ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Το ρωσικό BMP «Ιππότης» θα περιφρουρεί τις απέραντες εκτάσεις της Αρκτικής





30.01.2013, 16:51
Φωτογραφία: ΡΙΑ-Νόβοστι

Στην κύρια ρωσική επιχείρηση κατασκευής τεθωρακισμένων οχημάτων πεζικού Κουργκανμασζαβόντ κατασκευάζεται ένα ουσιαστικά νέο μαχητικό όχημα πεζικού BMP Ιππότης ή BMP Knight, που προορίζεται για τη χρήση του στις πολικές περιοχές. Σύμφωνα με τον Τύπο, γίνεται λόγος για αρκετά ασυνήθιστο όχημα, το οποίο δεν έχει τίποτα κοινό με τα τεθωρακισμένα οχήματα, που κατασκευάζονταν προηγούμενα στη Ρωσία.

БМП-3 Боевая машина пехоты россия вооружение россия боевая техникаΑντί του συμβατικού κινητήρα ντίζελ το όχημα Ιππότης θα είναι εξοπλισμένο με τον αεριωθούμενο κινητήρα. Οι τέτοιου είδους κινητήρες πιο εύκολα τίθενται σε λειτουργία και λειτουργούν ασφαλέστερα στις συνθήκες του πολικού κλίματος. Εκτός απ’ αυτό είναι συμπαγείς. Η Ρωσία είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο, η οποία μαζί με τις ΗΠΑ,έχει εμπειρία στο σχεδιασμό και την κατασκευή αεριωθούμενων κινητήρων για τα τεθωρακισμένα οχήματα.
Ακόμη πιο σημαντικά από τα χαρακτηριστικά του νέου οχήματος θα είναι το σύστημα ηλεκτρομηχανικής μετάδοσης και το σώμα, αποτελούμενο από δύο μέρη. Είναι σαφές ότι με αυτό τον τρόπο προβλέπεται να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες διαστάσεις των χώρων εγκατάστασης ισχυρών όπλων, πεζοναυτών και μεγάλων ποσοτήτων εφεδρικού καυσίμου.
Οι εργασίες κατασκευής του BMP Ιππότης βρίσκονται στην πρώιμη φάση και προχωρούν παράλληλα με τις εργασίες κατασκευής πιο απλού τεθωρακισμένου οχήματος –του Κουργκάνετς-25. Σε τι οφείλεται η ύπαρξη δύο παράλληλων ερευνητικών προγραμμάτων; Είναι κατανοητό ότι το τεθωρακισμένο όχημα μάχης πεζικού Ιππότης είναι εξαιρετικά πολύπλοκο σύστημα που μπορεί να τεθεί σε παραγωγή τουλάχιστον την επόμενη δεκαετία. Η χρηματοδότηση αυτού του οχήματος σήμερα γίνεται στο πλαίσιο των σχεδίων ενίσχυσης της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στην Αρκτική και παίρνοντας υπόψη το πρώιμο στάδιο των εργασιών, δεν είναι και πολύ δαπανηρή. Τώρα η Ρωσία παίρνει ήδη μια σειρά από πιο πολυδάπανα μέτρα για την ενίσχυση των μαχητικών της δυνατοτήτων πέραν του Πολικού Κύκλου.
Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας σχεδιάζει να αναθεωρήσει τα προηγούμενα σχέδια κλεισίματος του πολικού στρατιωτικού αεροδρομίου Τίκσι. Κάτι άλλο. Μέχρι το 2015 το αεροδρόμιο αυτό θα εκσυγχρονιστεί. Το2013 προβλέπεται να αναπτυχθεί στο πολικό αρχιπέλαγος Νόβαγια Ζεμλιά, ειδική μονάδα βαριών αεροσκαφών αναχαίτισης MiG-31. Σύμφωνα με τα σχέδια της ρωσικής ηγεσίας, που ανακοινώθηκαν νωρίτερα, στην Αρκτική θα συγκροτηθεί ειδική στρατιωτική μονάδα της Ρωσίας, η οποία θα εξασφαλίζει τα ρωσικά συμφέροντα σ’ αυτή την περιοχή.
Σήμερα ανάμεσα στις χώρες που καταδεικνύουν μεγάλο ενδιαφέρον για τους φυσικούς πόρους της Αρκτικής, επιδεινώνονται όλο και περισσότερο οι διαφωνίες σχετικά με το μέλλον της περιοχής αυτής. Η Ρωσία διεκδικεί ένα σημαντικό μέρος της αρκτικής ωκεάνιας υφαλοκρηπίδας και επιμένει στο δικαίωμα προτεραιότητας των κρατών της περιοχής να χρησιμοποιούν τους πόρους της. Σε αυτά τα ζητήματα έρχεται σε αντίθεση με ορισμένες χώρες, όπως είναι π.χ., η Κίνα, που βρίσκονται εκτός της περιοχής αυτής και επιμένουν στην πρόσβαση όλων των χωρών του κόσμου στους φυσικούς πόρους της περιοχής. Εξάλλου, τα μεγάλης κλίμακας στρατιωτικά τεχνολογικά προγράμματα που εκπληρώνει η Ρωσία με σκοπό την υπεράσπιση των συνόρων της στην Αρκτική, δείχνουν ότι στις διαμάχες για το μέλλον των αρκτικών φυσικών πόρων η Μόσχα δεν πρόκειται να υποχωρήσει.

ΠΗΓΗ : http://greek.ruvr.ru 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου