ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 26 Μαΐου 2021

Δυσλεξία, εργασία και εργασιακός χώρος…




Η δυσλεξία στον εργασιακό χώρο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις επιδόσεις του ατόμου, εάν δεν δημιουργηθεί ένα φιλικό γι᾽αυτό περιβάλλον. Κάνοντας μια σύντομη αναζήτηση της λέξης “δυσλεξία”, τα περισσότερα άρθρα είτε δίνουν συμβουλές σε γονείς, είτε παρουσιάζουν εναλλακτικούς τρόπους διδασκαλίας.   

Η δυσλεξία όμως αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής του ανθρώπου, τόσο της σχολικής ηλικίας του όσο και της ενήλικης ζωής του. Ένα άλλο μεγάλο και σημαντικό κομμάτι αυτής της ενήλικής ζωής, είναι και η εργασία. 

Δυστυχώς, είναι σύνηθες ο εργασιακός χώρος να μην είναι τόσο ευέλικτος, με αποτέλεσμα άτομα με δυσλεξία να δυσκολεύονται να προσαρμοστούν. 

Το ερώτημα λοιπόν είναι:   
Πως μπορούν οι εργοδότες να διαμορφώσουν το εργασιακό περιβάλλον με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι λειτουργικό για όλους;

Παρακάτω θα βρεις μερικές χρήσιμες και όχι δαπανηρές προτάσεις για να προσαρμόσεις κατάλληλα το εργασιακό χώρο, ώστε να είναι φιλικός προς όλους τους εργαζομένους.
Δυσλεξία και…όλα ηλεκτρονικά

Το πρώτο βήμα στην προσαρμογή του εργασιακού περιβάλλοντος είναι να γίνονται όλες οι κινήσεις ηλεκτρονικά. Ένα μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων έχει επιλέξει αυτή την οδό, μα όταν μιλάμε για  προσαρμογή σημαίνει ότι ακόμα και μια απλή αίτηση ή μια λίστα με καθήκοντα πρέπει να υπάρχει σε ηλεκτρονική μορφή. 

Η γραφή αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πήγες άγχους για άτομα με δυσλεξία. Όταν υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν πληκτρολόγιο το άγχος αυτό μεταμορφώνεται σε παραγωγικότητα.

Ανάγνωση

Η αναγνωστική δραστηριότητα αποτελεί μια πολύπλοκη διαδικασία που απαιτεί αφοσίωση και ουσιαστική προσπάθεια από ένα άτομο με δυσλεξία. Στο εργασιακό περιβάλλον μπορεί να βοηθηθεί με πολλούς τρόπους. 

Αρχικά οι οδηγίες μπορούν να δίνονται προφορικά με τη βοήθεια των συναδέλφων. Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα μπορούν δίνονται μέσω φωνητικού μηνύματος. Πολύ απλά το κείμενο μπορεί να ηχογραφηθεί αντί να σταλεί γραπτώς. Τέλος, σε περίπτωση που δεν γίνεται να αποφευχθεί η γραπτή μορφή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια εφαρμογή της Google που διαβάζει το κείμενο στον αναγνώστη.

Τι μπορούν να κάνουν συνάδελφοι και εργαζόμενοι για να διευκολύνουν την καθημερινότητα ενός ατόμου με δυσλεξία;

Είναι γνωστό ότι οι σχέσεις μεταξύ των συναδέλφων αλλά και με τους εργοδότες είναι σημαντική όχι μόνο για την επιχείρηση αλλά και για την ψυχική υγεία όλων. Υπάρχουν λοιπόν μικρές αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε όταν επικοινωνούμε γραπτώς με ένα συνάδελφο ή έναν εργοδότη με δυσλεξία.

    Email

Η ανταλλαγή email στο εργασιακό περιβάλλον είναι τουλάχιστον συχνή τα τελευταία χρόνια, μιας και αποτελεί την πιο γρήγορη και οικονομική λύση επικοινωνίας.  Όταν λοιπόν στέλνουμε μηνύματα σε άτομα με δυσλεξία θα πρέπει να προσέξουμε να είμαστε σύντομοι, γράφοντας απλές προτάσεις. Τα περιεκτικά, γεμάτα συνδέσμους και πολύπλοκα κείμενα, μπερδεύουν και αγχώνουν.

    Παρουσιάσεις

Συχνά η παρουσίαση σε μια συνάντηση με συναδέλφους και εργοδότες (meeting) είναι από τα πιο σημαντικά καθήκοντα της δουλείας. Γνωρίζοντας ότι αυτή θα απευθυνθεί και σε άτομα με δυσλεξία, πρέπει να προσέξουμε να δώσουμε περισσότερη βάση στην προφορική διαδικασία παρά να φορτώνουμε τις διαφάνειες με επιπλέον προτάσεις. 

Αν και αυτός είναι ένας κανόνας που πρέπει να ακολουθείται όταν παρουσιάζουμε, πολλά άτομα με δυσλεξία προτιμούν ακόμη πιο λίγες πληροφορίες στην διαφάνεια ώστε να καταφέρουν να τις διαβάσουν χωρίς στρες και κόπο. 

Σε περίπτωση που θεωρούμε ότι πρέπει να συμπεριληφθούν κάποιες επιπλέον πληροφορίες στις διαφάνειες, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσαρμόσουμε την παρουσίαση στις ανάγκες τους και να την εκτυπώσουμε ώστε να απευθύνονται στην έντυπη μορφή ενώ γίνεται η παρουσίαση.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι τα άτομα με μαθησιακές δυσκολίες απλά μαθαίνουν με άλλον τρόπο από τον παραδοσιακό, ο οποίος δεν είναι πάντα και ο σωστός. Δυσλεξία και εργασία είναι δύο έννοιες που πρέπει να προσεγγιστούν με έναν διαφορετικό τρόπο προς όφελος όλων.



ΠΗΓΗ. maxmag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου