Σε «Μέκκα» της ευρωπαϊκής πολιτικής ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες έχουν αναδειχθεί τον τελευταίο χρόνο η Ρώμη και η ακροδεξιά κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι. Ευρωπαίοι ηγέτες κάθε πολιτικής «απόχρωσης» και αξιωματούχοι επισκέπτονται την Ιταλία για να διαπιστώσουν την «αποτελεσματική συνταγή» στη «διαχείριση της παράτυπης μετανάστευσης», που μειώνει τις «ροές», και να αντλήσουν πείρα για ανάλογα μέτρα στις χώρες τους. Από τον Εργατικό πρωθυπουργό της Βρετανίας και τον Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο της Γερμανίας, μέχρι την φιλελεύθερη πρόεδρο της Κομισιόν και τον εθνικιστή πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, όλοι επαινούν την Μελόνι και τις ...«καλές πρακτικές» της κυβέρνησής της.
Η Ρώμη πρωτοστατεί στο σκέλος του Συμφώνου της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Ασυλο το οποίο αφορά τις συμφωνίες με χώρες της Αφρικής, με στόχο να παρεμποδίζονται πρόσφυγες και μετανάστες να αναχωρήσουν για την Ευρώπη. Μάλιστα ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 4,75 εκατ. ευρώ στην «πρωτοβουλία» της Μελόνι - τη λεγόμενη «Διαδικασίας της Ρώμης» - που υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2023, ως μέρος των ευρωπαϊκών προσπαθειών για «εξωτερικοποίηση» των ελέγχων των μεταναστών με την ανάθεσή τους σε τρίτες χώρες. Πώς λειτουργεί αυτό στην πράξη; Τα παραδείγματα που ακολουθούν είναι αποκαλυπτικά και συγκλονίζουν...
Με ξυλοδαρμούς, πυροβολισμούς, ανατροπή βαρκών, εκτοπίσεις στην έρημο, η Ακτοφυλακή και η Συνοριοφυλακή της Τυνησίας αναχαιτίζουν μετανάστες και πρόσφυγες για λογαριασμό της ΕΕ. Η τελευταία αναφορά εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ έρχεται να προστεθεί σε άλλες εκθέσεις, έρευνες, ρεπορτάζ για το τι συμβαίνει σε Τυνησία, Λιβύη και άλλες χώρες της Αφρικής. Οπως ανακοίνωσαν, έχουν στα χέρια τους «σοκαριστικές αναφορές» από την Τυνησία σχετικά με «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» μεταναστών και προσφύγων.
Στις ακτές οι τυνησιακές αρχές επιδίδονται σε «επικίνδυνους ελιγμούς για την αναχαίτιση μεταναστών, προσφύγων και αιτούντων άσυλο στη θάλασσα». Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, τουλάχιστον 265 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις επιχειρήσεις αναχαίτισης μεταξύ Γενάρη - Ιούλη, ενώ 95 θεωρούνται αγνοούμενοι.
Ανθρωποι που ανασύρθηκαν ζωντανοί από την Ακτοφυλακή απελάθηκαν με χρήση «υπερβολικής βίας» σε συνοριακές περιοχές της Αλγερίας ή της Λιβύης, χωρίς την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Ακόμα και έγκυες γυναίκες και παιδιά εκτοπίζονται σε ερημικές περιοχές στα σύνορα, χωρίς τροφή ή νερό. Οποιος προσπαθεί να γυρίσει πίσω πυροβολείται από τους συνοριοφύλακες. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, οι αρχές της Τυνησίας είναι ακόμα πιο βίαιες απέναντι σε ανθρώπους από την υποσαχάρια Αφρική.
«Βοά ο τόπος» για τη σφαγή και τα βασανιστήρια που συντελούνται κατά των ξεριζωμένων στην Τυνησία, στη Λιβύη και σε άλλες χώρες της Αφρικής με τις οποίες συνεργάζονται η ΕΕ και κράτη - μέλη της, όπως η Ιταλία. Ενδεικτικά, δήλωση που δημοσιεύτηκε στις αρχές Οκτώβρη από οργανώσεις σχετικές με τα ανθρώπινα δικαιώματα αναφέρει: «Η ευρωπαϊκή πολιτική της ανάθεσης της διαχείρισης των συνόρων στην Τυνησία υποστηρίζει τις αρχές ασφαλείας που διαπράττουν σοβαρές παραβιάσεις». Αλλά και τυνησιακές οργανώσεις υπενθυμίζουν πως «η Τυνησία έχει λάβει ιταλική και ευρωπαϊκή βοήθεια για τα έτη 2024 και 2025, με τη μορφή εξοπλισμού και καυσίμων για τις επιχειρήσεις».
ΕΕ και Τυνησία συμφώνησαν σε ένα «μεταναστευτικό σύμφωνο» τον Ιούλιο του 2023, το οποίο οι δύο πλευρές συνήψαν μετά από επίσκεψη της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη χώρα.
Το σύμφωνο προβλέπει συνολική βοήθεια της ΕΕ προς την Τυνησία, καθώς και 105 εκατ. ευρώ «για την προστασία των συνόρων». Αντίστοιχα, η κατάσταση για τους μετανάστες στη Λιβύη έχει καταγγελθεί επανειλημμένα. Μετανάστες και πρόσφυγες συνεχίζουν να υφίστανται σοβαρές και εκτεταμένες παραβιάσεις στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως «εμπορία, βασανιστήρια, καταναγκαστική εργασία, εκβιασμός, πείνα, ανυπόφορες συνθήκες κράτησης».
Ολα αυτά διαπράττονται «σε μεγάλη κλίμακα με πλήρη ατιμωρησία», γράφει μια έκθεση του ύπατου αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα η οποία δημοσιεύτηκε τον Ιούλη. Εδώ και αρκετά χρόνια ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες επαναλαμβάνουν ότι «κανείς που διασώθηκε στη θάλασσα δεν πρέπει να επιστραφεί στη Λιβύη, γιατί δεν είναι ασφαλής χώρα». Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ ασκούν κριτική στο γεγονός ότι η Τυνησία θεωρείται «ασφαλής χώρα προέλευσης» από τις χώρες της ΕΕ.
Ολοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι γνωρίζουν τις «καλές» αυτές πρακτικές της ιταλικής κυβέρνησης, τις επικροτούν και τις «ξεσηκώνουν». Πρόσφατα ο Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, επισκέφτηκε τη Μαυριτανία, την Γκάμπια και τη Σενεγάλη προκειμένου να συνάψει αντίστοιχες συμφωνίες για τη δυτική οδό, που οδηγεί στα Κανάρια.
Η Μελόνι ήταν χθες στη Λιβύη και παρακολούθησε επιχειρηματικό φόρουμ μαζί με 200 εκπροσώπους ιταλικών επιχειρήσεων. Με τέτοιες απάνθρωπες πρακτικές, πολλές φορές και με εν ψυχρώ δολοφονίες, η Ιταλία και η ΕΕ πανηγυρίζουν επειδή η οδός της Κεντρικής Μεσογείου, η κύρια οδός μετανάστευσης προς την Ιταλία, σημείωσε «σημαντική μείωση» στις διελεύσεις τούς τελευταίους μήνες (-64% μεταξύ Γενάρη - Ιούλη) σύμφωνα με έκθεση της Frontex...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου