ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 18 Ιουλίου 2023

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 18 ΙΟΥΛΙΟΥ............




64  Μεγάλη φωτιά στη Ρώμη καταστρέφει τα δύο τρίτα της πόλης. Ο εμπρηστής αυτοκράτορας Νέρων, μπροστά στη γενική κατακραυγή, διαδίδει ότι υπαίτιοι είναι οι χριστιανοί και ξεκινά τους διωγμούς εναντίον τους.

 588  Ο βασιλιάς της Βαβυλώνας Ναβουχοδονόσορ, ύστερα από πολιορκία δύο ετών, καταλαμβάνει την Ιερουσαλήμ και την καταστρέφει.

1918  Γεννιέται ο ηγέτης του αγώνα κατά του Απαρτχάιντ της Νοτίου Αφρικής και επικεφαλής του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, Νέλσον Μαντέλα, (πρώτος Πρόεδρος μετά την κατάργησή του το 1994).

1922  Γεννιέται ο Αμερικανός φιλόσοφος Τόμας Κουν.

1925  Εθνικοαπελευθερωτική εξέγερση πραγματοποιείται στη Συρία εναντίον των Γάλλων ιμπεριαλιστών - αποικιοκρατών. Οι συγκρούσεις κράτησαν σχεδόν δύο χρόνια και έληξαν με νίκη των Γάλλων.

1950  Αρχίζει στο Εκτακτο στρατοδικείο Αθηνών η δίκη, για παράβαση του Α.Ν. 509, 61 κομμουνιστών και κομμουνιστριών.

1955  Αρχίζει στη Γενεύη η διάσκεψη των αρχηγών των κυβερνήσεων των τεσσάρων μεγάλων δυνάμεων, ΕΣΣΔ - ΗΠΑ - Βρετανίας - Γαλλίας, με βασικό θέμα την ειρήνη.

1956  Ο ΓΓ της ΚΕ του Ουγγρικού Κόμματος Εργαζομένων Ματίας Ράκοσι αντικαθίσταται από τον Ερνο Γκέρο. Η απομάκρυνση του Μ. Ράκοσι δεν άμβλυνε την εσωκομματική διαπάλη, η οποία σύντομα θα κατέληγε σε κυριάρχηση του οπορτουνισμού και την εκδήλωση ανοιχτής αντεπανάστασης.

1961  Κατά τη δεύτερη Σύνοδο Κορυφής της ΕΟΚ, στο Γκότεσμπεργκ της Βόννης, οι ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας, της ΟΔ Γερμανίας, του Λουξεμβούργου, του Βελγίου και της Ιταλίας τάσσονται υπέρ της δημιουργίας Ενωσης των Ευρωπαϊκών Κρατών και της σύγκλησης Συνόδων Κορυφής σε τακτά χρονικά διαστήματα.

1962  Στρατιωτικό πραξικόπημα σημειώνεται στο Περού. Ο Πρόεδρος, Μ. Πράδο, ανατρέπεται και αντικαθίσταται από τον στρατηγό Ρ. Πέρεζ

1966  Φυλετικές ταραχές ξεσπούν στο Κλίβελαντ των ΗΠΑ και διαρκούν έως τις 23 του μηνός. Η βίαιη καταστολή της αστυνομίας και της εθνοφρουράς είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 30 Αφροαμερικανών.




ΠΗΓΗ. 1. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
              2. sansimera.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου