Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑ
Φτιάχνω τα δικά μου Παξιμάδια
ΥΛΙΚΑ
- αλεύρι κρίθινο ολικής άλεσης (δηλαδή με το πίτουρό του)
- σταρένιο ολικής άλεσης
- ασπρο για όλες τις χρήσεις + 2 κουταλιές για τη μαγιά
- λάδι
- νερό
- 1 κοφτή κουταλιά αλάτι (ή όσο σας αρέσει)
- 1 κοφτή κουταλιά ζάχαρη ή μέλι
- μαγιά νωπή ή αντίστοιχη ξηρή
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
α) Διαλύουμε την νωπή μαγιά σε μισή κούπα χλιαρό νερό και προσθέτουμε τις 2 κουταλιές άσπρο αλεύρι και ζάχαρη όση πιάσουν τα δάκτυλα μας (όπως όταν αλατίσουμε) ανακατεύουμε να γίνει χυλός και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.
β) Σε λεκάνη ζυμώματος βάζουμε τα αλεύρια (εκτός από μια κούπα από το λευκό), το αλάτι τη ζάχαρη .
Τα ανακατεύουμε και ανοίγουμε μια λακουβίτσα όπου ρίχνουμε το χυλό της μαγιάς το λάδι και το υπόλοιπο νερό πάλι χλιαρό.
γ) Αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Προσθέτουμε σταδιακά το τελευταίο άσπρο αλεύρι ώστε να έχουμε μια ζύμη όχι πολύ σφικτή αλλά να ξεκολλά από τα τοιχώματα της λεκάνης και να μη κολλά στα χέρια.
Αν βάλουμε μέλι το διαλύουμε στο νερό.
δ) Αφήνουμε να ανεβεί.
ε) Ξαναζυμώνουμε να κατεβεί η ζύμη.
Παίρνουμε κομμάτια ζύμης , τα ζυμώνουμε σε επιφάνεια ζυμώματος και πλάθουμε κουλουράκια μεγαλούτσικα (από 150 ως 200 γραμμάρια η ζύμη τους άψητη) ή ψωμιά μακρουλά που τα χωρίζουμε σε νταγκάκια.
ζ) Τις τοποθετούμε σε λαδωμένα ταψάκια ή στρωμένα με χαρτί ψησίματος και αφήνουμε να ανεβούν πάλι.
Τις ψήνουμε σε 170-180 βαθμούς περίπου μια ώρα.
η) Αφήνουμε να κρυώσουν τόσο, όσο να μπορούμε να τα πιάνουμε.
στ) Τα ξαναφουρνίζουμε στους 100 βαθμούς ως ότου παξιμαδιαστούν.
Θέλουν αρκετή ώρα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα αποθηκεύουμε σε δοχείο που δεν θα τα πιάσει υγρασία.
Παλιά τα διατηρούσαν σε πιθάρια ή μεγάλα κοφίνια.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
ΠΗΓΗ. agrotikistegi
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου