ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 5 Μαΐου 2024

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 5 ΜΑΙΟΥ....





553  Αρχίζει τις εργασίες της στην Κωνσταντινούπολη η 5η Οικουμενική Σύνοδος, με θέμα την αίρεση του μονοφυσιτισμού.

1789  Συνέρχεται στις Βερσαλλίες το Συμβούλιο των Γενικών Τάξεων, που θα οδηγήσει στη Γαλλική Επανάσταση.

1818  Γεννιέται στην πόλη Τριρ της Πρωσίας ο Καρλ Μαρξ. Στο μεγαλοφυές έργο του, «Το Κεφάλαιο», μελετώντας τον κεφαλαιοκρατικό τρόπο παραγωγής, αποκαλύπτει τις εσωτερικές του αντιφάσεις, αποδεικνύοντας ότι το ξεπέρασμά του και η αντικατάστασή του από έναν ανώτερο τρόπο παραγωγής, τον κομμουνιστικό, είναι το νομοτελειακό, ότι ως τρόπος παραγωγής έχει ιστορικά όρια. 

Δίνοντας, ταυτόχρονα, και το εργαλείο της πρόβλεψης, σε σχέση με την εξέλιξή του ως κοινωνικοοικονομικού σχηματισμού, αλλά και το νομοτελειακό της αντικατάστασής του με την κοινωνική επανάσταση για να περάσει η ανθρώπινη κοινωνία από την «προϊστορία» στην Ιστορία και οι εργάτες από το βασίλειο της αναγκαιότητας στο βασίλειο της ελευθερίας.

1893  Κραχ στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, που οφείλεται στην κρίση του χρυσού.

1936  Ιταλικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Αντίς Αμπέμπα στην Αιθιοπία.

1941  Ο Χαϊλέ Σελασιέ επιστρέφει στο θρόνο της Αιθιοπίας, πέντε χρόνια μετά την ανατροπή και την εξορία του από τους Ιταλούς.

1949  Ιδρύεται το Συμβούλιο της Ευρώπης.

1980  Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εκλέγεται για πρώτη φορά πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

1999 Πεθαίνει ο κομμουνιστής ηθοποιός Βασίλης Διαμαντόπουλος.

2004  Ο πίνακας «Αγόρι με πίπα» του Πάμπλο Πικάσο πωλείται από τον οίκο Σόθμπις της Νέας Υόρκης προς 104.168.000 δολάρια σε ανώνυμο αγοραστή και γίνεται το πιο ακριβό έργο τέχνης στον κόσμο, εκθρονίζοντας τον πίνακα του Βίνσεντ Βαν Γκογκ «Πορτρέτο του δρ. Γκασέ», που είχε πωληθεί το 1990 στους Κρίστις προς 82,5 εκατομμύρια δολάρια.

2005  Στις εθνικές εκλογές του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Τόνι Μπλερ εκλέγεται για τρίτη συνεχόμενη φορά πρωθυπουργός.

2007  Αεροπλάνο τον αερογραμμών της Κένυας πέφτει στην Ντουάλα του Καμερούν και σκοτώνονται και οι 114 επιβαίνοντες.

2010  Οι Έλληνες βγαίνουν στους δρόμους σε όλη τη χώρα, αντιδρώντας στα νέα οικονομικά μέτρα. 150.000 πολίτες διαδηλώνουν στην Αθήνα, όπου σημειώνονται εκτεταμένα επεισόδια. Κουκουλοφόροι πετούν βόμβες Μολότοφ σε υποκατάστημα της τράπεζας Marfin Egnatia στην οδό Σταδίου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους από ασφυξία τρεις υπάλληλοι, εκ των οποίων μία έγκυος γυναίκα.



ΠΗΓΗ. 1. newsbeast.gr
              2.ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου