ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024

Μονολιθικές εκκλησίες - Οταν οι βράχοι γίνονται τόποι ιεροί




Οι μονολιθικές εκκλησίες είναι εκκλησίες κατασκευασμένες από ένα ενιαίο κομμάτι πέτρας. 
Είναι συνήθως λαξευμένες στο έδαφος ή σε μια πλαγιά λόφου ή βουνού. 
Υπάρχουν αρκετές μονολιθικές εκκλησίες σε διάφορα μέρη του κόσμου. 

Οι περισσότερες μοιάζουν περισσότερο με μοναστήρια-σπήλαια, αφού απαρτίζονται από σήραγγες μέσα σε έναν ενιαίο βράχο. 
Θα ταξιδέψουμε σε πέντε διαφορετικές χώρες του κόσμου για να γνωρίσουμε λίγο αυτά τα θρησκευτικά μνημεία, που αποτελούν ανεκτίμητο πλούτο και προσελκύουν επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Στην Αρμενία, στην επαρχία Kotayk βρίσκεται το μοναστήρι της Geghard, μια μοναδική αρχιτεκτονική κατασκευή, η οποία είναι υπό την προστασία της Ουνέσκο. 

Λαξευμένο εν μέρει στο παρακείμενο βουνό, περιβάλλεται από απότομους βράχους. 
Οι θεαματικοί, πανύψηλοι βράχοι του φαραγγιού του ποταμού Azat και η κοιλάδα του, περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, στην οποία βρίσκεται το μοναστήρι, περιλαμβάνονται επίσης στη λίστα της Ουνέσκο.



Μερικές από τις εκκλησίες έχουν κατασκευαστεί έξω από τον βράχο, άλλες είναι λίγο μεγαλύτερες από μικρές σπηλιές, ενώ άλλες είναι περίπλοκες δομές με τοιχώματα και αίθουσες βαθιά μέσα στο βράχο. 

Η κυρίως εκκλησία χτίστηκε το 1215 από τον Γρηγόριο τον Λαμπαδιστή, ενώ το μοναστηριακό συγκρότημα ιδρύθηκε τον 4ο αιώνα, μέσα σε μια σπηλιά. 
Αρχικά ονομαζόταν Ayrivank, δηλαδή "Μοναστήρι του σπηλαίου". 

Το όνομα που χρησιμοποιείται σήμερα είναι  Geghard, ή πληρέστερα Geghardavank, που σημαίνει "το Μοναστήρι του δόρατος". 

Η ονομασία προέρχεται από το δόρυ που τρύπησε τον Ιησού κατά τη Σταύρωση, το οποίο έφερε στην Αρμενία ο  Απόστολος Ιούδας ο Θαδδαίος ή Λεββαίος.




Το μοναστηριακό συγκρότημα της Geghard, με τις αξιοσημείωτες εκκλησίες και τους τάφους του, είναι ένα εξαιρετικό, καλά διατηρημένο και ολοκληρωμένο παράδειγμα της μεσαιωνικής αρμενικής αρχιτεκτονικής και της διακοσμητικής τέχνης, με πολλά καινοτόμα χαρακτηριστικά, τα οποία είχαν βαθιά επίδραση στην μετέπειτα εξέλιξη της περιοχής.






Στη Βουλγαρία, κοντά στο χωριό Ιβάνοβο, με σκηνικό τις ψηλές βραχώδεις όχθες του ποταμού Rusenski Lom, βρίσκεται ένα σύμπλεγμα από μονολιθικές εκκλησίες, μοναστήρια και παρεκκλήσια, τα οποία είναι σκαμμένα μέσα στους βράχους. 

Το συγκρότημα είναι γνωστό για τις όμορφες και καλά διατηρημένες μεσαιωνικές τοιχογραφίες, που χρονολογούνται από τον 13ο και  14ο αιώνα. 
Διασώζονται σε πέντε εκκλησίες και θεωρούνται θαυμαστά δείγματα της βουλγαρικής μεσαιωνικής τέχνης.






Οι σπηλιές κατοικούνταν από μοναχούς από το 1220 μ.Χ. και οι οποίοι σκάλισαν στους βράχους τα κελιά τους, εκκλησίες και παρεκκλήσια. Αρχικά υπήρχαν 40 εκκλησίες και περίπου 300 άλλα οικοδομήματα, ελάχιστα όμως σώζονται έως σήμερα. 
Από το 1979, το συγκρότημα έχει συμπεριληφθεί στη λίστα της Ουνέσκο.









Στη Γαλλία, στην κοινότητα Aubeterre-sur-Dronne θα δούμε την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, λαξευμένη σε συμπαγή βράχο, από τον 12ο αιώνα. 
Είναι η μεγαλύτερη υπόγεια εκκλησία στην Ευρώπη. Η εκκλησία περιέχει μια ρωμαϊκή λειψανοθήκη και μια κρύπτη. 

Παρέμεινε κρυμμένη για αιώνες και ανακαλύφθηκε το 1958.  
Η νεκρόπολη περιέχει πάνω από 80 σαρκοφάγους. Η έκταση του οικοδομήματος με το κεντρικό κλίτος να έχει ύψος 20 μέτρων και οι εκατοντάδες πέτρινοι τάφοι, μαρτυρούν τη σημασία του ως ιερού, θρησκευτικού προορισμού.







Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη δεν είναι η μοναδική μονολιθική εκκλησία στη Γαλλία. Στην κοινότητα Saint-Émilion, τον 12ο αιώνα κατασκευάστηκε μια υπόγεια, εν μέρει, μονολιθική εκκλησία. 

Αρχικά ήταν απλώς μια σπηλιά στην οποία ασκήτεψε τον 8ο αιώνα ο μοναχός Emilion. 
Τα τρία κλίτη της και μια μικρή κατακόμβη σκάφτηκαν σε μια βραχώδη πλαγιά. 
Η εκκλησία έχει ένα ψηλό καμπαναριό (53 μέτρα), που την καθιστά ορατό ορόσημο της κοινότητας.









Στην Καππαδοκία, την ιστορική περιοχή της Τουρκίας, στην κοιλάδα Göreme, σε μια περιοχή 20 χιλιάδων τετρ. χλμ., η οποία πριν από 2.000 χρόνια, καλύφτηκε από στάχτη και λάβα από την έκρηξη του όρους Erciyes, βρίσκονται πολλές εκκλησίες και μοναστήρια σκαλισμένα μέσα σε βράχους. 

Τα Χριστιανικά ιερά περιέχουν πολλά παραδείγματα βυζαντινής τέχνης, που χρονολογούνται από το 900-1.200 μ.χ. 
Οι τοιχογραφίες αυτές αποτελούν ένα μοναδικό καλλιτεχνικό επίτευγμα αυτής της περιόδου.





Οι εκκλησίες αποτελούν το υπαίθριο μουσείο της Γκιόρεμε (Κόραμα) αποτελεί πολιτιστικό μνημείο της Ουνέσκο. 

Η εκκλησία της Πόρπης-Tokalı Kilise, με τις εντυπωσιακές καμάρες και τις σπάνιες αγιογραφίες, η εκκλησία του Ελμαλί-Elmali Kilise, που χτίστηκε το 1050 κι έχει κεντρικό θέμα τον Μυστικό Δείπνο, η εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας-Azize Barbara Kilisesi, χτισμένη στα τέλη του 11ου αιώνα και η Σκοτεινή εκκλησία-Karanlik Kilise, που ονομάζεται έτσι επειδή μπαίνει λίγο φως από έναν πολύ μικρό φεγγίτη και είναι  διακοσμημένη με σκηνές από την Καινή Διαθήκη, είναι μερικές μόνο από τις εκκλησίες αυτές.









Στην Αιθιοπία, σε μια από τις ιερότερες πόλεις της, την Lalibela, βρίσκονται έντεκα μονολιθικές εκκλησίες, που πιστεύεται ότι έχουν κατασκευαστεί τον 12ο αιώνα. 

Καταχωρημένες στη λίστα της Ουνέσκο, οι εκκλησίες της Λαλιμπέλα, που βρίσκονται σε μια ορεινή περιοχή της Αιθιοπίας αποτελούν σημαντικό κέντρο και τόπο προσκυνήματος του Χριστιανισμού της χώρας αυτής. 

Η κατασκευή τους αποδίδεται στον βασιλιά Λαλιμπέλα, ο οποίος ήθελε να φτιάξει την "Νέα Ιερουσαλήμ", του 12ου αιώνα. 



Ο πιο γνωστός απ' όλους είναι ο ναός του Αγίου Γεωργίου-Biete Giyorgis, κατασκευασμένος τον 13ο αιώνα πάνω σε κόκκινο μασίφ ηφαιστειογενή βράχο, ο οποίος αναφέρεται ως "Όγδοο Θαύμα του Κόσμου". 

Οι διαστάσεις του συγκροτήματος είναι 25χ 25 χ 30 μέτρα και υπάρχει μια κολυμβήθρα έξω από τον ναό, η οποία βρίσκεται σε μια τεχνητή τάφρο. 

Σύμφωνα με την αιθιοπική πολιτιστική ιστορία, ο ναός του Αγίου Γεωργίου χτίστηκε από τον βασιλιά Ντζέμπρε Μεσκέλ Λαλιμπέλα , όταν είδε ένα όραμα στο οποίο καθοδηγήθηκε από τον Άγιο Γεώργιο και τον Θεό για να κατασκευάσει την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. 



Ο ναός του Σωτήρος του κόσμου-Biete Medhane Alem πιστεύεται ότι είναι ο μεγαλύτερος μονολιθικός ναός στον κόσμο και εδώ βρίσκεται ο Σταυρός Λαλιμπέλα, ένα μεγάλο, περίτεχνα διακοσμημένο θρησκευτικό και ιστορικό κειμήλιο.



Ο ναός Biete Maryam είναι αφιερωμένος στην Παναγία και είναι ο παλαιότερος όλων και ο πιο δημοφιλής στους επισκέπτες.



Σύμφωνα με την Ουνέσκο, οι έντεκα ναοί της Λαλιμπέλα συνιστούν ένα μοναδικό καλλιτεχνικό επίτευγμα για το σχεδιασμό, το μέγεθος, την ποικιλία και την τόλμη της μορφής τους. 





ΠΗΓΗ. aksioperierga

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου