ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 24 Μαΐου 2023

Ηρακλειά - Ελεύθερη, αγνή και ξεχασμένη ανάμεσα στα μεγαθήρια των Κυκλάδων





Η Ηρακλειά ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Μικρών Κυκλάδων και από τον Πειραιά απέχει περίπου έξι ώρες. Ένας ξεχωριστός τόπος για ανθρώπους που επιδιώκουν μια ήσυχη ζωή. 

Αποτελεί μια ιδανική λύση διαφυγής από τους γρήγορους ρυθμούς, την κανονικότητα, την πίεση και το άγχος, είτε για όσους κατοικούν εκεί είτε για εκείνους που την επισκέπτονται. 
Απευθύνεται σε όσους γοητεύονται από την ηρεμία και την απλότητα της νησιωτικής ζωής.

Κατεβαίνοντας από το πλοίο, συνειδητοποιείς ότι στο νησί αυτό ο χρόνος δεν έχει καμία χρησιμότητα. Ξεχνάς αμέσως λεωφορεία, ταξί, τράπεζες, βενζινάδικα, ξαπλώστρες, ομπρέλες και το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να εξοικειωθείς με την απαράμιλλη ομορφιά της, με το κυκλαδίτικο φως να απλώνεται παντού.

Διαθέτει υπέροχες παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά, επειδή είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Φύση (Natura) 2000 αποτελεί καταφύγιο άγριων πουλιών, περιλαμβάνει οκτώ αριθμημένα μονοπάτια πεζοπορίας και έχει το έβδομο μεγαλύτερο σπήλαιο στην Ελλάδα.


Περικυκλωμένη από μεγαθήρια του τουρισμού, όπως η Νάξος, η Πάρος και η Ίος, το νησάκι των Μικρών Κυκλάδων έχει πολλά να προσφέρει – κυρίως την αίσθηση ελευθερίας, αφού στην Ηρακλειά δεν χρειάζεται να σκεφτείς τι θα κάνεις και πού θα πας. 

Δεν είναι αναγκαίο να προγραμματίσεις για να δεις όλα τα αξιοθέατα και τις παραλίες του νησιού. Όλα γίνονται στην ώρα τους. 

Οι «μυημένοι» που καταφθάνουν στο νησί είναι λάτρεις της πεζοπορίας, άνθρωποι που τους γοητεύουν ο υποβρύχιος κόσμος καθώς και η παρατήρηση σπάνιων ειδών πτηνών και πουλιών. 
Αναμφίβολα μπορείς να την περπατήσεις ολόκληρη. 

Όλα κυλούν αργά σε αυτό τον παράδεισο, όπου ακόμα και η ησυχία «ακούγεται». Σε έχουν ξεχάσει κι έχεις ξεχάσει τα πάντα. 

Ο χρόνος επιβραδύνεται και η ροή της ημέρας αποκτά διαφορετικό περιεχόμενο. Οι κάτοικοι της Ηρακλειάς είναι άνθρωποι που δεν ορίζονται από τη φιλοσοφία του τουρισμού και συμπεριφέρονται περισσότερο σαν να σε φιλοξενούν στο εξοχικό τους. 

Το νησί είναι μοιρασμένο ανάμεσα σε δύο οικισμούς, τον Άγιο Γεώργιο, που αποτελεί το λιμάνι του νησιού, και τη Χώρα, που φέρει το όνομα «Παναγία». Οι δύο οικισμοί ενώνονται με ασφαλτόδρομο μήκους 4 χιλιομέτρων. Μόλις φτάσεις στο λιμάνι, τα κρυστάλλινα, πράσινα νερά σε εντυπωσιάζουν τόσο, που βιάζεσαι να βουτήξεις.  





ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ


Το πιο εντυπωσιακό αξιοθέατο του νησιού είναι το Σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη.  
Η διαδρομή είναι πανέμορφη. Λίγα λεπτά αφότου περάσεις από τον όρμο Βουρκαριά αντικρίζεις το σπήλαιο, στο οποίο για να καταφέρεις να μπεις χρειάζεται να σκύψεις και να προχωρήσεις μπουσουλώντας κάποια μέτρα. 

Όπως εύστοχα προειδοποιούν οι κάτοικοι του νησιού, «αν δεν πέσεις στα τέσσερα, στο σπήλαιο δεν μπαίνεις». 

Απέναντι από την είσοδο του σπηλαίου βρίσκεται μια μεγάλη σπηλιά που λέγεται ότι ήταν η κατοικία του γίγαντα Πολύφημου. 
Σύμφωνα με τον μύθο, τον τύφλωσε ο πολυμήχανος Οδυσσέας για να ξεφύγει μαζί με τους άνδρες του. 

Πάντως, το Σπήλαιο της Ηρακλειάς παραμένει αναξιοποίητο και τουριστικά ανεκμετάλλευτο.


 Η Ηρακλειά φημίζεται για τις περιπατητικές της διαδρομές. Άγρια τοπία, βράχοι που κόβουν την ανάσα και απέραντη θέα στις υπόλοιπες Μικρές Κυκλάδες είναι όλα όσα γοητεύουν τους λάτρεις του σπορ. 

Ενδεικτικά, η πορεία προς τον Προφήτη Ηλία καθώς και εκείνη ύστερα από τον Όρμο του Μέριχα, η οποία οδηγεί σε ένα από τα ψηλότερα σημεία του νησιού, είναι από εκείνες που δεν σβήνουν από τη μνήμη. 

Το βλέμμα συναντά την ασύγκριτη ομορφιά του Αιγαίου: παρατηρείς τα όρνια που έχουν δημιουργήσει τις φωλιές τους σε τρύπες των βράχων, τα γεράκια, τους σταυραετούς και τους γύπες να ίπτανται πάνω από το κεφάλι σου. 

Επίσης, το μονοπάτι προς τον παλιό οικισμό του Αγίου Αθανασίου καθώς και εκείνο προς την παραλία της Βορινής Σπηλιάς ανήκουν στα καλύτερα από τα συνολικά οκτώ αριθμημένα του νησιού. 

Τέλος, αξίζει να ακολουθήσετε το μονοπάτι που οδηγεί στο Κάστρο πάνω από το Λιβάδι, όπου έως και το 1930 υπήρχε ένας οικισμός και μπορείτε να παρατηρήσετε τα ερείπια ενός κάστρου ελληνιστικής περιόδου καθώς και τα ερείπια των ναών του Δία και της Θεάς της Τύχης. 

Όσο περπατάτε, έχετε τη δυνατότητα να μυρίσετε ή να μαζέψετε ρίγανη, θυμάρι ή δεντρολίβανο, τα οποία διατίθενται άφθονα.



Στην Ηρακλειά υπάρχουν παραλίες για όλα τα γούστα. Το λιμάνι του Αγίου Γεώργιου και το Λιβάδι είναι οι δύο πιο κοντινές λύσεις. 






ΠΗΓΗ.  lifo.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου