ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 27 Μαΐου 2018

Φωτογραφικής έκθεση «Σκαριά» του Γιώργου Στεφανίδη - Αποτύπωσε σε 20 υπέροχες εικόνες την «ανάσα» του βαποριού


Σκαριά άλλοτε αποκοιμισμένα, νωχελικά εμπορικά πλοία κι άλλοτε ξύλινα παραδοσιακά κελύφη με άυλα, ευγενή χαρακτηριστικά, αποτυπωμένα σε 20 υπέροχες φωτογραφίες.


Κι’ εντός μου εμένα να βρυχιέται
– όλο να τρέμει – βαρύ ένα βαπόρι
και κατόπι πάλι εσύ κι’ ο Μάης κι’ οι ανέμοι
κι’ έπειτα πάλιν οι ανθρώποι, οι ανθρώποι...

Γιάννης Σκαρίμπας (Το βαπόρι)

Θεμέλια
Θεμέλια

«Πώς να συλλάβεις το βαπόρι, την ανάσα του… Ήχοι, τριγμοί, το βλέμμα της άγρυπνης νύχτας στη γέφυρα με τα φώτα να παίζουν παράξενα παιχνίδια, το νανούρισμα της μηχανής και οι δονήσεις των αξόνων, ο απειλητικός παφλασμός της προπέλας με τα φτερά να γυρίζουν σαν πτερύγια προϊστορικού καρχαρία. 

Τόσα περισσότερα από μια επίπεδη εικόνα σε φωτογραφικό χαρτί.  Κι όμως, όλες αυτές οι διαστάσεις αναδύονται από τις φωτογραφίες  του Γιώργου Στεφανίδη», σημειώνει στον κατάλογο της φωτογραφικής έκθεσης «Σκαριά» του Γιώργου Στεφανίδη ο Ωκεανογράφος, Διευθυντής στην εταιρεία Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος A.E, Βασίλης Μαμαλούκας Φραγκούλης.

Γιώργος Στεφανίδης
Γιώργος Στεφανίδης
Τα εμβληματικά «Σκαριά» του Γιώργου Στεφανίδη, καρπός αφοσιωμένης, εμμονικής σχεδόν σπουδής και οξυδερκούς ενδελέχειας των τελευταίων ετών, άλλοτε αποκοιμισμένα, νωχελικά εμπορικά πλοία κι άλλοτε ξύλινα παραδοσιακά κελύφη με άυλα και διαχρονικά ευγενή χαρακτηριστικά, αποτυπωμένα σε 20 φωτογραφίες μεγάλου μεγέθους, συνθέτουν μια δυναμική αυτοτελή ενότητα σχεδιασμένη ειδικά για τους εξωτερικούς χώρους του CITY LINK.

Σκαριά 2
Σκαριά 2

«Δουλεύοντας άλλοτε από κοντινότερα αυτοσχέδια παρατηρητήρια κι άλλοτε από πιο μακρινές οπτικές γωνίες, ο Γιώργος Στεφανίδης αιχμαλωτίζει λιτές συνθέσεις εν πλω με διαστάσεις μεταβλητές και εφήμερη διάρκεια, λίγο προτού αυτές διαλυθούν και πάλι στα αρχικά τους συστατικά, αγγίζοντας απαλά την άκρη της γραμμής του ορίζοντα. 

Φωτογραφίζοντας τα σκαριά του με πάθος, επιμονή και εξαντλητική εντέλεια, θωπεύει και διασώζει ανεπαίσθητες αφηγήσεις του ελάχιστου, εύθραυστες και συναρπαστικές αποκλίνουσες του σχήματος, υπογραμμίζοντας τον δυναμισμό της φόρμας, αποτυπώνοντας σπάνιες χρωματικές υποδιαστολές και άγνωστες τονικές γκάμες, ενσωματώνοντας στη φωτογραφική του καταγραφή επιδέξιες ασκήσεις του ασπρόμαυρου, εντοπίζοντας και επαναδιατυπώνοντας την πυκνή πλοκή και τη γενναιόδωρη ποιητική των συμβολισμών τους.

Σκαριά 3
Σκαριά 3
Τολμώντας στα έργα του τη μεγάλη κλίμακα, εξοικειώνει το βλέμμα με τη φθορά, καθώς της προσδίδει μια ανακουφιστική οπτική και απτική αυτοτέλεια, μετατρέποντάς την σε ένα γαλήνιο διηνεκές και έκπαγλο πεδίο συνειρμών και οραμάτων. 

Τα έργα της θάλασσας είναι εδώ. Εδώ και η μνήμη των ανθρώπων που την ταξίδεψαν και την τιθάσευσαν», σημειώνει η Ίρις Κρητικού στον κατάλογο της έκθεσης.
Γόρδιος δεσμός
Γόρδιος δεσμός
 Δύο από τα έργα της έκθεσης θα προσφερθούν στη μη κερδοσκοπική οργάνωση Safe Water Sports.

Με την ευκαιρία της έκθεσης εκδόθηκε και κυκλοφορεί ομότιτλος κατάλογος.

Η έκθεση παρουσιάζεται στο CITY LINK
Βουκουρεστίου 5-7, Αθήνα

Διάρκεια έκθεσης: Ως 10/6 2018
Σκιάς Ονάρ
Σκιάς Ονάρ
 
 
 
 
 
ΠΗΓΗ. thetoc.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου