ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 10 Αυγούστου 2023

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ...........







1792  Κατά τη διάρκεια της Γαλλική Επανάσταση, στην έφοδο στο παλάτι Τουιλερί, ο Λουδοβίκος ΙΣΤ΄ της Γαλλίας, συλλαμβάνεται και φυλακίζεται.

1793  Ανοίγει τις πύλες του το Μουσείο του Λούβρου.

1911  Στη Βρετανία, η Βουλή των Λόρδων χάνει το δικαίωμα να ασκεί βέτο στις νομοθετικές πράξεις.

1913  Υπογράφεται η Συνθήκη του Βουκουρεστίου, με την οποία λήγει ο Β' Βαλκανικός Πόλεμος. Μεγάλη χαμένη η Βουλγαρία, καθώς μέρος της Μακεδονίας προσαρτάται στην Ελλάδα.

1919  Ο εθνικός στρατός της Ουκρανίας σκοτώνει 25 Εβραίους.

1920  Υπογράφεται η Συνθήκη των Σεβρών μεταξύ της Τουρκίας και Συμμάχων της Αντάτ, σύμφωνα με την οποία η Οθωμανική Αυτοκρατορία χάνει τα 9/10 των εδαφών της. Από τη μεριά της Τουρκίας υπογράφει ο σουλτάνος Μεχμέτ ΣΤ', που βάζει την οριστική «ταφόπλακα» στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η Ελλάδα κερδίζει εδάφη και γίνεται «η χώρα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών», σύμφωνα με τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

1922  Ο ΠΠΑΟ παίρνει το τέταρτο και οριστικό όνομά του. Με πρόταση του Μιχάλη Παπάζογλου, η οποία ανακοινώνεται επισήμως στον αθηναϊκό Τύπο, ο ιστορικός όμιλος του Γιώργου Καλαφάτη υιοθετεί για σύμβολό του το Τριφύλλι και ονομάζεται πλέον Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος (ΠΑΟ), μία ονομασία με την οποία θα γίνει στη συνέχεια γνωστός, τόσο στη χώρα μας, όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

1932  Στην Ισπανία, ο στρατηγός Χοσέ Σαντζούρτζο καταλαμβάνει τη Σεβίλλη πριν προλάβει η κυβέρνηση Ζαμόρα να καταστείλει την εξέγερση.

1933  Έξι τραυματίες είναι ο απολογισμός των επεισοδίων στα λιγνιτωρυχεία Αλιβερίου, όπου εργάτες συγκρούστηκαν με τη χωροφυλακή.

1939  Καταποντίζεται νησίδα κοντά στο ηφαίστειο της Θήρας.

1945  Κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ιαπωνία υπογράφει τη Συνθήκη του Πότσνταμ και συμφωνεί στην παράδοση άνευ όρων, τερματίζοντας τον πόλεμο.

1953  Ο Μακάριος αποτυγχάνει να εγγράψει το Κυπριακό στην ημερήσια διάταξη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

1953  Καταστροφικός σεισμός, μεγέθους 7,2 Ρίχτερ, πλήττει τα Επτάνησα, με αποτέλεσμα 871 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, 1.690 να τραυματιστούν και 145.052 να μείνουν άστεγοι. Ζάκυνθος, Ιθάκη και Κεφαλλονιά υφίστανται ολοκληρωτική καταστροφή.

1990  Το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο «Μαγγελάνος» φτάνει στον πλανήτη Αφροδίτη.

1992  Στο Αφγανιστάν, 1.000 άτομα σκοτώνονται κατά τη διάρκεια του χειρότερου βομβαρδισμού της πρωτεύουσας Καμπούλ στα 14 χρόνια του εμφύλιου πολέμου.

1995  Στη βόρεια Κίνα, περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες. Την ίδια εποχή στις ΗΠΑ, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων χαρακτηρίζει τη νικοτίνη ναρκωτικό και διατυπώνει προτάσεις για την πρόληψη του εθισμού των νέων.

1996  Στην Ισπανία, 82 είναι οι νεκροί και 20 οι αγνοούμενοι από τις πλημμύρες στο κάμπινγκ Λας Νιέβες.


ΠΗΓΗ. newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου