ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Τι ετοιμάζει η τρόικα για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ! Όλο το παρασκήνιο

 20-3-2013

Αλλαγές στις συνεργασίες τους αναμένεται να δούνε το επόμενο διάστημα οι γιατροί που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ καθώς η τροϊκανοί πιέζουν τη διοίκηση του φορέα να αλλάξει τον τρόπο που σήμερα αμείβονται. Τι πιέσεις ασκούνε…


Όταν την περασμένη εβδομάδα οι εκπρόσωποι της τρόικας συναντήθηκαν με τον ΕΟΠΥΥ, οι πιέσεις τους εστιάσθηκαν στο να μάθουν τον αριθμό των γιατρών που σήμερα απασχολούνται στο φορέα, πόσοι απομακρύνθηκαν, τι έχουν εισπράξει αλλά και όλο το πλαίσιο της συνεργασίας. Απαίτηση καθόλου τυχαία καθώς οι δανειστές μας πιέζουν να αλλάξει η εργασιακή σχέση που υπάρχει σήμερα και ο τρόπος που δίνονται οι αμοιβές, και να εφαρμοσθεί ένα μοντέλο που θα είναι πιο κοντά στο γερμανικό. 
 
Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia οι τροικανοί επιζητούν να μην  πληρώνονται όλοι οι συμβεβλημένοι γιατροί με τον ίδιο τρόπο. Να πληρώνονται με βάση την ειδικότητά τους αλλά και τον αριθμό των ασθενών που θα εξετάζουν.
Οι πιο δύσκολες και δυσεύρετες ειδικότητες- κατά τους δανειστές μας- θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερες αποδοχές, σε αντίθεση με άλλες που είναι πιο συχνές. Επίσης με βάση το γερμανικό μοντέλο κάθε γιατρός θα έχει τη δυνατότητα να συνταγογραφεί φάρμακα μέχρι ένα συγκεκριμένο ποσό γεγονός που όμως θα προκαλέσει σοβαρούς περιορισμούς στον κλάδο και στην περίθαλψη των ασφαλισμένων. 
 
Είναι ενδεικτικό ότι στη Γερμανία όταν οι ασθενείς επισκέπτονται το γιατρό τους και εκείνος έχει «κλείσει» το προϋπολογισμένο ποσό του για φάρμακα, αναγκάζονται να ψάχνουν για άλλος ώστε να πάρουν τη συνταγή. 
 
Οι προτάσεις τις τρόικα θέλοντας και μη θα υιοθετηθούν κάποια στιγμή, ωστόσο φαίνεται ότι το υπουργείο Υγείας αλλά και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προς στιγμήν εστιάζουν μάλλον στο να καλύψουν διάφορες περιοχές της χώρας με τις απαραίτητες ειδικότητες που σήμερα απουσιάζουν με συνέπεια οι ασθενείς να είναι χωρίς τον γιατρό που χρειάζονται για πολύ καιρό. 
  Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου