ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 16 Ιουλίου 2022

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - Ζαμπονοτυρόπιτα

                                   
                            Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
                                                               
                                    Ζαμπονοτυρόπιτα 




ΥΛΙΚΑ

Για την πίτα
  • 3 μεγάλα αυγά, ελαφρά χτυπημένα
  • 1 φλιτζάνι/250 ml φρέσκο γάλα 2%
  • 200 γραμ. παραδοσιακό γιαούρτι αγελάδος, πλήρες
  • 5-6 φύλλα κρούστας
  • 100 ml ελαιόλαδο (για το ταψί και τα φύλλα)


Για τη γέμιση
  • 100 γραμ. ανθότυρο
  • 300 γραμ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
  • 250 γραμ. τυρί Φέτα, θρυμματισμένη (όχι πολύ πικάντικη)
  • 300 γραμ. ψιλοκομμένο ζαμπόν
  • 3 κουταλιές ψιλοκομμένος φρέσκος δυόσμος (προαιρετικά)
  • Αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μέσα σ’ ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα τυριά, τριμμένα ή θρυμματισμένα, 
(εκτός από δύο κουταλιές κεφαλογραβιέρας), το ζαμπόν και το φρέσκο μυρωδικό. 
Τους προσθέτουμε αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Μέσα σ’ ένα άλλο μπολ χτυπάμε ελαφρά τα αυγά και τα αναμειγνύουμε με το γάλα και το γιαούρτι.
Λαδώνουμε καλά ένα μέτριο ταψί, στρογγυλό ή ορθογώνιο.

Ανοίγουμε τα φύλλα κρούστας πάνω στον πάγκο της κουζίνας μας.

Παίρνουμε ένα, το αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο, σκορπίζουμε πάνω του μικρή ποσότητα του μείγματος των τυριών, υπολογίζοντας να μας φτάσει για όλα τα φύλλα. 
Κάνουμε το φύλλο πλισέ, προσέχοντας να μην φύγει η γέμιση και το τοποθετούμε μέσα στο ταψί, κυκλικά ή σε σειρές.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα φύλλα.
Ραντίζουμε τα φύλλα με το ελαιόλαδο που μας έμεινα και την περιχύνουμε με το μείγμα αυγών και γάλακτος. 

Πασπαλίζουμε με την τριμμένη κεφαλογραβιέρα που κρατήσαμε.
Με τη ράχη ενός κουταλιού, πιέζουμε λίγο τα φύλλα ώστε να μουσκέψουν.

Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C στις αντιστάσεις/160° C στον αέρα για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα.

Όταν είναι έτοιμη, τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να σταθεί λίγο, πριν την κόψουμε. 

Είναι πολύ αφράτη και ζεστή δίνει την αίσθηση του σουφλέ.



                                                                                                                      ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ







ΠΗΓΗ. helengrblog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου