ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 13 Μαΐου 2023

Αλμπερομπέλο - Ειδυλλιακές εικόνες στην πρωτεύουσα των Τρούλων


Η μικρή ιταλική πόλη μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από κάποιο μεσαιωνικό παραμύθι. Το Αλμπερομπέλο βρίσκεται στην επαρχία του Μπάρι της νοτιοανατολικής Ιταλίας και σημαίνει όμορφο δέντρο, στα ιταλικά.

Είναι γνωστό ως η «πρωτεύουσα των τρούλων» εξαιτίας των παραμυθένιων τρούλων που κοσμούν τα περισσότερα κτίρια της πόλης.
Τα 1.500 περίπου σπίτια με τους κωνικούς τρούλους χρονολογούνται από το 15ο αιώνα και όλη η πόλη έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO.


Τα λευκά σπιτάκια έχουν κατασκευαστεί με μια τεχνική που χρονολογείται από τη νεολιθική εποχή, από ντόπιο ασβεστόλιθο χωρίς καθόλου τσιμέντο ή κονίαμα. Οι στέγες είναι φτιαγμένες από μεγάλες πέτρες και οι κορυφές συχνά έχουν περίτεχνο σχήμα, άλλοτε σφαιρικό, άλλοτε πυραμιδοειδές, ρομβικό, με σταυρό ή κάποιο άλλο σχέδιο.

Στις κωνικές στέγες υπάρχουν ζωγραφισμένα λευκά σύμβολα, που προστατεύουν από το κακό μάτι και την κακοτυχία.



Αξίζει να επισκεφθεί κανείς τους Σιαμαίους Τρούλους και τον Κυρίαρχο Τρούλο του 16ου αιώνα, που είναι ο μόνος με δύο ορόφους και σήμερα λειτουργεί ως μουσείο με την ιστορία και την εξέλιξη τόσο των Τρούλων όσο και του Aλμπερομπέλο.
 
Ξεκίνησαν να κατασκευάζονται στα μέσα του 15ου αιώνα όταν οι φτωχοί αγρότες, για να αποφύγουν την υψηλή φορολογία που επέβαλε το βασίλειο της Νάπολης στα σπίτια, έφτιαχναν αυτά τα πρόχειρα καταλύματα σαν καλύβες. Έτσι, όταν μάθαιναν ότι καταφτάνουν στο χωριό τους φοροεισπράκτορες, μπορούσαν εύκολα να τα γκρεμίσουν.





ΠΗΓΗ. newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου