ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - ΜΠΛΑΤΣΑΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ


                                        Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

                                     ΜΠΛΑΤΣΑΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ








ΥΛΙΚΑ

Για τη γέμιση
  • μισό κιλό χόρτα διάφορα (λάπατα, σέσκουλα, σπανάκι)
  • 250 γραμμάρια τυρί φέτα
  • 250 γραμμάρια ελαιόλαδο
  • 4 - 5 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 2 πράσα μικρά, τρυφερά
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 κολοκυθάκι φρέσκο τριμμένο
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό, ή καλαμποκάλευρο κοσκινισμένο
Για το κουρκούτι:
  • 250 γραμμάρια περίπου καλαμποκάλευρο, κοσκινισμένο
  • 1 ή και 2 αυγά
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι
  • λίγο ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • αλάτι
  • νερό χλιαρό ή γάλα, όσο πάρει
  • (προαιρετικά: λίγο τυρί φέτα τριμμένο)
  • βιτάμ για το άλειμμα του ταψιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε τα χόρτα μας, τα στραγγίζουμε καλά και τα ψιλοκόβουμε. 
Σε μια λεκάνη, προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και τα πράσα ψιλοκομμένα, τον άνηθο, τον μαϊντανό και το κολοκυθάκι τριμμένο. 
Ρίχνουμε το 1 φλιτζάνι καλαμποκάλευρο αφού το κοσκινίσουμε, (ή σιμιγδάλι), το λάδι και την φέτα τριμμένη. 
Αν το τυρί είναι πολύ αλμυρό, δε ρίχνουμε αλάτι. 
Σε αντίθετη περίπτωση προσθέτουμε λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά πολύ καλά. 
Τα τρίβουμε με τα χέρια μας να ενωθούν οι γεύσεις.


Αφήνουμε στην άκρη και ετοιμάζουμε το κουρκούτι:
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το καλαμποκάλευρο, ρίχνουμε το αυγό, το γιαούρτι, αλάτι, μπέικιν, λίγο λαδάκι και λίγο τυρί τριμμένο (αν θέλουμε). 

Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και ρίχνουμε λίγο λίγο χλιαρό νερό ή γάλα, τόσο ώστε να γίνει ένας χυλός σφιχτός που να στρώνεται.


Αλείφουμε καλά το ταψάκι μας με αρκετό βιτάμ. 
Απλώνουμε κάτω το μισό κουρκούτι. Καλύπτούμε και τα πλαϊνά του ταψιού μας να πάει παντού. 
Στη συνέχεια ρίχνουμε τα χόρτα μας ομοιόμορφα και τα πατάμε ελαφρώς.

Στο υπόλοιπο κουρκούτι ρίχνουμε λίγο χλιαρό νερό ή γάλα να γίνει λίγο πιο αραιό και το στρώνουμε πάνω από τα χόρτα, να καλυφθεί ομοιόμορφα η επιφάνειά τους.

Τέλος, περιχύνουμε με ελαιόλαδο. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 ° C, ώσπου να ροδίσει.


                                                                                                                   
                                                                                                               ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου