ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 7 Αυγούστου 2018

Ελληνικές Θάλασσες - Ένα φωτογραφικό ταξίδι στο χρόνο




Πως οι Έλληνες φωτογράφοι, αλλά και οι ξένοι συνάδελφοί τους προσέγγισαν και ερμήνευσαν τις ελληνικές θάλασσες από τα μέσα του 19ου αιώνα έως τα τέλη του 1970;


«Είναι μία έκθεση, όπου ο κόσμος θα θελήσει να έρθει ξανά και ξανά. 

Κάθε μια από αυτές τις φωτογραφίες, σηματοδοτούν πράγματα σημαντικά: τον χώρο, τον χρόνο, τη συνείδησή μας, την αισθητική μας, τις μνήμες μας, τα πάντα. 

Γι' αυτό τον λόγο πιστεύω ότι η έκθεση πρέπει να φύγει για το εξωτερικό, πρέπει να τη δει η Ευρώπη και η Αμερική», είχε πει, μεταξύ άλλων, ο αείμνηστος διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Άγγελος Δεληβοριάς, το 2013 στη συνέντευξη Tύπου που είχε δοθεί για την έκθεση «Ελληνικές θάλασσες. 

Ενα φωτογραφικό ταξίδι μέσα στο χρόνο» που φιλοξενήθηκε στο κτήριο της οδού Πειραιώς με την ευκαιρία της διοργάνωσης της ετήσιας Διεθνούς Συνάντησης Επιμελητών Φωτογραφικών Συλλογών και Μουσείων από το Μουσείο Μπενάκη, γνωστής ως Oracle (6- 10 Νοεμβρίου 2013).



Κι είναι αυτή η έκθεση - με φωτογραφίες οι οποίες σταχυολογήθηκαν μετά από συστηματική αναζήτηση σε αρχεία και ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού - η οποία παρουσιάζεται από το τέλος Ιουλίου και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018 στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος αναδεικνύοντας τον τρόπο με τον οποίο οι Έλληνες φωτογράφοι, αλλά και οι ξένοι συνάδελφοί τους που επισκέφτηκαν ή έζησαν μεγάλα χρονικά διαστήματα στη χώρα, προσέγγισαν και ερμήνευσαν τις ελληνικές θάλασσες από τα μέσα του 19ου αιώνα έως τα τέλη του 1970.



Στο πέρασμα των αιώνων η ελληνική θάλασσα, άρρηκτα δεμένη με την ιστορία του τόπου και τη ζωή των κατοίκων του, δεν έπαψε να εμπνέει ποιητές και καλλιτέχνες. Μετά την εφεύρεση της φωτογραφίας, στα μέσα περίπου του 19ου αιώνα, και μέχρι σήμερα, στις ζωγραφικές αναπαραστάσεις του ελληνικού θαλασσινού τοπίου έχουν προστεθεί αναρίθμητες φωτογραφικές εικόνες της ίδιας θεματολογίας. 

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι χωρισμένες σε τέσσερεις χρονολογικές ενότητες.

 Αφοί ΡωμαΐδηΘέα από την Καστέλλα, περ. 1885© Μουσείο Μπενάκη/Φωτογραφικά Αρχεία, Νεοελληνική Ιστορική Συλλογή Κωνσταντίνου Τρίπου

 


Bartolomeo Borri. Το λιμάνι της Κέρκυρας, περ. 1885© Μουσείο Μπενάκη/Φωτογραφικά Αρχεία



Μαίρη Παρασκευά. Το λιμάνι της Σύρου, περ. 1905© Μουσείο Μπενάκη/Φωτογραφικά Αρχεία



Δημήτρης Χαρισιάδης. Ναύπλιο, περ. 1936© Μουσείο Μπενάκη/Φωτογραφικά Αρχεία

 


 Βούλα Παπαϊωάννου. Αίγινα, 1950-1955© Μουσείο Μπενάκη/Φωτογραφικά Αρχεία
 


 Ζαχαρίας Στέλλας. Σύρος, περ. 1970© Μουσείο Μπενάκη/Φωτογραφικά Αρχεία




ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ



Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος»



Ελληνικές Θάλασσες. Ένα φωτογραφικό ταξίδι στο χρόνο

Διάρκεια: 23/07/2018 - 31/12/2018



Ελεύθερη είσοδος




ΠΗΓΗ. thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου