ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

Συντάξεις - Αγριο και διαρκές τσεκούρι πίσω από τον εμπαιγμό




Ρεσιτάλ εμπαιγμού αποτελεί και η κυβερνητική προπαγάνδα γύρω από το ζήτημα των συντάξεων και της εφαρμογής ή μη της περικοπής της «προσωπικής διαφοράς».

 
Με το νόμο 4387/2016 (γνωστό ως «νόμο Κατρούγκαλου»), η κυβέρνηση θεσμοθέτησε το τρικ της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς», λέγοντας ότι έτσι οι «παλιοί» συνταξιούχοι θα διατηρήσουν τη διαφορά που προέκυψε ανάμεσα στη σύνταξη που έπαιρναν πριν από την ψήφιση του νόμου και τη νέα, μικρότερη σύνταξη που βγαίνει με το νέο σύστημα. 

Σε λιγότερο από ένα χρόνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ψήφισε νέο νόμο, τον 4472/2017, που προβλέπει την περικοπή ολόκληρης ή μέρους της «προσωπικής διαφοράς» όλων των παλιών συντάξεων, από 1/1/2019.

Τώρα βγαίνει η κυβέρνηση και πουλά ένα ακόμα παραμύθι, λέγοντας ότι... «μπορεί τελικά και να μη γίνει η περικοπή», με το επιχείρημα ότι οι αντιασφαλιστικές ανατροπές που έχει ήδη προωθήσει οδήγησαν σε «πολύ ισχυρό πλεόνασμα του ΕΦΚΑ»! 

Πίσω από τον εμπαιγμό, κρύβεται η ουσία: Με τους αντιλαϊκούς νόμους της σημερινής κυβέρνησης, όπως και αυτούς των προκατόχων της, που διατήρησε στο ακέραιο, η συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη μειώθηκε και θα συνεχίσει να μειώνεται ραγδαία τα επόμενα χρόνια, και αυτό οφείλεται στο πετσόκομμα των συντάξεων, με όποιον τρόπο συμβαίνει ή θα συμβεί.

Χαρακτηριστικά, μόνο από τον ν. 4387/2016 («νόμος Κατρούγκαλου») και μόνο κατά την πρώτη τετραετία εφαρμογής του (2016 - 2019), χωρίς την περικοπή της «προσωπικής διαφοράς», το πρόσθετο «τσεκούρι» ανέρχεται στα 8,2 δισ. ευρώ!

Σύμφωνα με τα κυβερνητικά σχέδια, οι δαπάνες για τις συντάξεις αναμένεται να μειωθούν κατά 4% του ΑΕΠ την περίοδο 2016 - 2020. Η μείωση θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, απόδειξη ότι οι συντάξεις θα βρίσκονται διαρκώς στη μέγγενη των περικοπών. 

Μάλιστα η κυβέρνηση αναφέρει ότι «από το 2025 και μετά, η κρατική χρηματοδότηση θα καλύπτει μόνο την εθνική σύνταξη (4,8% του ΑΕΠ) και δεν θα είναι απαραίτητη πρόσθετη χρηματοδότηση...», ενώ «οι εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών (σ.σ. που προκύπτουν πάλι από τη δουλειά των εργαζομένων) θα αντιπροσωπεύουν σχεδόν όλες τις εισφορές του συστήματος από το 2026 και μετά».

Με άλλα λόγια, πάνω από 7 δισ. ευρώ θα αρπάζει κάθε χρόνο η κυβέρνηση από ασφαλισμένους και συνταξιούχους, για να «ταΐσει» την ανάπτυξη για τους μονοπωλιακούς ομίλους, ενώ το βάρος της χρηματοδότησης από εδώ και πέρα πέφτει αποκλειστικά στις πλάτες των ασφαλισμένων, στοιχείο που αποτελεί την πεμπτουσία του νόμου 4387/2016 και που βέβαια περικλείει όλες τις περικοπές, σημερινές και μελλοντικές.



ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου