 4 Μαΐου 2018

«Ο Ανυπότακτος του Ονείρου», έκθεση με έργα του Βασίλη Βλασίδη.....Εργο του Β. Βλασίδη, ο εξόριστος Νίκος Πασχαλίδης

 
Από σήμερα Παρασκευή 4 Μάη έως το Σάββατο 12 Μάη στην Αίθουσα εκδηλώσεων Δημαρχείου Χαϊδαρίου (Λεωφόρος Αθηνών και Καραϊσκάκη) θα πραγματοποιηθεί μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έκθεση ζωγραφικής, με έργα του Βασίλη Βλασίδη.
 
Τα εγκαίνια της έκθεσης, που έχει τίτλο  
«Ο Ανυπότακτος του Ονείρου», θα πραγματοποιηθούν σήμερα στις 19.00, στο πλαίσιο των τριήμερων εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται από τους δήμους Καισαριανής και Χαϊδαρίου, για να τιμήσουν τους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν την Πρωτομαγιά του 1944 από τα ναζιστικά γερμανικά στρατεύματα στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Θα παρουσιαστεί ακόμα και το λεύκωμα με έργα του ΕΑΜίτη καλλιτέχνη, που έχει επιμεληθεί ο Κώστας Λυγιαζής.

Ποιος ήταν ο Βασίλης Βλασίδης...

Ο Β. Βλασίδης ανήκει σε αυτήν τη γενιά των εικαστικών, που με την τέχνη τους αποτύπωσαν τις πιο μεγάλες στιγμές του λαού μας και στρατεύτηκαν με το δίκιο της εργατικής τάξης. Δεν δημιούργησαν αποκομμένοι από την κοινωνία, αλλά συνδέθηκαν και εξέφρασαν τους βαθύτερους πόθους της.

Ο Β. Βλασίδης την περίοδο της Κατοχής οργανώνεται στο ΚΚΕ και παλεύει μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ στον τομέα Διαφώτισης της περιοχής της πρωτεύουσας. Μετά την Απελευθέρωση γνωρίζει κι αυτός, όπως χιλιάδες σύντροφοι και συναγωνιστές του, τις διώξεις του αστικού κράτους. 

Συλλαμβάνεται παραμονή Χριστουγέννων του 1946 και αφού κρατείται για μερικούς μήνες στις Στρατιωτικές Φυλακές Αθηνών, το 1947 εκτοπίζεται στον Αγιο Κήρυκο Ικαρίας. Το 1948 τον στέλνουν στη Μακρόνησο και το καλοκαίρι του 1950 στον Αη Στράτη, όπου έμεινε μέχρι το 1956. 

Σε ένα επιστολάριο ο Γιάννης Ρίτσος γράφει: «Βασίλη μου να 'σαι ευτυχισμένος, καλέ μου, η ζωή μάς το χρωστάει και της το χρωστάμε. Θυμάσαι που λέγαμε; "Το φως δε γέρασε ποτέ - εσύ που αγάπησες το φως πώς θα γεράσεις;" - Οχι ποτέ, όλα δικά μας - και κείνα που μας λείπουν - γιατί εμείς δεν λείπουμε από πουθενά. Πάλι σιωπή;».

Σε αυτά τα 10 χρόνια εξορίας δημιουργεί το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό κομμάτι του έργου του, εκεί αναδύεται το μεγάλο του ταλέντο στη ζωγραφική. Εκεί γνωρίζεται και με μεγάλους καλλιτέχνες όπως τους Γιάννη Ρίτσο, Μάνο Κατράκη και Μενέλαο Λουντέμη.

Το 1958 συμμετέχει στην πρώτη του και τελευταία ομαδική έκθεση ζωγραφικής με θέμα τον πόλεμο, που διοργάνωσε ο Λεωνίδας Χρηστάκης στην αίθουσα εκθέσεων «Κούρος». Το 1982 στο Τορόντο του Καναδά παρουσιάζει την πρώτη ατομική του έκθεση με έργα που ζωγραφίζει εκεί.

Ο Βασίλης Βλασίδης «έφυγε» στις 15 Φλεβάρη 1997 σε ηλικία ενενήντα χρόνων.
Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη.

Ωρες λειτουργίας: 10.00 - 13.00 και 18.00 - 21.00.ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου