ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 26 Μαΐου 2018

Δικαίωση τραπεζοϋπαλλήλων από ΣτΕ...


 


Ευνοϊκή ρύθμιση για τη συνταξιοδότηση τραπεζοϋπαλλήλων έδωσε με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας.



 
Έτσι ανοίγει ο δρόμος για τη συνταξιοδότηση τραπεζοϋπαλλήλων οι οποίοι είχαν την κρίσιμη στιγμή – δηλαδή τον Μάιο του 2016 όταν τέθηκε σε ισχύ ο νόμος Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016) – τον απαραίτητο χρόνο ασφάλισης, αλλά όχι και το νέο κατά περίπτωση όριο ηλικίας.

Όπως ανακοίνωσε χθες η ΟΤΟΕ, με την 935/2018 απόφαση του ΣτΕ έγιναν δεκτοί οι ισχυρισμοί της Ομοσπονδίας και των Συλλόγων μελών της ότι ισχύουν οι ρυθμίσεις των καταστατικών του ΤΕΑΠΕΤΕ (πρώην Εμπορικής Τράπεζας), του ΤΑΠΤΠ (ALPHA ΒΑΝΚ) και του ΛΑΚ (Τράπεζα Αττικής) σύμφωνα με τις οποίες το συνταξιοδοτικό δικαίωμα θεμελιώνεται με μόνη τη συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης, χωρίς να απαιτείται ταυτοχρόνως ούτε η συμπλήρωση του προβλεπόμενου σχετικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, ούτε η αποχώρηση από την υπηρεσία. 

Υπενθυμίζεται πως στον νόμο Κατρούγκαλου αναφέρονταν πως ο ΕΦΚΑ χορηγεί προσυνταξιοδοτική παροχή στους παλαιούς ασφαλισμένους (μέχρι 31/12/1992) του πρώην ΕΤΑΤ, εφόσον αυτοί έχουν θεμελιώσει δικαίωμα λήψης της παροχής έως την έναρξη ισχύος του νόμου 4387/2016, δηλαδή έως 12/5/2016.

Όσοι δεν είχαν θεμελιώσει δικαίωμα έχαναν την προσυνταξιοδοτική παροχή και δικαιούνταν μόνο προσαύξηση του ποσού της επικουρικής τους με ετήσιο συντελεστή αναπλήρωσης 0,075% για καθεμία ποσοστιαία μονάδα (1%) επιπλέον εισφοράς.

Για τις διατάξεις αυτές ακολούθησε ερμηνευτική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, εναντίον της οποίας προσέφυγαν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των τραπεζοϋπαλλήλων. 

Όπως τονίζει η ΟΤΟΕ, η απόφαση του Δικαστηρίου ισχύει έναντι όλων και δεσμεύει το υπουργείο το οποίο πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες.

Η ΟΤΟΕ αναμένει και τις άλλες αποφάσεις του ΣτΕ για την ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων του Νόμου Κατρούγκαλου για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις.



ΠΗΓΗ. cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου