ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΖΕΟΛΙΘΟΥ

Η απόφαση της τρικομματικής κυβέρνησης να παραδώσει τον ορυκτό πλούτο της χώρας μας με διαδικασίες εξπρές στους επιχειρηματικούς ομίλους αναζωπυρώνει και πάλι τις συζητήσεις για την εξόρυξη του ζεόλιθου της περιοχής του Τριγώνου του Εβρου. Φούντωσε και πάλι ο πόλεμος ανάμεσα στις ενδιαφερόμενες εταιρείες που «λιγουρεύονται» να αρπάξουν το πολύτιμο ορυκτό.
Το Μάη του 2011 ο τότε γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης είχε υπογράψει σύμβαση μίσθωσης δημόσιας λατομικής έκτασης 160 στρεμμάτων στα Πετρωτά Ορεστιάδας για την εκμετάλλευση του βιομηχανικού ορυκτού ζεόλιθου, με την εταιρεία «GEO-VET». Αυτό το πολύτιμο ορυκτό παραδιδόταν για εκμετάλλευση με «πάγιο μίσθωμα 10 ευρώ ανά στρέμμα για την πρώτη τριετία και εβδομήντα δύο (72) ευρώ μέχρι τη λήξη της μίσθωσης. Το αναλογικό μίσθωμα ορίζονται σε 7% στην τιμή πώλησης επί μεταφορικού μέσου του εξορυσσομένου βιομηχανικού ορυκτού μέσα στο μίσθιο λατομείο και 8% επί της τιμής των ακατέργαστων υποπροϊόντων και παραπροϊόντων και των πάσης φύσεως απορριμμάτων αυτών».
Τους επόμενους μήνες, πάλι επί ΠΑΣΟΚ, μπλόκαρε η «επένδυση» καθώς, όπως φαίνεται, εμφανίσθηκαν και νέοι μνηστήρες και τότε πρόβαλε η «ανάγκη» διενέργειας διαγωνισμού για την παράδοση των κοιτασμάτων ζεόλιθου του Εβρου στους επιχειρηματικούς ομίλους.

                                            ΚΚΕ: ΟΧΙ στο ξεπούλημα του ζεόλιθου
Με ανακοίνωσή της η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ σημειώνει: «Στον πόλεμο αυτό, πίσω από τις εταιρείες, ανοιχτά πια, στοιχίζονται πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και από κοντά και διάφοροι "ειδικοί", που τους πήρε ο καημός για την ανάπτυξη της περιοχής μας, περιδιαβαίνουν τα τοπικά ΜΜΕ, "σμπρώχνουν" και αυτοί το ζεόλιθο της περιοχής στα σαγόνια πολυεθνικών ομίλων.
Στην παρέα τους πρόσφατα προστέθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που με δηλώσεις του στην Αλεξανδρούπολη τάχθηκε υπέρ της παράδοσης των κοιτασμάτων ζεόλιθου στις εταιρείες χαρακτηρίζοντας τις επενδύσεις αυτές ήπιας μορφής.
Η εκμετάλλευση του ζεόλιθου της περιοχής Πενταλόφου - Πετρωτών δεν είναι κάτι το καινούριο. Οι συζητήσεις για την αξιοποίησή του ξεκίνησαν το 1980. Το 2000 μισθώθηκαν στην εταιρεία "ΑΕΕ Αργυρομεταλλευμάτων & ΒΑΡΥΤΙΝΗΣ" 272 στρέμματα στην περιοχή Πενταλόφου για εκμετάλλευση και η σύμβαση αυτή τροποποιήθηκε το 2010, ανανεώθηκε μέχρι το 2017 και η εκμετάλλευση πέρασε στην πολυεθνική "S&B Βιομηχανικά Ορυκτά ΑΕ". Εχουμε λοιπόν εμπειρία από τα οφέλη που αφήνουν αυτές οι επενδύσεις στους εργαζόμενους, που ακόμα περιμένουν τις θέσεις εργασίας και την τοπική οικονομία.
Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή ήταν και είναι σταθερά αντίθετο στο ξεπούλημα του ζεόλιθου στους διάφορους "επενδυτές". Ο ορυκτός πλούτος είναι λαϊκή περιουσία και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να παραχωρείται σε μεγάλους, ντόπιους ή ξένους, επιχειρηματικούς ομίλους. Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου πρέπει να γίνεται σε όφελος του λαού, στο πλαίσιο ενός κεντρικού σχεδιασμού, με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο και όχι για την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου.
Μια τέτοια αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας μας θα έχει στο κέντρο της προσοχής της τους εργαζόμενους, το λαό της περιοχής και όχι την κερδοφορία της εταιρείας, θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας με μόνιμη σταθερή δουλειά, με δικαιώματα.
Οι μαζικοί φορείς της περιοχής μας αλλά και κάθε εργαζόμενος, άνεργος, αυτοαπασχολούμενος και αγρότης πρέπει να μπει στην πρώτη γραμμή ενάντια στην πολιτική που παραδίδει τον ορυκτό πλούτο στα σαγόνια των επιχειρηματικών ομίλων.

ΠΗΓΗ: http://www1.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου