ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

ΦΡΑΟΥΛΑ : Kαλλιέργεια στο σπίτι

Μπορoύμε να  καλλιεργήσουμε φράουλες στο μπαλκόνι μας.
Γλάστρες ή παρτέρια βάθους 25 – 30 cm είναι κατάλληλα, μιας και η φράουλα χρειάζεται περίπου 30 cm βάθος.
Η λίπανση θα πρέπει να βασίζεται σε κάποιας μορφής οργανική ουσία (χωνεμένη κοπριά ή κάποιο φυτικό κομπόστ) καθώς και σε κάποια ορυκτά καλιούχα και φωσφορούχα λιπάσματα.

 Για τη φυτοπροστασία, ο χαλκός για τους μύκητες και το φυσικό πύρεθρο για τους εντομολογικούς εχθρούς, μπορούν να μας καλύψουν. 
Οι ποικιλίες που μπορούμε να φυτέψουμε είναι πολλές. 
Οι μικρόκαρπες είναι οι πιο κατάλληλες για το μπαλκόνι. Επίσης, είναι πιο ανθεκτικές και στις πιθανές χαμηλές θερμοκρασίες της άνοιξης.
Φυτέψτε τις φραουλιές μετά τα τελευταία κρύα (στην Ελλάδα, αυτή η περίοδος είναι συνήθως μετά τα μέσα Μαρτίου).
 Επιλέξτε ένα μέρος που το βλέπει ο ήλιος τουλάχιστον 6-8 ώρες την ημέρα.
Πότισμα-Νερό: Οι φραουλιές έχουν ρηχό ριζικό σύστημα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ποτίζονται τακτικά. Αν τα φυτά σας έχουν πολύ μικρά φύλλα ή δεν παράγουν πολλές φράουλες, είναι ένδειξη έλλειψης νερού. Ποτίζετε ώστε το χώμα να είναι πάντα υγρό αλλά όχι μουσκεμένο.
Θερμοκρασία: Οι φράουλες δεν αγαπούν τα πολύ ζεστά κλίματα και τις υψηλές θερμοκρασίες. Το ιδανικό εύρος θερμοκρασιών για τις φράουλες είναι μεταξύ 18 και 30 βαθμών Κελσίου.
Ο καλύτερος τρόπος πολλαπλασιασμού της φράουλας είναι με παραφυάδες και όχι με σπόρο.
Η φράουλα ευδοκιμεί σε όλα τα εδάφη. Προτιμά όμως εδάφη πλούσια σε οργανική ουσία, ελαφρώς όξινα (PH εδάφους 5,5 -6,5) και με καλή αποστράγγιση. Οι μικρόκαρπες φράουλες είναι πιο μυρωδάτες και πιο γευστικές.

            2.  http://www.fytokomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου