Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Κέικ με καραμέλα κανέλας και σοκολάτα
ΥΛΙΚΑ
- 100 γρ. ζάχαρη
- 2 κ.γ. μαγιά σκόνη
- 200 γρ. γάλα χλιαρό
- 100 γρ. βούτυρο (λιωμένο)
- 2 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 βανίλιες ή 1 μπαστούνι βανίλιας
- 2 πρέζες αλάτι
- περίπου 550 γρ. αλεύρι
Για τη γέμιση
1 κ.γ. κανέλα 100 γρ. αποξηραμένα κράνμπερις 100 γρ. σταφίδα ξανθή 100 γρ. σταγόνες ή ξύσμα σοκολάτας
Για την καραμέλαΕΚΤΕΛΕΣΗ
50 γρ. βούτυρο 150 γρ. μαύρη μαλακή ζάχαρη 2 κ.γ. κανέλα λιωμένη σοκολάτα για το σερβίρισμα
Στο μπολ του μίξερ βάζουμε τη ζάχαρη το χλιαρό γάλα, τη μαγιά, τα αβγά, το λιωμένο βούτυρο, τη βανίλια και την κανέλα και τα χτυπάμε να ενωθούν.
Προσθέτουμε το αλάτι και το αλεύρι, όχι όλο μαζί.
Η ζύμη πρέπει να είναι μαστιχωτή αλλά να μην κολλάει στα χέρια.
Χτυπάμε τα υλικά για 10′ στο μίξερ.
Προσθέτουμε τη γέμιση, κράνμπερις, σταφίδα και σταγόνες σοκολάτας.
Τη μαζεύουμε σε μπάλα και τη βάζουμε σε μπολ .
Σκεπάζουμε καλά και αφήνουμε για 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου ή για 1 ώρα κοντά σε ζεστό σημείο.
Πρέπει να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη στον πάγκο.
Τη χωρίζουμε σε 24 μπαλάκια.
Τα βάζουμε σε μπολ.
Περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο.
Ανακατεύουμε απαλά να βουτυρωθούν όλα.
Σε άλλο μπολ βάζουμε τη ζάχαρη με την κανέλα.
Βουτάμε 1-1 μπαλάκι ζύμης να καλυφθεί καλά.
Τα βάζουμε σε μεγάλη φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση.
Τα βάζουμε απαλά το ένα στο άλλο δεν τα πιέζουμε.
Αφήνουμε να φουσκώσει ξανά και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC στον αέρα στη μεσαία σχάρα για περίπου 45′.
Αφήνουμε για 20′ στη φόρμα κι έπειτα ξεφορμάρουμε σε σχάρα να κρυώσει καλά.
Περιχύνουμε με λιωμένη σοκολάτα.
Κόβουμε σε φέτες όπως το κέικ.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
ΠΗΓΗ. syntagesmekefi
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου