ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Αλήθειες και μύθοι για το αυγό στην παιδική διατροφή!

Πολλές φορές αναρωτιόμαστε «πόσα αυγά την εβδομάδα πρέπει να τρώει το παιδί μου;»
Υπάρχει η άποψη ότι η καθημερινή κατανάλωση αυγών μπορεί να αυξήσει την χοληστερόλη και έτσι γονείς και παιδίατροι αποκλείουν τα αυγά από την διατροφή των παιδιών. Είναι όμως σωστό αυτό; Τι απαντούν οι ειδικοί ;
Η απάντηση είναι όχι.
Το αυγό είναι μία άριστη τροφή ,υψηλής βιολογικής αξίας, με λίγες θερμίδες. Ο κρόκος του αυγού είναι πλούσιος σε βιταμίνες Α, Β, D, E , μέταλλα και ιχνοστοιχεία Fe, Zn, Se. Περιέχει χολίνη ,Lutein και Zeixanthin που μειώνουν τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη ,επίσης περιέχει θειούχες ουσίες απαραίτητες για υγιή μαλλιά και νύχια .Η λεκιθίνη που περιέχει , δρα στις κυτταρικές μεμβράνες και κάνει τη χοληστερόλη « μη διαθέσιμη για απορρόφηση».
Μελέτες ,σε ενήλικες και σε παιδιά ,έχουν δείξει, ότι με την κατανάλωση αυγών αυξάνουν:
- τα μεγάλου μεγέθους και λιγότερο αθηρογόνα μόρια της LDL-χοληστερόλης
- τα πιο αποτελεσματικά μόρια της προστατευτικής HDL- χοληστερόλης.
Υποστηρίζεται , δηλαδή, ότι τα αυγά αλλάζουν τον φαινότυπο της LDL-χοληστερόλης από τον αθηρογενετικό Β στον λιγότερο αθηρογενετικό Α.
Τέλος, μετά από καθημερινή κατανάλωση αυγών, αναφέρθηκε σημαντική αύξηση της αδιπονεκτίνης, γνωστή για την αντιφλεγμονώδη και αντιαθηρογόνο δράση της.
Μελέτες σε ενήλικες έχουν δείξει ,ότι η συστηματική κατανάλωση μέχρι και τεσσάρων αυγών την εβδομάδα δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.Ακόμη ,μελέτη αναφέρει ,ότι η συχνή κατανάλωση αυγών μειώνει κατά 44% τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
Τελικά , παιδιά μικρότερα των 2χρόνων μπορούν να τρώνε 4-5 αυγά την εβδομάδα, ενώ παιδιά μεγαλύτερα των 2 χρόνων με υπερχοληστερολαιμία μπορούν και πρέπει να τρώνε 2-3 ολόκληρα αυγά την εβδομάδα. .Το ασπράδι είναι λεύκωμα υψηλής βιολογικής αξίας, δεν περιέχει χοληστερόλη και μπορεί να καταναλώνεται ελεύθερα.


Πηγή: http://www.mothersblog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου