ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 19 Μαΐου 2018

Παλιός Σταθμός Πελοποννήσου - 2ο Τριήμερο Ποιητικών Συναρτήσεων 2018


 Την ΑΣΚΤ (Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών), την ΠΕΛΤ (Πανελλήνια Εταιρεία Λόγου και Τέχνης) & με τη συμμετοχή του ΚΕΘΕΑ-ΔΙΑΒΑΣΗ, του Σωματείου ΘΗΣΕΑΣ του Δ. Καλλιθέας (Πρόγραμμα απεξάρτησης από ναρκωτικά & αλκοόλ), της επαγγελματικής θεατρικής ομάδας ΘΕ.ΑΜ.Α (ατόμων με και χωρίς αναπηρία), του Συλλόγου Φίλων του Σιδηροδρόμου, του View Tag καθώς και διακεκριμένων εικαστικών το 2ο τριήμερο Ποιητικών Συνartήσεων τον Ιούνιο του 2018 ( 8/9/10 Ιουνίου), με τη στήριξη και την παραχώρηση του χώρου από τον ΟΣΕ. 

Πλήθος εικαστικών δημιουργιών θα εκτεθούν στο χώρο του παλιού Σταθμού Πελοποννήσου του ΟΣΕ, εμπνευσμένες από την ποίηση του μεγάλου ρώσου λογοτέχνη Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι και από τις πρόσφατες ποιητικές συλλογές των εκδόσεων Άπαρσις. 

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Πολιτισμού -21 Μαΐου- επιθυμούμε ο χώρος αυτός να αποτελέσει σημείο συνάντησης λογοτεχνών, εικαστικών και γενικότερα ανθρώπων του Πολιτισμού, των Γραμμάτων και των Τεχνών και να γίνει σημείο αναφοράς πολιτιστικών δρώμενων της πόλης μας. 


Η επιλογή του χώρου του παλιού σταθμού, με την ιστορική και αρχιτεκτονική του αξία, έγινε προκειμένου να αναδειχθεί ο χώρος αυτός και να αξιοποιηθεί περαιτέρω.
Πιο συγκεκριμένα,
για δεύτερη φορά- μετά το επιτυχημένο 1ο διήμερο ποιητικών συναρτήσεων τον Απρίλη του 2016διοργανώνουμε στον ίδιο χώρο, στον παλιό σταθμό Πελοποννήσου του ΟΣΕ, τριήμερο Ποιητικών Συνartήσεων, στις 8, 9 και 10 Ιουνίου 2018, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Πολιτισμού (21η Μαΐου). 


Η προσπάθεια όλων των συμμετεχόντων και διοργανωτών είναι μέσα από την υλοποίηση αυτού του μικρού φεστιβάλ - να αναδειχθούν πολλαπλές μορφές τέχνης και πολιτισμού, με αφορμή και κοινό σημείο τον ποιητικό λόγο , - να δοθεί η δυνατότητα σε καλλιτέχνες, είτε γνωστούς είτε νέους, ποικίλων κλάδων ή και ρευμάτων να δείξουν τη δράση τους, σε ένα κοινό εργαστήρι πολιτισμού, - να ενταχθεί, ως αναπόσπαστο μέρος, η οπτική της αναπηρίας και των αναπήρων στο χώρο του Πολιτισμού & της Τέχνης, - να αναδειχθεί το κτίριο του παλιού σταθμού Πελοποννήσου του ΟΣΕ, ως ιστορικό τοπόσημο της Αθήνας και ως χώρος πολιτισμού. 


Συμμετοχές
 
Ήδη πάνω από 20 ποιητικές συλλογές των εκδόσεων μας και ποιήματα του Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι έχουν δοθεί σε γνωστούς εικαστικούς, στην ΑΣΚΤ, στην ΠΕΛΤ (Πανελλήνια Εταιρεία Λόγου και Τέχνης), στο σωματείο ΘΗΣΕΑΣ, στο ΚΕΘΕΑ-ΔΙΑΒΑΣΗ, στο View Tag, σε διακεκριμένες σχολές φωτογραφίας & γραφιστικής, σε εικαστικούς με αναπηρία καθώς και σε τμήματα φωτογραφίας κοινοτήτων απεξάρτησης και ένταξης, με στόχο αφενός τις εικαστικές δημιουργίες και αφετέρου την δράση και τη συνεργασία με ευπαθείς κοινωνικά ομάδες και συλλογικότητες που δρουν στην κατεύθυνση της άρσης των εμποδίων & των αποκλεισμών & στην ομαλή κοινωνική ένταξη. 


Οι παραπάνω φορείς, οι ανεξάρτητοι δημιουργοί και ο Σύλλογος Φίλων του Σιδηροδρόμου θα συμμετάσχουν τόσο με εικαστικές δημιουργίες, παραστάσεις και δρώμενα όσο και με ομιλητές και λογοτέχνες που θα απαγγείλουν ποιήματα κατά τη διάρκεια του τριημέρου. 


Ειδικό αφιέρωμα- Δράσεις- Συμμετοχές 


Στη φετινή διοργάνωση θα υπάρξει ειδικό αφιέρωμα στην ποίηση του Μαγιακόφσκι, τόσο μέσω εικαστικών δημιουργιών εμπνευσμένων από ποιήματά του όσο και με συζήτηση σχετικά με το έργο του και την εποχή που έδρασε. 


Η ΠΕΛΤ θα παρουσιάσει μουσικο-ποιητικό αφιέρωμα στον Μαγιακόφσκι και σε τρεις μεγάλους Έλληνες ποιητές- Ελύτη, Ρίτσο, Σεφέρη. 


Η λειτουργία του Ποιητικού καφενείου, με απαγγελίες ποιημάτων από γνωστούς ηθοποιούς θα πραγματοποιείται και τις τρεις μέρες, ενώ θα γίνουν και ποικίλα δρώμενα. 


Η ομάδα ΘΕ.ΑΜ.Α, η μοναδική στην Ελλάδα επαγγελματική ομάδα ηθοποιών με και χωρίς αναπηρία, θα συμμετάσχει με ειδική performance, εμπνευσμένη από τα ποιήματα του Μαγιακόφσκι και με ομιλητές στις προγραμματισμένες συζητήσεις. 


Η μέριμνα για καθολική προσβασιμότητα, όπως και στο 1ο διήμερο, θα υπάρξει και σε αυτό.
Στο χώρο θα γίνουν συζητήσεις με θέματα : 


" ΤΕΧΝΗ - ΕΝΑΣ κόσμος για ΟΛΟΥΣ" και “Ο ποιητικός λόγος στα μουσικά δρώμενα - Το φαινόμενο Μαγιακόφσκι ”.
Και φέτος όλες οι εικαστικές δημιουργίες καθώς και τα ποιήματα που λειτούργησαν ως πηγή έμπνευσης θα εκδοθούν σε ειδικό συλλεκτικό λεύκωμα, όπου θα υπάρξει αναφορά στον ΟΣΕ και στο χώρο του παλιού σταθμού Πελοποννήσου, με στόχο το λεύκωμα να διατίθεται και κατά τη διάρκεια του τριημέρου.


Συγκεκριμένο πρόγραμμα

Την Παρασκευή 8 Ιουνίου θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης και θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα όλων των δράσεων σε συνέντευξη τύπου, στις 7.00μμ. 

Το Σάββατο και την Κυριακή 9 και 10 Ιουνίου θα συνεχίζεται η έκθεση των εικαστικών δημιουργιών και θα λειτουργήσει Ποιητικό καφενείο με απαγγελίες ποιημάτων και ποικίλα δρώμενα. 

Το Σάββατο 9/6 θα πραγματοποιηθεί - 6.30μμ: Ποιητικό αναλόγιο - 7.30μμ: Συζήτηση με θέμα " ΤΕΧΝΗ - ΕΝΑΣ κόσμος για ΟΛΟΥΣ" - 8.30μμ: Συναυλία με ελεύθερη είσοδο και διακεκριμένους μουσικούς, όπως ο Νότης Μαυρουδής, ο Γιώργος Τοσσικιάν και η Μόρφω Τσαϊρέλη 

Την Κυριακή 10 Ιουνίου θα υπάρξει ειδικό αφιέρωμα στον Μαγιακόφσκι - 7.00 μμ: Συζήτηση με θέμα “Ο ποιητικός λόγος στα μουσικά δρώμενα- Το φαινόμενο Μαγιακόφσκι”, στις7.00 μμ - 8.30μμ.: Απαγγελίες από την ομάδα ΘΕ.ΑΜ.Α και παρουσίαση από την ΠΕΛΤ μουσικού-ποιητικού αφιερώματος στον Μαγιακόφσκι και σε τρεις μεγάλους Έλληνες ποιητές- Ελύτη, Ρίτσο, Σεφέρη Ταυτόχρονα θα γίνονται ποικίλες δραστηριότητες, video-art και θεατρικά δρώμενα. 

Το πρόγραμμα εμπλουτίζεται διαρκώς και θα δημοσιοποιείται κάθε φορά. Στο χώρο θα λειτουργεί κυλικείο.
Κοινωνική ευθύνη Θεωρώντας ότι οι δράσεις μας επιβάλλεται να συνδυάζονται και με στόχους κοινωνικής αλληλεγγύης μέρος των εσόδων μας, καθώς και υλικά που θα συλλέξουμε, θα διατεθούν για τις ανάγκες του κατεστραμμένου από τις πρόσφατες πλημμύρες νηπιαγωγείου Μάνδρας. Σας καλούμε τις ημέρες του τριημέρου να φέρετε στο χώρο σχολικά είδη.

Συμμετοχές ποιητών Βασιλειάδου Ρόμυ, Βασιλείου Παναγιώτης, Γεωργίου Βασίλειος, Ελευθερίου Άννα, Ευαγγελάτος Κώστας, Ζαγάρη Κωνσταντίνα, Οικονόμου Θανάσης, Θανοπούλου Κατερίνα, Κολιδάκης Δημήτρης, Κουζέλης Ανδρέας, Κωνσταντίνου Ηλίας, Luis Gomezbeck, Μπογιατζιδάκης Στέλιος, Παπαμιχαλόπουλος Βασίλης, Συνοδινού Ευγενία Τερζής Νίκος, Τούμπα Έφη, Φλουράκης Ανδρέας, Χαζίρογλου Λεωνίδας 


Συμμετοχές εικαστικών ΠΕΛΤ ΑΝΔΡΙΑΝΟΥ ΡΙΤΣΑ,ΑΡΑΝΙΤΟΥ ΒΑΝΑ, ΒΑΣΙΛΑΚΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΙΛΑΟΣ,ΒΑΣΣΗ ΠΑΝΩΡΑΙΑ ΒΛΑΧΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ,ΓΙΑΛΟΥΡΗ ΓΙΩΡΓΙΑ,ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ ΤΕΤΗ,ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ,ΔΗΜΙΖΑ ΜΑΤΙΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΦΛΩΡΑ,ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΜΑΡΙΑ,ΖΑΦΕΙΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ,ΘΕΟΛΟΓΙΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ,ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ-ΤΕΡΖΑΚΗ

ΕΛΕΝΗ,ΚΑΠΑΝΤΑΪΔΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΚΑΡΟΥΣΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ,ΚΑΤΣΙΜΠΑΡΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ,ΚΑΦΥΡΑ-ΒΑΡΕΛΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ,ΚΟΥΒΑΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΣ,ΚΟΡΡΕ ΓΙΩΡΓΙΑ,ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΩΝΤΑΣ,ΛΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ,ΛΕΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ,ΜΗΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ,ΜΗΝΔΡΙΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ,ΜΠΑΚΑΛΟΥΜΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΑΚΟΥ ΝΑΝΤΙΑ,ΜΠΙΓΑΛΗ ΜΑΤΑ,ΜΠΙΓΑΛΗ ΝΙΚΗ,ΜΠΟΛΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ,ΠΑΝΑΓΟΥ ΚΑΙΤΗ,ΠΑΝΤΑΖΗ ΧΡΥΣΑ,ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ,ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΤΡΑΤΟΣ,ΠΑΤΡΙΝΟΥ ΜΑΡΙΑ,ΣΙΩΚΗ ΜΑΤΙΝΑ ΤΖΙΕΡΑΚΗ ΙΟΡΔΑΝΟΓΛΟΥ ΦΙΛΙΑ,ΤΣΑΚΙΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ,ΤΣΕΒΑ ΜΑΡΙΑ,ΤΣΙΦΙΊΤΑΚΟΥ ΠΟΛΎ,ΤΣΙΩΤΑ ΠΑΠΠΑΣ ΡΟΥΛΑ,ΧΑΤΖΗΠΟΥΛΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ,IVANOVA JASMIN ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΡΟΥΛΑ,ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ,ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ,ΖΟΥΓΑΝΕΛΗΣ ΖΑΝΗΣ ,ΜΠΙΛΑΡΑΚΗ ΑΓΓΕΡΟΥΛΑ,ΠΑΝΤΑΖΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ,ΠΑΤΡΑ ΡΟΥΛΑ,ΡΟΣΠΟΓΛΟΥ ΚΩΣΤΑΣ, ΣΤΡΟΥΓΚΩΦ ΧΡΗΣΥΙΔΑ, ΣΥΡΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ , ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΝΟΥ ΑΓΓΕΛΑ ΚΕΘΕΑ- ΔΙΑΒΑΣΗ 

Η θεματική της έκθεσης θα πραγματεύεται τη σχέση των θεραπευόμενων με το εξωτερικό περιβάλλον της πόλης. Ένα περιβάλλον με το οποίο έχουν προηγουμένως αλληλεπιδράσει ως χρήστες ουσιών και καλούνται στο σήμερα να επανατοποθετήσουν τον εαυτό τους σε αυτό, μέσα από μια καθαρή ματιά και με συνείδηση των βιωμάτων και των εμπειριών που έχουν αποκομίσει από τις δύο καταστάσεις. 

Τίτλος «ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ» Σωματείου ΘΗΣΕΑΣ του Δ. Καλλιθέας (Πρόγραμμα απεξάρτησης από ναρκωτικά & αλκοόλ), 8 συμμετοχές από το Εργαστήριο φωτογραφίας Θησέας, με φωτογραφίες εμπνευσμένες από τις ποιητικές συλλογές των εκδόσεων Άπαρσις. ΑΣΚΤ Εικαστικές δημιουργίες αποφοίτων της ΑΣΚΤ, με έργα επιλεγμένα από τους ποιητές των εκδόσεων. VIEW TAG Με ιδιαίτερο τρόπο και μέσα από τις T-shirt Stories το Viewtag.gr συμμετέχει με T-shirt εμπνευσμένα από τις ποιητικές συλλογές.
Σας περιμένουμε!!!!! Για κάθε πληροφορία επικοινωνήστε με τα γραφεία του εκδοτικού 2155155600, καθώς και με τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής: Θανοπούλου Κατερίνα 6941631907, 6936834123, Ευσταθίου Γιώργο, 6947812942, Λαμπρινή Μάνου 6972709016 , Μπότση Παναγιώτη 6945769621.


Capture 




ΠΗΓΗ. ose.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου