Δευτέρα, 7 Μαΐου 2018

Γλουτένη - είναι ο συνδυασμός δύο πρωτεϊνών της γλοιαδίνης και της γλουτενίνης



Τον τελευταίο καιρό ακούμε πολλά για τη γλουτένη, τη δυσανεξία στη γλουτένη και τα προϊόντα χωρίς γλουτένη, ξέρουμε όμως πραγματικά τι είναι η γλουτένη;





Αλλά κυρίως ξέρουμε αν μας κάνει καλό ή όχι;

               

Η γλουτένη είναι συνδυασμός δύο πρωτεϊνών που βρίσκονται κυρίως στο σιτάρι και σε άλλους σπόρους, όπως το κριθάρι και η σίκαλη.
Δύο πρωτεΐνες που ονομάζονται γλοιαδίνη και γλουτενίνη συνδυάζονται και παράγουν τη γλουτένη.
Η γλουτένη προσδίδει στις τροφές ελαστικότητα και σκληρότητα.
Η γλουτένη ούτε βλάπτει ούτε ωφελεί ιδιαίτερα την υγεία μας. 

Όσοι όμως πάσχουν από μια χρόνια πάθηση του γαστρεντερικού που ονομάζεται κοιλιοκάκη δεν μπορούν να μεταβολίσουν τη γλουτένη.
Ορισμένοι μπορεί επίσης να παρουσιάζουν αυξημένη ευαισθησία στη γλουτένη, δηλαδή εκδηλώνουν φούσκωμα, στομαχικές κράμπες ή διάρροια έπειτα από την κατανάλωση γλουτένης.

Εάν κάποιος δεν αντιμετωπίζει αυτά τα προβλήματα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην καταναλώνει γλουτένη.
Αν και η ίδια η έλλειψη γλουτένης δεν έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία μας, τα θρεπτικά στοιχεία με τα οποία συνδυάζεται συνήθως, όπως βιταμίνες, είναι πολύ σημαντικά.


ΠΗΓΗ. onmed