ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024

Σαμοθράκη - Η μυστηριώδης!




Η Σαμοθράκη είναι νησί του Θρακικού Πελάγους. 
Βρίσκεται στο Βορειοανατολικό τμήμα του Αιγαίου μεταξύ των νησιών Λήμνος, Ίμβρος και Θάσος, και απέχει 24 ναυτικά μίλια από την Αλεξανδρούπολη. 

Η επιφάνεια του νησιού είναι 178 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ η υψηλότερη κορυφή του έχει υψόμετρο 1.611 μέτρα. Με αυτό το ύψος, η Σαμοθράκη είναι το ψηλότερο ελληνικό νησί στο Αιγαίο -με την εξαίρεση των δύο μεγαλονήσων, της Κρήτης και της Εύβοιας. 

Το όνομα του βουνού είναι Σάος, αλλά οι ντόπιοι το ονομάζουν «Φεγγάρι» (όπως και την υψηλότερη κορυφή του), καθώς είναι «τόσο ψηλό που κρύβει το φεγγάρι». 

Εξάλλου, το όνομα του νησιού σημαίνει «ψηλή Θράκη» -από το αρχαιοελληνικό σάμος = υψηλή.

Η Σαμοθράκη αποτελεί τον ομώνυμο δήμο και υπάγεται διοικητικά στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου. 
Ο μόνιμος πληθυσμός σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είναι 2.840 κάτοικοι. 
Μέσω του λιμανιού της Καμαριώτισσας η Σαμοθράκη συνδέεται ακτοπλοϊκά κυρίως με την Αλεξανδρούπολη και δευτερευόντως με την Καβάλα, το Λαύριο καθώς και με άλλα νησιά του Αιγαίου. 

Η οικονομία της Σαμοθράκης βασίζεται επί το πλείστον στον τουρισμό και την αλιεία.

Η Σαμοθράκη είναι παγκοσμίως γνωστή λόγω του διάσημου αρχαιοελληνικού αγάλματος της Νίκης, το οποίο βρέθηκε το 1863 στο νησί. 

Το άγαλμα, ύψους 2,75 μέτρων, εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι. 

Επιπλέον, στην αρχαιότητα, στο νησί λάμβαναν χώρα τα Καβείρια Μυστήρια, αποκρυφιστικές τελετές που το περιεχόμενο τους δεν έχει διαλευκανθεί απόλυτα μέχρι σήμερα.

Η Σαμοθράκη είχε μεγάλο θρησκευτικό ενδιαφέρον λόγω των Καβειρίων Μυστηρίων. 

Τα μυστήρια τελούνταν στο χώρο του «Ιερού των Μεγάλων Θεών», που αποτελεί τώρα το σημαντικότερο αρχαιολογικό τόπο στο νησί.

Λέγεται πως στα Καβείρια Μυστήρια συναντήθηκαν για πρώτη φορά οι γονείς του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο Φίλιππος Β' και η Ολυμπιάδα, και πως στο νησί πραγματοποιήθηκε η σύλληψη του μεγάλου στρατηλάτη. 
Στα Καβείρια Μυστήρια μπορούσαν να πάρουν μέρος ελεύθεροι πολίτες αλλά και δούλοι - σε αντίθεση με τα Ελευσίνια Μυστήρια, όπου απαγορευόταν η συμμετοχή των δούλων.

Η Σαμοθράκη κατοικήθηκε για πρώτη φορά από τους Πελασγούς και αργότερα από τους Θράκες. Η αρχαία πόλη, η Παλαιόπολη, βρίσκεται στα βόρεια του νησιού, ενώ παραμένουν τα επιβλητικά αρχαία τείχη της, χτισμένα σε Κυκλώπειο ύφος. 


Στα τέλη του 8ου αιώνα π.Χ. το νησί αποικίσθηκε από Έλληνες της Σάμου. 

Καταλήφθηκε από τους Πέρσες το 508 π.Χ., αλλά αργότερα βρέθηκε κάτω από τον έλεγχο της Αθήνας. Στη συνέχεια και μέχρι το 168 π.Χ. βρισκόταν κάτω από μακεδονική κυριαρχία. 

Μετά τη Μάχη της Πύδνας η Σαμοθράκη απέκτησε ανεξαρτησία, αλλά το 70 μ.Χ. ο αυτοκράτορας Βεσπασιανός την ενέταξε στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. 
Στο νησί εξορίστηκε, κατά τη διάρκεια της εικονομαχίας, και πέθανε ο χρονογράφος και άγιος της Ορθοδόξου Εκκλησίας Θεοφάνης ο ομολογητής (760-817μ.Χ.).

Οι Βυζαντινοί ήταν οι επόμενοι κυρίαρχοι του νησιού μέχρι το 1204, αργότερα ήρθαν οι Ενετοί και μετά η Γενουάτικη οικογένεια των Γκατιλούζι (εξελ. Γατελούζοι) το 1355. 
Τα Γενουάτικα οχυρά παραμένουν, μάλιστα ο "Πύργος των Γκατιλούζι" αποτελεί ένα ακόμη πολύ σημαντικό μνημείο.

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία κατέκτησε τη Σαμοθράκη το 1457 και όταν ο κάτοικοι του νησιού επαναστάτησαν, οι Τούρκοι σκότωσαν το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού πληθυσμού (Ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης). 

Το νησί απελευθερώθηκε οριστικά μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους το 1913 -αν και πέρασε ένα μικρό διάστημα υπό βουλγαρική κατοχή κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

                                                                   ΚΑΜΑΡΙΩΤΙΣΣΑ
 
 Λένε ότι η Σαμοθράκη είναι ένα παράξενο νησί, ιδιαίτερο, μυστηριώδες.

Και ότι όποιος πηγαίνει εκεί βιώνει το μυστήριό της, νιώθει την ενέργεια της και γιατί όχι «αναγεννιέται» ψυχικά και σωματικά. 
Ειδικά τα βράδια του καλοκαιριού, όταν έχει φεγγάρι, πάνω από το... «Φεγγάρι», όπως αποκαλούν οι ντόπιοι το όρος Σάος, υπάρχει στην ατμόσφαιρα κάτι το μυστηριακό!


Η Σαμοθράκη είναι καταπράσινη. Πυκνή βλάστηση, εκατοντάδες ρυάκια που πηγάζουν από το όρος Σάος και κυλούν ορμητικά προς τη θάλασσα δίνουν χρώμα, σχήμα και ήχο στο νησί!

Από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνεις, όταν επισκεφτείς την Σαμοθράκη, είναι να ακολουθήσεις το μονοπάτι του Φονιά. 




 Το ποτάμι Φονιάς φημίζεται για τις βάθρες του, τα πεντακάθαρα νερά της πρώτης 
 βάθρας , με το μεγάλο καταρράκτη σε εντυπωσιάζουν, αλλά ταυτόχρονα σε παρακινούν να συνεχίσεις το μονοπάτι. 

Η επόμενη βάθρα άτυπα ονομάζεται ''Παράδεισος'', βέβαια η διαδρομή προς αυτήν είναι εξαιρετικά επικίνδυνη αν δε διαθέτεις τον κατάλληλο εξοπλισμό και... πολύ νερό.



Η Χώρα βρίσκεται στο εσωτερικό του νησιού, χτισμένη πάνω στο βουνό, τα σπίτια της δεν θυμίζουν τα παραδοσιακά σπίτια αιγαιοπελαγίτικου νησιού, δεν είναι ούτε μπλε ούτε άσπρα, αλλά είναι χτισμένα αμφιθεατρικά, ώστε να μην εμποδίζει το ένα στο άλλο, την είσοδο του ήλιου.

Οι ομορφιές της Σαμοθράκης είναι αμέτρητες, το νησί εκτός από πολύ πράσινο, έχει και ιστορία γνωστή σ' όλο τον κόσμο.

                                ΤΟ ΙΕΡΟ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΘΕΩΝ, ΠΑΛΑΙΟΠΟΛΙΣ

Το μουσείο της Παλαιόπολης, παρά τα αρχαία που διαθέτει, φαίνεται άδειο, το εκμαγείο της περίφημης Νίκης της Σαμοθράκης στέκει άτονο, σιωπηλό, θρηνώντας το χαμό της πραγματικής Νίκης.


Η οδικά προσβάσιμη περιοχή της Σαμοθράκης περιέχει μικρές παραλίες με μικρά beach bar που έχουν διαμορφώσει ευκολίες πρόσβασης στη θάλασσα. 

     Η Παχιά Άμμος είναι η ομορφότερη παραλία του νησιού και η μοναδική που έχει άμμο.    Βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο του νησιού και η πρόσβαση είναι σχετικά εύκολη, ακολουθώντας το χωματόδρομο που ξεκινά από το χωριό Λάκωμα. 
 Θεωρείται η πιο πολυσύχναστη παραλία του νησιού. 


Εύκολη σε πρόσβαση παραλία είναι και η παραλία των Κήπων, με μικρό βότσαλο, με θέα την Ίμβρο ΝΑ του νησιού.

Οι παραλίες που είναι μεταξύ Παχιάς Άμμου και Κήπων προσεγγίζονται μόνο μέσω θαλάσσης. 
Αυτές είναι ο Βάτος, με τα βαθιά και παγωμένα νερά, και το Κατάρτι. 

Καθημερινά υπάρχει σκάφος που κάνει ημερήσιες διαδρομές στις παραλίες αυτές, επιτρέποντας σας να απολαύσετε τον καταρράκτη “Κρεμαστά Νερά”, και το γεωλογικό έργο τέχνης “Τα πανιά της Γριάς”. 

                                                                      ΚΡΕΜΑΣΤΑ ΝΕΡΑ








 ΠΗΓΗ. 1. newsbomb
               2. el.wikipedia
               3. greece.com
               4. taxidologio
               5. google  




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου