ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 14 Μαΐου 2023

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 14 ΜΑΙΟΥ........






1811  Η Παραγουάη αποκτά την ανεξαρτησία της από την Ισπανία.

1865  Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Διήρκεσαν έως τις 17 Μαΐου, με νικήτρια την παράταξη του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου.
 
1920  Ο Ελληνικός Στρατός διατάσσεται από τους συμμάχους να καταλάβει και να διοικήσει τη Δυτική Θράκη, αντικαθιστώντας τα Γαλλικά στρατεύματα. Τον Ιούλιο του ίδιου έτους, με τη Συνθήκη των Σεβρών, η Θράκη προσαρτάται οριστικά στην Ελλάδα.

1948  Το Ισραήλ κηρύττει την ανεξαρτησία του από τη Μεγάλη Βρετανία. Πρώτος πρόεδρος ο Νταβίντ Μπεν Γκουριόν.

1955  Υπογράφεται το Σύμφωνο της Βαρσοβίας μεταξύ της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της Ανατολικής Γερμανίας, της Ε.Σ.Σ.Δ., της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Τσεχοσλοβακίας.

1962  Ο Χουάν Κάρλος Α' της Ισπανίας παντρεύεται στην Αθήνα, την Πριγκίπισσα Σοφία της Ελλάδας. Το μυστήριο του γάμου τελείται στο Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών και στη συνέχεια στον Καθολικό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.

1982  Κηδεύεται με τιμές εθνικής ηρωίδας στο Καστελόριζο η γενναία γερόντισσα Δέσποινα Αχλαδιώτη (Η Κυρά της Ρω), που για 40 χρόνια ύψωνε τη γαλανόλευκη στην ακριτική νησίδα της Ρω, όπου είχε εγκατασταθεί με τον άντρα της από το 1924. Η σορός της θα μεταφερθεί στη Ρω και θα ταφεί κάτω από τον ιστό, όπου ύψωνε τη σημαία.

1998  Πεθαίνει σε ηλικία 83 ετών ο Φρανκ Σινάτρα, αμερικανός τραγουδιστής και ηθοποιός.

2003  Μετά από πολλές αναβολές, εκτοξεύεται με επιτυχία από το ακρωτήριο Κανάβεραλ ο πρώτος ελληνοκυπριακός δορυφόρος Hellas Sat. Ο δορυφόρος, εισάγει την Ελλάδα στις χώρες, που έχουν παρουσία στο Διάστημα και αποτελεί μία στρατηγική επιλογή με σημαντικά πλεονεκτήματα σε πολιτικό, οικονομικό και τεχνολογικό επίπεδο.

2005  Το τεράστιο παροπλισμένο μεταγωγό USS Αμέρικα βυθίζεται στα πλαίσια άσκησης του στρατού των ΗΠΑ. Γίνεται έτσι το μεγαλύτερο πλοίο στην ιστορία που έγινε στόχος σε άσκηση.




ΠΗΓΗ. newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου