ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 12 Αυγούστου 2023

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ.........







1099  Α' Σταυροφορία: οι Σταυροφόροι με επικεφαλής τον Γοδεφρείδο του Μπουιγιόν νικούν τις δυνάμεις των Φατιμιδών στην Ασκαλώνα. Αυτή θεωρείται η τελευταία σύγκρουση της Α' Σταυροφορίας.

1851  Ο Ισαάκ Σίνγκερ κατοχυρώνει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τη ποδοκίνητη ραπτομηχανή. Με κεφάλαιο μόλις 40 δολαρίων, λίγο αργότερα ιδρύει την εταιρεία που φέρει το όνομά του.

1898  Η Χαβάη γίνεται πολιτεία των ΗΠΑ.

1898  Λήγει ο Ισπανοαμερικανικός πόλεμος.

1910  Τα αποτελέσματα των εκλογών για την ελληνική εθνοσυνέλευση φέρουν ως επιτυχόντες πολλούς λαϊκούς υποψηφίους, που δεν ανήκουν σε κόμματα. Πρώτος επιλαχών στην Αττικοβοιωτία, με μεγάλη πλειοψηφία, εκλέγεται ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

1914  Το Ηνωμένο Βασίλειο μπαίνει στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, κηρύσσοντας τον πόλεμο κατά της Αυστροουγγαρίας.

1921  Μικρασιατική εκστρατεία: οι ελληνικές δυνάμεις, μετά από πολυήμερη εξαντλητική πορεία, φτάνουν στην περιοχή του Σαγγάριου ποταμού.

1932  Σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα ανακαλύπτονται στην Αρχαία Αγορά. Μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και τα ψηφοδέλτια εξοστρακισμού του Αριστείδη.

1933  Στην Ελλάδα εγκρίνεται νομοσχέδιο για τη λογοκρισία θεατρικών έργων και κινηματογραφικών ταινιών.

1953  Η Σοβιετική Ένωση πραγματοποιεί την πρώτη της δοκιμή βόμβας υδρογόνου.

1953  Τα Επτάνησα δέχονται το σφοδρό χτύπημα του Εγκέλαδου. Δόνηση 7,2 Ρίχτερ προκαλεί το θάνατο 476 ατόμων σε Κεφαλλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθο. Η Κεφαλλονιά ισοπεδώνεται σχεδόν ολοκληρωτικά.

1960  Μπαίνει σε τροχιά ο πρώτος τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος, ο Έκο Ι.

1964  Η ΔΟΕ αποφασίζει τον αποκλεισμό της Νότιας Αφρικής από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο εξαιτίας του «απαρτχάιντ». Ο αποκλεισμός θα συνεχιστεί και στις επόμενες διοργανώσεις και θα λήξει το 1992, μετά την κατάρρευση του καθεστώτος.

1970  Οι Σοβιετικοί υπογράφουν σύμφωνο μη επίθεσης με τη Δυτική Γερμανία,

1971  Η Συρία διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις της με την Ιορδανία.

1981  Η ΙΒΜ παρουσιάζει τον πρώτο προσωπικό ηλεκτρονικό υπολογιστή. Η υπολογιστική του δύναμη είναι μηδαμινή σε σχέση με τους σημερινούς υπολογιστές και η τιμή του ανέρχεται σε 1.565 δολάρια.

1983  Στη Χιλή, η αστυνομία του καθεστώτος Πινοσέτ ανοίγει πυρ αδιακρίτως κατά διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 17 πολίτες.

1985  Λίγο μετά την απογείωση, ένα Μπόινγκ 747 των Ιαπωνικών Αερογραμμών χάνει τμήμα του ουριαίου πτερυγίου του και συντρίβεται. Οι 520 επιβαίνοντες βρίσκουν ακαριαίο θάνατο.

2000  Μετά από έκρηξη, βυθίζεται αύτανδρο στη Βόρεια Θάλασσα το ρωσικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο Κουρσκ. Αρκετά μέλη του πληρώματος επιζούν της έκρηξης και εγκλωβίζονται στο σκάφος. Πέθαναν αρκετές ημέρες αργότερα, έχοντας αφήσει συγκινητικά μηνύματα στους οικείους τους.

2004  Παραδίδεται στην κυκλοφορία η γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου.





ΠΗΓΗ. newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου