Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2013

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΠΗΡΑΝ ΤΟ ΒΟΥΡΔΟΥΛΑ - Απαιτούν να τιναχτούν στον αέρα όλα τα δικαιώματα στον κλάδο

 Oι τραπεζίτες ζητούν μείωση των μισθών, αύξηση του ωραρίου εργασίας, κατάργηση μιας σειράς κατακτήσεων
Την ονομαστική μείωση των μισθών από 15% έως 20% και την ταυτόχρονη αύξηση του ωραρίου εργασίας από τις 37 στις 39 ώρες τη βδομάδα απαιτεί το τραπεζικό κεφάλαιο, ζητώντας στην πράξη τον αποκεφαλισμό κάθε μισθολογικού και εργασιακού δικαιώματος προκειμένου να διαμορφώσει ευνοϊκούς όρους που θα οδηγήσουν σε μια νέα περίοδο κερδοφόρας δράσης του.
Τις απαιτήσεις αυτές διατύπωσαν οι τραπεζίτες στη χτεσινή συνάντηση που είχαν με την ΟΤΟΕ στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή νέας Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΚΣΣΕ). Να σημειωθεί ότι οι μειώσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στις μειώσεις που ήδη έχουν γίνει μέσω των επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων.
Σύμφωνα με την πρόταση των τραπεζιτών η μείωση των μισθών θα επιτευχθεί μέσω της κατάργησης του επιδόματος ισολογισμού, της μείωσης των μισθολογικών κλιμακίων, της δραστικής μείωσης του επιδόματος πολυετίας, της μεταφοράς επιδομάτων (συζύγου, ανθυγιεινό, τοκετού, κατασκηνωτικό και άλλα) από την ΚΣΣΕ στις επιχειρησιακές συμβάσεις. Η πρόταση για μείωση των επιδομάτων πολυετίας (ή αλλιώς της ωρίμανσης), με δεδομένο ότι αυτά έχουν «παγώσει», δείχνει την πρόθεση των τραπεζιτών να διαμορφώσουν από τώρα όρους μείωσης της τιμής της εργατικής δύναμης όχι μόνο για σήμερα αλλά και για την περίοδο που θα ακολουθήσει μετά την κρίση.
Αίτημα που οι τραπεζίτες διατυπώνουν σε μια περίοδο που ήδη ΕΕ - τρόικα - συγκυβέρνηση έχουν ξεκινήσει τη συζήτηση για την οριστική μείωση των επιδομάτων πολυετίας, ακόμα και σε επίπεδο Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Πάντως, η μεταφορά επιδομάτων στόχο έχει την υπονόμευση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων, αφού η διαπραγμάτευση μεταφέρεται από τον κλάδο στην επιχείρηση.

ΠΗΓΗ: http://www1.rizospastis.gr