ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 15 Μαΐου 2018

Ε1 - Πώς δηλώνονται φέτος οι ηλεκτρονικές πληρωμές

Για την τεκμηρίωση του αφορολόγητου, είναι απαραίτητη η δήλωση των ηλεκτρονικών πληρωμών, όμως το γεγονός πως θα συμπεριληφθεί για πρώτη φορά στις φορολογικές δηλώσεις δημιουργεί σύγχυση.

Οι  πληρωμές με πλαστικό και ηλεκτρονικό χρήμα που πραγματοποίησαν το 2017 οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι αγρότες αποτελούν φέτος το κλειδί που θα χρησιμοποιήσουν για να κλειδώσουν την έκπτωση φόρου 1.900 - 2.100 ευρώ για τα εισοδήματα που απέκτησαν πέρυσι. 

Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλίσουν το αφορολόγητο όριο 8.636 - 9.550 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση και θα πληρώσουν λιγότερο φόρο.

Πού δηλώνονται

Οι ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών θα δηλωθούν στον πίνακα 7 στους κωδικούς 049-050 του εντύπου Ε1. Οι κωδικοί αυτοί δεν είναι προσυμπληρωμένοι αλλά οι ίδιοι οι φορολογούμενοι ανάλογα με το εισόδημά τους θα υπολογίσουν το σύνολο των δαπανών που έγιναν με πλαστικό χρήμα και θα το συμπληρώσουν. 

Το βάρος της απόδειξης το έχουν οι ίδιοι. Ωστόσο, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για να τους διευκολύνει έχει αναρτήσει δίπλα από τους κωδικούς έναν πίνακα  στον οποίο αναγράφονται τα ποσά των ηλεκτρονικών πληρωμών που πραγματοποιήθηκαν το 2017 σύμφωνα με τα στοιχεία που απέστειλαν οι τράπεζες. 

Αν δεν συμφωνείτε με τα στοιχεία του πίνακα και έχετε πραγματοποιήσει περισσότερες συναλλαγές, τότε μπορείτε να τις προσθέσετε. 

Δαπάνες οι οποίες έχουν μεν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής αλλά δεν συμπεριλαμβάνονται στον πίνακα υπολογίζονται εφόσον πληρούν τις ίδιες προϋποθέσεις και αποδεικνύονται από τον φορολογούμενο με κάθε πρόσφορο μέσο.

Σε περίπτωση που ένας από τους δυο συζύγους δεν καλύπτει το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων αλλά ο άλλος σύζυγος το υπερκαλύπτει, τότε  το σύστημα αυτομάτως θα κάνει τον επιμερισμό έτσι ώστε να έχουν αμφότεροι τη σχετική μείωση.

Το σύνολο

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, στους κωδικούς 049-059 του εντύπου Ε1 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γράψουν το συνολικό ποσό των δαπανών που πραγματοποίησαν στην ημεδαπή ή σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι οποίες έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής όπως ενδεικτικά κάρτες και μέσα πληρωμής με κάρτες (χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, προπληρωμένες κάρτες (prepaid card)), μέσω λογαριασμού πληρωμών παρόχων υπηρεσιών πληρωμών (μεταφορά πίστωσης, εντολές άμεσης χρέωσης, πάγιες εντολές, τραπεζικές ή ταχυδρομικές επιταγές), μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e- banking), ηλεκτρονικού πορτοφολιού (e-wallet), κ.λπ.




ΠΗΓΗ. alfavita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου