ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Αυχενικό σύνδρομο: Συμπτώματα, αίτια και αντιμετώπιση



Το αυχενικό σύνδρομο, είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει ένα σύνολο εκφυλιστικών αλλαγών στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης που περιλαμβάνουν εκφύλιση των δίσκων της αυχενικής μοίρας,  προοδευτική ανάπτυξη οστεοφύτων και συσσώρευση «αλάτων» στον αυχένα.





 

Συμπτώματα αυχενικού συνδρόμου

Τα συμπτώματα του αυχενικού συνδρόμου είναι πόνος, ευαισθησία στον αυχένα. Ένα μέρος των ασθενών αναπτύσσει και νευρολογικά συμπτώματα, με αισθητηριακές απώλειες και μυϊκή δυσλειτουργία. Ορισμένες μορφές ιλίγγου συνδέονται με το σύνδρομο αυτό.

Αίτια αυχενικού συνδρόμου

 
Τα αίτια του αυχενικού συνδρόμου ποικίλλουν. Διακρίνουμε το δευτεροπαθές αυχενικό σύνδρομο που προκαλείται από συγκεκριμένο υποκείμενο οργανικό νόσημα ή παθολογική διαταραχή και το ιδιοπαθές αυχενικό σύνδρομο που έχει πολυπαραγοντική αιτιολογία και είναι πιο κοινό.


Ενδοκρινικά νοσήματα, αιμοσφαιρινοπάθειες, μεταβολικές διαταραχές (π.χ. αιμοχρωμάτωση), διαταραχές σακχάρου, τραύματα, παθήσεις των οστών, αρθροπάθειες,  είναι οι πιο συνήθεις κατηγορίες νοσημάτων που προκαλούν αυχενικό σύνδρομο, στην περίπτωση των δευτεροπαθών συνδρόμων. 


Στην περίπτωση των ιδιοπαθών περιπτώσεων η ηλικία, η κακή κληρονομικότητα, η παχυσαρκία, η χρόνια καταπόνηση της σπονδυλικής στήλης συγκαταλέγονται στους παράγοντες που εμπλέκονται στην εμφάνισή τους.

Τι πρέπει να γνωρίζετε επιπρόσθετα για το αυχενικό σύνδρομο:


 1. Κάθε πόνος στον αυχένα δεν είναι αυχενικό σύνδρομο. Μία ευρεία ποικιλία τοπικών και συστηματικών νοσημάτων (π.χ. κήλη, νεοπλάσματα, φλεγμονές), μπορεί να προκαλέσει πόνο στον αυχένα. Επίσης μία σειρά από παράγοντες όπως η ψύξη, το «πιάσιμο» του αυχένα, μπορεί να ευθύνεται για το σύμπτωμα του πόνου, χωρίς να υφίστανται οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις εκείνες, που είναι απαραίτητες για την διάγνωση του αυχενικού συνδρόμου. 


 Παρά το γεγονός, ωστόσο, ότι ο όρος αυχενικό σύνδρομο χαρακτηρίζει συγκεκριμένες εκφυλιστικές αλλοιώσεις του αυχένα και έχει ακτινολογική και κλινική διάγνωση, ο όρος χρησιμοποιείται πολλές φορές καταχρηστικά και από τους ειδικούς, για να περιγράψει χρόνια μη ειδικά ενοχλήματα από τον αυχένα ή κάθε πόνο που εντοπίζεται στον αυχένα.

2. Η κακή στάση του σώματος, η καθιστική ζωή, η πολύωρη παραμονή μπροστά στο computer, επαγγελματικές δραστηριότητες που προκαλούν αυξημένη δόνηση (π.χ. χειρισμός κομπρεσέρ), γυμναστικές δραστηριότητες που δεν γίνονται σωστά (π.χ. χρήση βαρών χωρίς προθέρμανση, ακατάλληλα υποδήματα), το άγχος, η υπερκατανάλωση καφέ και ποτών τύπου cola,το κάπνισμα, η πτωχή σε γαλακτοκομικά προϊόντα διατροφή, είναι παράγοντες της καθημερινότητας, που έχουν συνδεθεί με αυξημένη επίπτωση αυχενικού συνδρόμου. 


Η κολύμβηση είναι μία από τις καλύτερες αθλητικές δραστηριότητες.

3. Η θεραπεία του αυχενικού συνδρόμου περιλαμβάνει ξεκούραση, ειδικά φάρμακα, τοποθέτηση κολάρου, φυσικοθεραπεία, ή χειρουργική αποκατάσταση σε σοβαρές περιπτώσεις. 


Στην περίπτωση των δευτεροπαθών συνδρόμων, κομβική θέση κατέχει ο εντοπισμός και η θεραπεία του υποκείμενου νοσήματος.
Σημαντικά για την διάγνωση είναι τα ευρήματα της σωστής ιατρικής εξέτασης.

 Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Παθολόγος
E mail: amoschovaki@yahoo.gr.



ΠΗΓΗ. onmed

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου