Εισήγηση του υπΑνΥπ Κωστή Χατζηδάκη στην εκδήλωση με θέμα: Αναπτυξιακή Στρατηγική «Ευρώπη 2020»: Προώθηση Επιχειρηματικών Συνεργασιών στην Ελλάδα
11 Μαρτίου, 2013
«Κυρίες και Κύριοι,
Εκ μέρους του Υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών, σας καλωσορίζω και εγώ στη σημερινή εκδήλωση.
Καλωσορίζω, επίσης, και τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν , κ. Tajani, παλιό φίλο, με τον οποίο είχαμε συνεργασθεί -καθώς ήταν ο αρμόδιος Επίτροπος- για την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας.
Θέλω να σημειώσω πως είχα την ευκαιρία να παρίσταμαι και στην προηγούμενη εκδήλωση που είχε γίνει πριν από ένα χρόνο περίπου.
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση λοιπόν διαπιστώνω τώρα αφενός πως υπάρχει συνέχεια και συνέπεια στην προσπάθεια αυτή. Αλλά και ότι η συμμετοχή έχει αυξηθεί πολύ.
Συμμετέχουν περισσότερες από 600 επιχειρήσεις απ΄ όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες ενδιαφέρονται για επιχειρηματικές συνεργασίες στην Ελλάδα. Και αυτό δείχνει ότι ολοένα και περισσότεροι επενδυτές πείσθηκαν ότι η Ελλάδα δεν είναι χαμένη υπόθεση και εξετάζουν την πιθανότητα να επενδύσουν στη χώρα μας. Μετά από ένα βαρύ χειμώνα ύφεσης εμφανίζονται κάποια πρώτα σημάδια αισιοδοξίας.
Η σημερινή πρωτοβουλία είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι εντάσσεται στο πλαίσιο για την Αναπτυξιακή Στρατηγική για την Ευρώπη του 2020.
Ταυτόχρονα, όμως, είναι μια δράση επίσης σημαντική και για την Ελλάδα, την οικονομία και τις επιχειρήσεις μας.
Όπως κατ” επανάληψη έχει δηλώσει και ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, η κυβέρνηση αυτή εργάζεται με βασικό στόχο να γίνει η οικονομία μας πιο ανταγωνιστική, πιο εξωστρεφής, φιλική στις επενδύσεις και στην επιχειρηματικότητα.
Επομένως, τέτοιες business to business δραστηριότητες, συμβάλλουν τα μέγιστα στην κοινή αυτή προσπάθεια.
Διότι αποδεικνύουν πως η συνεργασία και η εξωστρέφεια, μπορούν πράγματι , ακόμη και εν μέσω μιας τεράστιας ύφεσης, να δημιουργήσουν προοπτικές για νέες επενδύσεις και νέες ευκαιρίες για όλους.
Ευκαιρίες που δεν αναφέρονται μονάχα στις μεγάλες επενδύσεις και τους πολυεθνικούς ομίλους, αλλά ασφαλώς και στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Ταυτόχρονα, δραστηριότητες σαν τη σημερινή, έρχονται να αναδείξουν και μιαν άλλη Ελλάδα, που είχε μπει στο περιθώριο:
την Ελλάδα που δεν περιχαρακώνεται, την Ελλάδα που μάχεται , την Ελλάδα που ανοίγεται στις διεθνείς αγορές, την Ελλάδα που καινοτομεί και προχωρεί μπροστά.
Και αυτό είναι που έχει σημασία.
Δεν χρειάζεται να εξετάζουμε ξανά και ξανά το πως οδηγηθήκαμε εδώ.
Η κρατικίστικη νοοτροπία, το τεράστιο δημόσιο χρέος, το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας έχουν εντοπισθεί από πολλούς ως οι αιτίες.
Ο καθένας από εμάς έχει βγάλει τα συμπεράσματά του.
Δεν χρειάζονται άλλες αναλύσεις, άλλες θεωρίες, χρειάζονται πράξεις για να προχωρήσουμε μπροστά.
Χρειάζεται χειροπιαστό και μετρήσιμο έργο, από την κυβέρνηση, τους φορείς, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες.
Έργα, όχι λόγια.
Και πράγματι, αρκετά έχουν γίνει στους μήνες που πέρασαν.
Τόσο στο επίπεδο της δημοσιονομικής προσαρμογής όσο και στο επίπεδο της ανταγωνιστικότητας και της βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Αυτό αναγνωρίζεται πλέον.
Μόλις πριν 3 μέρες, π.χ. δημοσιοποιήθηκε η νέα έκθεση του Lisbon Council και της Berenberg Bank, που αξιολογεί τις επιδόσεις των κρατών μελών της Ευρωζώνης και τριών ακόμη, με βάση την αντιμετώπιση του δημοσίου χρέους, την εξωστρέφεια, το εργασιακό κόστος και τις μεταρρυθμίσεις.
Η Ελλάδα παίρνει την υψηλότερη βαθμολογία – δηλαδή 8,2 στα 10- ανάμεσα στις 20 χώρες της Ευρώπης.
Είναι πρώτη τόσο στη δημοσιονομική προσαρμογή όσο και στις διαρθρωτικές αλλαγές, όπου βάσει των στοιχείων του ΟΟΣΑ, έχει την άριστη κατάταξη (10 στα 10) .
Σε ό,τι αφορά την εξωστρέφεια, η πρόσφατη επίδοση της χώρας είναι πολύ καλή, βρίσκεται στην 5η θέση.
Ελπίζουμε πως πρωτοβουλίες σαν τη σημερινή θα ενισχύσουν περαιτέρω τις επιδόσεις μας και στον τομέα αυτό.
Συνολικά, αυτή η νέα έκθεση, είναι μια επιβεβαίωση πως προχωράμε στο σωστό δρόμο. Και κυρίως, στέλνει το μήνυμα προς τους επενδυτές ότι η Ελλάδα γίνεται χώρα επενδυτικών ευκαιριών.
Ασφαλώς, πολλά μένουν ακόμη να γίνουν. Έχουμε δύσκολο και ανηφορικό δρόμο.
Όχι στο επίπεδο των μέτρων λιτότητας. Όπως έχει ξεκαθαριστεί και από τον πρωθυπουργό δεν γίνεται να υπάρξουν νέα μέτρ. Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις έχουν ήδη υποστεί τεράστιες θυσίες.
Οι μεγάλες αλλαγές αφορούν στο μέτωπο των διαρθρωτικών αλλαγών.
Στη βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος, στις αποκρατικοποιήσεις, στην εξωστρέφεια.
Πρόκειται για αλλαγές που ωρίμασαν πλέον και δεν θα επιβαρύνουν, αλλά θα δημιουργήσουν προοπτική.
Σε ό,τι αφορά μάλιστα, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών, έχει ολοκληρωθεί η προεργασία που έγινε με βάση τα στοχοδιαγράμματα και τα χρονοδιαγράμματα που είχαμε θέσει εξ αρχής.
Και νομίζω πως πλέον περνάμε στη φάση της συγκομιδής σε αρκετούς τομείς. Ενδεικτικά αναφέρονται:
Πρώτον, πολύ σύντομα, έρχεται προς ψήφιση το νέο νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς, που ακολουθεί τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Καταργούμε περιττούς περιορισμούς και αναχρονιστικές αγορανομικές αντιλήψεις.
Δεύτερον, είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για την αξιοποίηση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, που θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό σε τέσσερις τομείς της οικονομίας (τουρισμός, επεξεργασία τροφίμων, οικοδομικά υλικά και λιανεμπόριο).
Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα είναι έτοιμο το σχέδιο δράσης και κατόπιν -μέχρι το Σεπτέμβριο- θα υιοθετηθούν όλες οι απαραίτητες νομοθετικές τροποποιήσεις για την άρση των δυσανάλογων ρυθμιστικών περιορισμών και την εισαγωγή εναλλακτικών μέτρων.
Τρίτον, προχωρεί η συνεργασία μας με την Παγκόσμια Τράπεζα για την ανταγωνιστικότητα , προκειμένου να βελτιώσουμε το επενδυτικό / επιχειρηματικό περιβάλλον και τη διεθνή κατάταξη της χώρας στην έκθεση «Doing Business Report» της Τράπεζας.
Ετοιμάζουμε μάλιστα, μια ειδικότερη παρέμβαση για τον ζωτικό τομέα των logistics. Χθες μάλιστα ανακοινώσαμε ειδική επιτροπή γι΄αυτό το θέμα, με συμμετοχή εκπροσώπων της αγοράς, για την αναθεώρηση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου.
Συνολικά, με τη βοήθεια της Παγκόσμιας Τράπεζας, μέχρι τον Μάιο θα έχουμε προχωρήσει στην υιοθέτηση συγκεκριμένων την μέτρων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
Τέταρτον, υλοποιούμε τις 25 δράσεις μας για την απλοποίηση των διαδικασιών στις εξαγωγές , με στόχο τη μείωση του χρόνου και του κόστους, κατά 50% και 20% αντίστοιχα.
Προχωρούμε με δράσεις για τη διεύρυνση της εξαγωγικής βάσης, μέσα από την ανάπτυξη ολοκληρωμένων τομεακών πολιτικών, όπως στην βιομηχανία τροφίμων και στον τομέα των νέων τεχνολογιών.
Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η συνεργασία μας με την Task Force και τους Ολλανδούς ειδικούς που παρέχουν σημαντική τεχνική βοήθεια στην προώθηση των εξαγωγών και τη συνολική υποστήριξη προς τις εταιρείες στην Ελλάδα, ώστε να επικεντρωθούν στις εξαγωγές και να αναζητήσουν εμπορικούς εταίρους στο εξωτερικό.
Η Στρατηγική μας αυτή θα υποστηριχθεί και από το νέο φορέα εξωστρέφειας που θα προκύψει από τη συγχώνευση ΟΠΕ και Invest in Greece σε έναν νέο, ενιαίο φορέα που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο.
Και έρχομαι τώρα, στο ζήτημα της ρευστότητας, που είναι εξέχουσας σημασίας, διότι η ελληνική οικονομία στενάζει από την έλλειψή κεφαλαίων.
Σε ό,τι αφορά το ΕΣΠΑ: Ο στόχος για την απορρόφηση των κονδυλίων που έχει συμφωνηθεί για το 2013 είναι στα 3 δις 890 εκ. ευρώ, που είναι μεγαλύτερος και ακόμη πιο φιλόδοξος από τον περσινό. Ήδη υλοποιείται επίσης το πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 456 εκατ. ευρώ (ΠΕΠ) στους τομείς του εμπορίου, των υπηρεσιών, της μεταποίησης και του τουρισμού, σε συνεργασία με τις 13 περιφέρειες της χώρας. Παράλληλα, μέσω της δράσης του «ICT4growth», ενισχύονται οι ΜμΕ με κονδύλια ύψους 120 εκ. ευρώ.
Αυτές είναι μερικές από τις παράλληλες δράσεις μας για τη ρευστότητα.
Ωστόσο, όπως έχουν αναφέρει τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο Υπουργός Οικονομικών, η ρευστότητα εξαρτάται κατά βάση από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και από τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την επιστροφή των καταθέσεων. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η Κυβέρνηση. Γνωρίζουμε τη μεγάλη σημασία της ανακεφαλαιοποίησης. Ξέρουμε επίσης πόσο μεγάλη σημασία έχει η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία για την επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες.
Μονάχα έτσι, θα μπορέσουν στη συνέχεια, οι τράπεζες να επιτελέσουν το ρόλο τους. Και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε.
Επιτρέψτε μου, όμως, να κάνω και την εξής παρατήρηση.
Η κατάσταση τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρη την Ευρωζώνη -ιδίως δε στο Νότο- είναι αναμφίβολα κρίσιμη.
Τα στοιχεία για την απασχόληση και την ανάπτυξη παραμένουν ανησυχητικά.
Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις βρίσκονται στα όρια της αντοχής τους.
Οφείλουμε, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να συνδυάσουμε τα υφιστάμενα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, με νέες πολιτικές ενίσχυσης της ρευστότητας και της κοινωνικής συνοχής.
Διαφορετικά θέτουμε σε κίνδυνο ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και τις αξίες του.
Γι” αυτό το λόγο, η ελληνική κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, έδωσαν μια σκληρή μάχη προκειμένου τα κονδύλια για το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, να μην περιορισθούν κατά 40%, όπως προέβλεπε η αρχική πρόταση της Επιτροπής.
Κι έτσι, εξασφαλίσθηκαν περίπου 16,4 δις για την Ελλάδα.
Σε αυτό το πλαίσιο, επίσης επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε ένα Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, προκειμένου και αυτό να συντελέσει, ως ένα βαθμό, στην προσπάθεια ενίσχυσης της ρευστότητας και στο restructuring των ελληνικών επιχειρήσεων.
Αλλά επίσης, να προσφέρει πόρους σε ζωτικής σημασίας κλάδους όπως οι υποδομές και οι ΜμΕ.
Θα αντλεί κεφάλαια από το δημόσιο τομέα, ευρωπαϊκές αναπτυξιακές τράπεζες, διεθνείς αναπτυξιακούς οργανισμούς και από ιδιώτες επενδυτές.
Θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και μάνατζμεντ διεθνούς κύρους. Δε θέλουμε να είναι μία δημόσια τράπεζα, ούτε ένα ακόμα ταμείο. Αλλά ένα ταμείο με ειδική προστιθέμενη αξία στην παρούσα συγκυρία. Ελπίζουμε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας αλλά και όλα τα αρμόδια ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, θα αντιληφθούν τη σημασία του και θα στηρίξουν την προσπάθειά μας. Υπάρχουν ήδη κάποια σαφή δείγματα προς αυτή την κατεύθυνση.
Και φυσικά μετά τη σταθεροποίηση και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μας, κοιτάζουμε προς την πλευρά των Ευρωπαίων Εταίρων μας για την εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος. Αυτή θα είναι η πιο έμπρακτη ένδειξη αλληλεγγύης από την Ευρώπη, σήμερα.
Εμείς από την πλευρά έχουμε ανταποκριθεί στην προσπάθεια για δημοσιονομική προσαρμογή. Έχουμε ξεκινήσει την προώθηση ενός μεγάλου προγράμματος διαρθρωτικών αλλαγών. Και έχουμε μπει στην τελική ευθεία της διαδικασίας για τις αποκρατικοποιήσεις. Δικαιούμαστε λοιπόν να περιμένουμε ανταπόκριση από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων μας σ΄ αυτή τη μάχη για να μην διαρραγεί η κοινωνική συνοχή. Να περιοριστεί η ανεργία. Να ξεκινήσει και πάλι η μηχανή της οικονομίας.
Κυρίες και Κύριοι,
Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και δεν προσφέρεται για μεγάλα λόγια.
Αυτό, όμως, για το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι πως όλοι, τόσο η κυβέρνηση όσο και τα τρία κόμματα που τη στηρίζουν, είμαστε αποφασισμένοι να αγνοήσουμε το πολιτικό κόστος και να κάνουμε αυτό που είναι πραγματικά χρήσιμο για την πατρίδα μας.
Είμαστε αποφασισμένοι να προωθήσουμε τις μεταρρυθμίσεις, με βάση τα στοχοδιαγράμματα και τα χρονοδιαγράμματα που έχουμε θέσει και -όπως σας παρουσίασα- τηρούμε.
Είμαστε αποφασισμένοι να υιοθετήσουμε πολιτικές που αφενός θα άρουν τα εμπόδια που έβαζε το κράτος και αφετέρου θα διευκολύνουν τις δυναμικές και εξωστρεφείς επιχειρήσεις.
Τις επιχειρήσεις, που εν μέσω κρίσης, ρισκάρουν, παράγουν και προσπαθούν, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες και νέες εργασίας.
Διότι μόνον έτσι, ευελπιστούμε πως στο τέλος του 2013 θα αρχίσουν να φαίνονται τα πρώτα σημάδια της ανάκαμψης.
Με τις σκέψεις αυτές, θέλω να ευχαριστήσω τους εκπροσώπους των ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων για την παρουσία τους.
Εύχομαι η σημερινή εκδήλωση να επιτύχει και να εξασφαλίσει σε όλους τους συμμετέχοντες ευκαιρίες για περαιτέρω συνεργασία και ανάπτυξη.
Σας ευχαριστώ».
ΠΗΓΗ: http://www.mindev.gov.gr
Εκ μέρους του Υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών, σας καλωσορίζω και εγώ στη σημερινή εκδήλωση.
Καλωσορίζω, επίσης, και τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν , κ. Tajani, παλιό φίλο, με τον οποίο είχαμε συνεργασθεί -καθώς ήταν ο αρμόδιος Επίτροπος- για την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας.
Θέλω να σημειώσω πως είχα την ευκαιρία να παρίσταμαι και στην προηγούμενη εκδήλωση που είχε γίνει πριν από ένα χρόνο περίπου.
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση λοιπόν διαπιστώνω τώρα αφενός πως υπάρχει συνέχεια και συνέπεια στην προσπάθεια αυτή. Αλλά και ότι η συμμετοχή έχει αυξηθεί πολύ.
Συμμετέχουν περισσότερες από 600 επιχειρήσεις απ΄ όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες ενδιαφέρονται για επιχειρηματικές συνεργασίες στην Ελλάδα. Και αυτό δείχνει ότι ολοένα και περισσότεροι επενδυτές πείσθηκαν ότι η Ελλάδα δεν είναι χαμένη υπόθεση και εξετάζουν την πιθανότητα να επενδύσουν στη χώρα μας. Μετά από ένα βαρύ χειμώνα ύφεσης εμφανίζονται κάποια πρώτα σημάδια αισιοδοξίας.
Η σημερινή πρωτοβουλία είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι εντάσσεται στο πλαίσιο για την Αναπτυξιακή Στρατηγική για την Ευρώπη του 2020.
Ταυτόχρονα, όμως, είναι μια δράση επίσης σημαντική και για την Ελλάδα, την οικονομία και τις επιχειρήσεις μας.
Όπως κατ” επανάληψη έχει δηλώσει και ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, η κυβέρνηση αυτή εργάζεται με βασικό στόχο να γίνει η οικονομία μας πιο ανταγωνιστική, πιο εξωστρεφής, φιλική στις επενδύσεις και στην επιχειρηματικότητα.
Επομένως, τέτοιες business to business δραστηριότητες, συμβάλλουν τα μέγιστα στην κοινή αυτή προσπάθεια.
Διότι αποδεικνύουν πως η συνεργασία και η εξωστρέφεια, μπορούν πράγματι , ακόμη και εν μέσω μιας τεράστιας ύφεσης, να δημιουργήσουν προοπτικές για νέες επενδύσεις και νέες ευκαιρίες για όλους.
Ευκαιρίες που δεν αναφέρονται μονάχα στις μεγάλες επενδύσεις και τους πολυεθνικούς ομίλους, αλλά ασφαλώς και στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Ταυτόχρονα, δραστηριότητες σαν τη σημερινή, έρχονται να αναδείξουν και μιαν άλλη Ελλάδα, που είχε μπει στο περιθώριο:
την Ελλάδα που δεν περιχαρακώνεται, την Ελλάδα που μάχεται , την Ελλάδα που ανοίγεται στις διεθνείς αγορές, την Ελλάδα που καινοτομεί και προχωρεί μπροστά.
Και αυτό είναι που έχει σημασία.
Δεν χρειάζεται να εξετάζουμε ξανά και ξανά το πως οδηγηθήκαμε εδώ.
Η κρατικίστικη νοοτροπία, το τεράστιο δημόσιο χρέος, το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας έχουν εντοπισθεί από πολλούς ως οι αιτίες.
Ο καθένας από εμάς έχει βγάλει τα συμπεράσματά του.
Δεν χρειάζονται άλλες αναλύσεις, άλλες θεωρίες, χρειάζονται πράξεις για να προχωρήσουμε μπροστά.
Χρειάζεται χειροπιαστό και μετρήσιμο έργο, από την κυβέρνηση, τους φορείς, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες.
Έργα, όχι λόγια.
Και πράγματι, αρκετά έχουν γίνει στους μήνες που πέρασαν.
Τόσο στο επίπεδο της δημοσιονομικής προσαρμογής όσο και στο επίπεδο της ανταγωνιστικότητας και της βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Αυτό αναγνωρίζεται πλέον.
Μόλις πριν 3 μέρες, π.χ. δημοσιοποιήθηκε η νέα έκθεση του Lisbon Council και της Berenberg Bank, που αξιολογεί τις επιδόσεις των κρατών μελών της Ευρωζώνης και τριών ακόμη, με βάση την αντιμετώπιση του δημοσίου χρέους, την εξωστρέφεια, το εργασιακό κόστος και τις μεταρρυθμίσεις.
Η Ελλάδα παίρνει την υψηλότερη βαθμολογία – δηλαδή 8,2 στα 10- ανάμεσα στις 20 χώρες της Ευρώπης.
Είναι πρώτη τόσο στη δημοσιονομική προσαρμογή όσο και στις διαρθρωτικές αλλαγές, όπου βάσει των στοιχείων του ΟΟΣΑ, έχει την άριστη κατάταξη (10 στα 10) .
Σε ό,τι αφορά την εξωστρέφεια, η πρόσφατη επίδοση της χώρας είναι πολύ καλή, βρίσκεται στην 5η θέση.
Ελπίζουμε πως πρωτοβουλίες σαν τη σημερινή θα ενισχύσουν περαιτέρω τις επιδόσεις μας και στον τομέα αυτό.
Συνολικά, αυτή η νέα έκθεση, είναι μια επιβεβαίωση πως προχωράμε στο σωστό δρόμο. Και κυρίως, στέλνει το μήνυμα προς τους επενδυτές ότι η Ελλάδα γίνεται χώρα επενδυτικών ευκαιριών.
Ασφαλώς, πολλά μένουν ακόμη να γίνουν. Έχουμε δύσκολο και ανηφορικό δρόμο.
Όχι στο επίπεδο των μέτρων λιτότητας. Όπως έχει ξεκαθαριστεί και από τον πρωθυπουργό δεν γίνεται να υπάρξουν νέα μέτρ. Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις έχουν ήδη υποστεί τεράστιες θυσίες.
Οι μεγάλες αλλαγές αφορούν στο μέτωπο των διαρθρωτικών αλλαγών.
Στη βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος, στις αποκρατικοποιήσεις, στην εξωστρέφεια.
Πρόκειται για αλλαγές που ωρίμασαν πλέον και δεν θα επιβαρύνουν, αλλά θα δημιουργήσουν προοπτική.
Σε ό,τι αφορά μάλιστα, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών, έχει ολοκληρωθεί η προεργασία που έγινε με βάση τα στοχοδιαγράμματα και τα χρονοδιαγράμματα που είχαμε θέσει εξ αρχής.
Και νομίζω πως πλέον περνάμε στη φάση της συγκομιδής σε αρκετούς τομείς. Ενδεικτικά αναφέρονται:
- ο νέος επενδυτικός νόμος που προβλέπει τη σύσταση μία Κεντρικής Αδειοδοτικής Αρχής για επιτάχυνση των επενδύσεων, έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή. Και η υποδοχή του από την επενδυτική κοινότητα είναι χωρίς αμφιβολία θετική.
- το νομοσχέδιο για τις Ηλεκτρονικές Δημόσιες Συμβάσεις, που εξορθολογίζει τις δαπάνες και τη λειτουργία και ψηφιοποιεί το σύστημα, επίσης κατατίθεται εντός λίγων ημερών
- η πρωτοβουλία για την αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων που παρουσιάσαμε ώστε να ξεκινήσει το ΤΑΙΠΕΔ τη διαδικασία για την παραχώρηση της χρήσης τους στις αμέσως επόμενες ημέρες
- οι διαπραγματεύσεις που πλησιάζουν στο τέλος για τους τέσσερις αυτοκινητοδρόμους ώστε να μπουν και πάλι μπουλντόζες πριν παρέλθει πολύς χρόνος.
- παρουσίαση εντός του μηνός, του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση των οδικών επιβατικών μεταφορών
- η μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ROSCO στο ΤΑΙΠΕΔ για να ξεκινήσει η αποκρατικοποίηση των σιδηροδρόμων τον Ιούνιο
Πρώτον, πολύ σύντομα, έρχεται προς ψήφιση το νέο νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς, που ακολουθεί τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Καταργούμε περιττούς περιορισμούς και αναχρονιστικές αγορανομικές αντιλήψεις.
Δεύτερον, είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για την αξιοποίηση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, που θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό σε τέσσερις τομείς της οικονομίας (τουρισμός, επεξεργασία τροφίμων, οικοδομικά υλικά και λιανεμπόριο).
Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα είναι έτοιμο το σχέδιο δράσης και κατόπιν -μέχρι το Σεπτέμβριο- θα υιοθετηθούν όλες οι απαραίτητες νομοθετικές τροποποιήσεις για την άρση των δυσανάλογων ρυθμιστικών περιορισμών και την εισαγωγή εναλλακτικών μέτρων.
Τρίτον, προχωρεί η συνεργασία μας με την Παγκόσμια Τράπεζα για την ανταγωνιστικότητα , προκειμένου να βελτιώσουμε το επενδυτικό / επιχειρηματικό περιβάλλον και τη διεθνή κατάταξη της χώρας στην έκθεση «Doing Business Report» της Τράπεζας.
Ετοιμάζουμε μάλιστα, μια ειδικότερη παρέμβαση για τον ζωτικό τομέα των logistics. Χθες μάλιστα ανακοινώσαμε ειδική επιτροπή γι΄αυτό το θέμα, με συμμετοχή εκπροσώπων της αγοράς, για την αναθεώρηση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου.
Συνολικά, με τη βοήθεια της Παγκόσμιας Τράπεζας, μέχρι τον Μάιο θα έχουμε προχωρήσει στην υιοθέτηση συγκεκριμένων την μέτρων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
Τέταρτον, υλοποιούμε τις 25 δράσεις μας για την απλοποίηση των διαδικασιών στις εξαγωγές , με στόχο τη μείωση του χρόνου και του κόστους, κατά 50% και 20% αντίστοιχα.
Προχωρούμε με δράσεις για τη διεύρυνση της εξαγωγικής βάσης, μέσα από την ανάπτυξη ολοκληρωμένων τομεακών πολιτικών, όπως στην βιομηχανία τροφίμων και στον τομέα των νέων τεχνολογιών.
Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η συνεργασία μας με την Task Force και τους Ολλανδούς ειδικούς που παρέχουν σημαντική τεχνική βοήθεια στην προώθηση των εξαγωγών και τη συνολική υποστήριξη προς τις εταιρείες στην Ελλάδα, ώστε να επικεντρωθούν στις εξαγωγές και να αναζητήσουν εμπορικούς εταίρους στο εξωτερικό.
Η Στρατηγική μας αυτή θα υποστηριχθεί και από το νέο φορέα εξωστρέφειας που θα προκύψει από τη συγχώνευση ΟΠΕ και Invest in Greece σε έναν νέο, ενιαίο φορέα που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο.
Και έρχομαι τώρα, στο ζήτημα της ρευστότητας, που είναι εξέχουσας σημασίας, διότι η ελληνική οικονομία στενάζει από την έλλειψή κεφαλαίων.
- Η συμφωνία με την ΕΤΕπ για τις ΜμΕ υλοποιείται και συμβασιοποιούνται ακόμη 400 εκ. ευρώ από τα 1,44 δις ευρώ που προβλέπονται, αυξάνοντας τη συνολική χρηματοδότηση στο 1 δις ευρώ για το 2013.Οι χορηγήσεις στους ενδιαφερόμενους ξεκίνησαν. Έχουν χορηγηθεί ήδη πάνω από 200 εκατ. ευρώ και θα παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη των προγραμμάτων.
- Επίσης, από τα τέλη Απριλίου, βάσει όσων έχει αναφέρει η ΕΤΕπ, τίθεται σε εφαρμογή το πρόγραμμα κάλυψης των εγγυητικών επιστολών, των εμπορικών τραπεζών προς τις εισαγωγικές/εξαγωγικές επιχειρήσεις για τις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές τους. Ελπίζουμε πως θα αποτελέσει μια μεγάλη ανάσα για τις επιχειρήσεις. Σημειώνω ότι το πρόγραμμα αυτό τίθεται σε εφαρμογή για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΤΕπ.
Σε ό,τι αφορά το ΕΣΠΑ: Ο στόχος για την απορρόφηση των κονδυλίων που έχει συμφωνηθεί για το 2013 είναι στα 3 δις 890 εκ. ευρώ, που είναι μεγαλύτερος και ακόμη πιο φιλόδοξος από τον περσινό. Ήδη υλοποιείται επίσης το πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 456 εκατ. ευρώ (ΠΕΠ) στους τομείς του εμπορίου, των υπηρεσιών, της μεταποίησης και του τουρισμού, σε συνεργασία με τις 13 περιφέρειες της χώρας. Παράλληλα, μέσω της δράσης του «ICT4growth», ενισχύονται οι ΜμΕ με κονδύλια ύψους 120 εκ. ευρώ.
- Και σχετικά με το ΕΤΕΑΝ: απεμπλέκονται κονδύλια, βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα χαμηλότοκων δανείων για επενδύσεις και κεφάλαια κίνησης καθώς και παρεμβάσεις μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας ύψους 1 δις περίπου ευρώ. Κονδύλια που αφορούν ΜμΕ.
Αυτές είναι μερικές από τις παράλληλες δράσεις μας για τη ρευστότητα.
Ωστόσο, όπως έχουν αναφέρει τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο Υπουργός Οικονομικών, η ρευστότητα εξαρτάται κατά βάση από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και από τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την επιστροφή των καταθέσεων. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η Κυβέρνηση. Γνωρίζουμε τη μεγάλη σημασία της ανακεφαλαιοποίησης. Ξέρουμε επίσης πόσο μεγάλη σημασία έχει η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία για την επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες.
Μονάχα έτσι, θα μπορέσουν στη συνέχεια, οι τράπεζες να επιτελέσουν το ρόλο τους. Και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε.
Επιτρέψτε μου, όμως, να κάνω και την εξής παρατήρηση.
Η κατάσταση τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρη την Ευρωζώνη -ιδίως δε στο Νότο- είναι αναμφίβολα κρίσιμη.
Τα στοιχεία για την απασχόληση και την ανάπτυξη παραμένουν ανησυχητικά.
Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις βρίσκονται στα όρια της αντοχής τους.
Οφείλουμε, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να συνδυάσουμε τα υφιστάμενα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, με νέες πολιτικές ενίσχυσης της ρευστότητας και της κοινωνικής συνοχής.
Διαφορετικά θέτουμε σε κίνδυνο ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και τις αξίες του.
Γι” αυτό το λόγο, η ελληνική κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, έδωσαν μια σκληρή μάχη προκειμένου τα κονδύλια για το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, να μην περιορισθούν κατά 40%, όπως προέβλεπε η αρχική πρόταση της Επιτροπής.
Κι έτσι, εξασφαλίσθηκαν περίπου 16,4 δις για την Ελλάδα.
Σε αυτό το πλαίσιο, επίσης επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε ένα Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, προκειμένου και αυτό να συντελέσει, ως ένα βαθμό, στην προσπάθεια ενίσχυσης της ρευστότητας και στο restructuring των ελληνικών επιχειρήσεων.
Αλλά επίσης, να προσφέρει πόρους σε ζωτικής σημασίας κλάδους όπως οι υποδομές και οι ΜμΕ.
Θα αντλεί κεφάλαια από το δημόσιο τομέα, ευρωπαϊκές αναπτυξιακές τράπεζες, διεθνείς αναπτυξιακούς οργανισμούς και από ιδιώτες επενδυτές.
Θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και μάνατζμεντ διεθνούς κύρους. Δε θέλουμε να είναι μία δημόσια τράπεζα, ούτε ένα ακόμα ταμείο. Αλλά ένα ταμείο με ειδική προστιθέμενη αξία στην παρούσα συγκυρία. Ελπίζουμε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας αλλά και όλα τα αρμόδια ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, θα αντιληφθούν τη σημασία του και θα στηρίξουν την προσπάθειά μας. Υπάρχουν ήδη κάποια σαφή δείγματα προς αυτή την κατεύθυνση.
Και φυσικά μετά τη σταθεροποίηση και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μας, κοιτάζουμε προς την πλευρά των Ευρωπαίων Εταίρων μας για την εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος. Αυτή θα είναι η πιο έμπρακτη ένδειξη αλληλεγγύης από την Ευρώπη, σήμερα.
Εμείς από την πλευρά έχουμε ανταποκριθεί στην προσπάθεια για δημοσιονομική προσαρμογή. Έχουμε ξεκινήσει την προώθηση ενός μεγάλου προγράμματος διαρθρωτικών αλλαγών. Και έχουμε μπει στην τελική ευθεία της διαδικασίας για τις αποκρατικοποιήσεις. Δικαιούμαστε λοιπόν να περιμένουμε ανταπόκριση από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων μας σ΄ αυτή τη μάχη για να μην διαρραγεί η κοινωνική συνοχή. Να περιοριστεί η ανεργία. Να ξεκινήσει και πάλι η μηχανή της οικονομίας.
Κυρίες και Κύριοι,
Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και δεν προσφέρεται για μεγάλα λόγια.
Αυτό, όμως, για το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι πως όλοι, τόσο η κυβέρνηση όσο και τα τρία κόμματα που τη στηρίζουν, είμαστε αποφασισμένοι να αγνοήσουμε το πολιτικό κόστος και να κάνουμε αυτό που είναι πραγματικά χρήσιμο για την πατρίδα μας.
Είμαστε αποφασισμένοι να προωθήσουμε τις μεταρρυθμίσεις, με βάση τα στοχοδιαγράμματα και τα χρονοδιαγράμματα που έχουμε θέσει και -όπως σας παρουσίασα- τηρούμε.
Είμαστε αποφασισμένοι να υιοθετήσουμε πολιτικές που αφενός θα άρουν τα εμπόδια που έβαζε το κράτος και αφετέρου θα διευκολύνουν τις δυναμικές και εξωστρεφείς επιχειρήσεις.
Τις επιχειρήσεις, που εν μέσω κρίσης, ρισκάρουν, παράγουν και προσπαθούν, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες και νέες εργασίας.
Διότι μόνον έτσι, ευελπιστούμε πως στο τέλος του 2013 θα αρχίσουν να φαίνονται τα πρώτα σημάδια της ανάκαμψης.
Με τις σκέψεις αυτές, θέλω να ευχαριστήσω τους εκπροσώπους των ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων για την παρουσία τους.
Εύχομαι η σημερινή εκδήλωση να επιτύχει και να εξασφαλίσει σε όλους τους συμμετέχοντες ευκαιρίες για περαιτέρω συνεργασία και ανάπτυξη.
Σας ευχαριστώ».
ΠΗΓΗ: http://www.mindev.gov.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου