Δαδιά Έβρου
Στην πλαγιά του βουνού της Γκίμπρενας είναι κτισμένο το χωριό της Δαδιάς, ένας οικισμός όπου διατηρούνται η παράδοση των εθνικών αγώνων και μερικά πανάρχαια ελληνικά έθιμα.
Το όνομα του προήλθε από το άφθονο δαδί, το γεμάτο, δηλαδή, ρετσίνι ξύλο του πεύκου που στα παλιότερα χρόνια χρησίμευε ως προσάναμα και ως φωτιστικό μέσο.
Οι πρώτοι κάτοικοι της Δαδιάς ήρθαν εδώ για να βρουν καταφύγιο, όταν φοβερό θανατικό χτύπησε την πατρίδα τους, τη μεγάλη πόλη που βρίσκονταν στην όχθη του Έβρου.
Ίχνη της πόλης αυτής εύκολα διακρίνει κανένας στο ύψωμα που είναι δίπλα στον Έβρο εκεί που ο παραπόταμος του Μαγγάζι έρχεται να ενωθεί μαζί του.
Οι κάτοικοι εγκατέλειψαν αυτή τη μεγάλη πόλη και οι μεν άρχοντες και μορφωμένοι έκτισαν την Κορνοφωλιά, χωριό που βρίσκεται βορειότερα κοντά στο Σουφλί, οι οικοδόμοι τη Λευκίμη και οι εργάτες και υλοτόμοι τη Δαδιά για να είναι κοντά στο δάσος.
Οι Τούρκοι έλεγαν το χωριό Τσιάμκιοϊ, δηλαδή Πευκοχώρι, αλλά πολύ νωρίς αυτό πήρε το όνομα της Δαδιάς όπως φαίνεται από τους κώδικες της Μητροπόλεως Διδυμοτείχου του περασμένου αιώνα.
Το δάσος της Δαδιάς είναι πολύ γνωστό, καθώς αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους βιοτόπους της Ευρώπης. Η περιοχή του Δάσους Δαδιάς αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα μεσογειακού οικοσυστήματος το οποίο έχει διαμορφωθεί μέσα από αιώνες ήπιας συνύπαρξης ανθρώπου και φύσης.
Η βλάστηση αποτελείται κυρίως από ώριμα δάση μαύρης και τραχείας πεύκης καθώς και από δάση βελανιδιάς. Η πλούσια δασική κάλυψη διακόπτεται συχνά από ξέφωτα, μικρά βοσκοτόπια και καλλιεργούμενες εκτάσεις.
Το πλούσιο μωσαϊκό τοπίων που προκύπτει από τα παραπάνω χαρακτηριστικά, αποτελεί τον ιδανικό βιότοπο για τη διαβίωση των αρπακτικών πουλιών:
Στην περιοχή φιλοξενούνται τα 36 από τα 38 είδη αρπακτικών πουλιών της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων πολλά σπάνια είδη, όπως ο βασιλαετός (Aquila heliaca) και ο κραυγαετός (Aquila pomarina).
Είναι από τις μοναδικές περιοχές της Ευρώπης στην οποία συμβιώνουν τόσα διαφορετικά είδη αρπακτικών πουλιών και η μοναδική όπου ταυτόχρονα απαντώνται τα τρία από τα τέσσερα διαφορετικά είδη γυπών (μαυρόγυπας, όρνιο, ασπροπάρης) της Ευρώπης.
Η περιοχή του δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου είναι από το 1980 προστατευόμενη και συμπεριλαμβάνεται στον ελληνικό κατάλογο NATURA 2000 μεταξύ των υπόλοιπων 27 προστατευόμενων περιοχών της Ελλάδας.
Η συνολική έκταση της περιοχής είναι 43.000 εκτάρια στα οποία 7.290 εκτάρια αποτελούν πυρήνες υψηλής προστασίας.
Διαθέτει σύστημα διαχείρησης επισκεπτών και διατυπωμένο σχέδιο επιστημονικής παρακολούθησης.
Η περιοχή του Δάσους Δαδιάς αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα μεσογειακού οικοσυστήματος.
Το Κέντρο Ενημέρωσης Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου βρίσκεται στη Δαδιά, 800 περίπου μέτρα από την πλατεία του χωριού, στα όρια του δάσους και ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Αύγουστο του 1994, με σκοπό την προώθηση της προστασίας της φύσης στην περιοχή, την οικοτουριστική της ανάδειξη, καθώς και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τις οικολογικές αξίες του Δάσους Δαδιάς.
Σήμερα αποτελεί την έδρα του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου.
Λειτουργεί σε καθημερινή βάση (συμπεριλαμβανομένων Σαββατοκύριακων και αργιών), από τις 8:00 μέχρι τις 16:00 και μπορεί κανείς να απευθύνεται σ’ αυτό για θέματα ενημέρωσης σε σχέση με το Εθνικό πάρκο, οργάνωσης και προγραμματισμού εκπαιδευτικών επισκέψεων και ξεναγήσεων στο Δάσος, αλλά και για να προμηθευτεί έντυπο υλικό για την περιοχή ή να συλλέξει στοιχεία στη βιβλιοθήκη που λειτουργεί.
Ακόμη, εντός του Κέντρου υπάρχει εκθεσιακός χώρος με φωτογραφικό και ενημερωτικό υλικό για την προστατευόμενη περιοχή του Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, αίθουσα προβολών όπου προβάλλεται ενημερωτικό ντοκιμαντέρ, ενώ λειτουργεί και πωλητήριο με αναμνηστικά είδη από φυσικά υλικά και παραδοσιακά προϊόντα από συνεταιρισμούς της περιοχής.
Στο Κέντρο Ενημέρωσης θα σας δοθεί η ευκαιρία να μάθετε περισσότερα πράγματα για το υπέροχο οικοσύστημα του Δάσους Δαδιάς, να ενημερωθείτε για τα σπάνια αρπακτικά πουλιά που βρίσκουν καταφύγιο στην περιοχή και να πάρετε πληροφορίες για το Εθνικό Πάρκο, αλλά και για άλλα ενδιαφέροντα μέρη σε όλο το Νομό Έβρου.
Η πληροφόρηση στο Κέντρο Ενημέρωσης γίνεται δωρεάν ενώ πληροφορίες για τις τιμές των Εισιτηρίων για ξενάγηση στο Παρατηρητήριο αρπακτικών πουλιών με το λεωφορείο (mini bus) του Φορέα Διαχείρισης θα βρείτε εδώ
Επικοινωνία
- Κέντρο Ενημέρωσης: 2554032209
- e-mail: info@dadia-np.gr
ΠΗΓΗ. 1. el.wikipedia.org
2. dadia-np.gr
BINTEO.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου