ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 11 Αυγούστου 2018

Το αγκάθι που γιατρεύει







Της  Λένα Ιωαννίδου





Φυτρώνει εκεί που δεν το σπέρνουν. Σε  χερσότοπους , σε βράχια, στα κράσπεδα των δρόμων . 

Αντέχει το λιοπύρι, την ξηρασία και τους δυνατούς ανέμους. Συνήθως το προσπερνάμε, ή μάλλον αλλάζουμε πορεία για να αποφύγουμε τα αγκάθια του. 

Όμως, το Σίλυβο το Μαριανό, κοινώς γαϊδουράγκαθο , εκτός από έδεσμα των συμπαθών τετραπόδων, είναι ένα πανάρχαιο φαρμακευτικό φυτό και τα μοβ άνθη του, κρύβουν, όπως αποδεικνύεται, πολύτιμα συστατικά για την αντιοξειδωτική και αντιγηραντική προστασία της επιδερμίδας. 
 
Γαϊδουράγκαθο είναι το Μέγα Κενταύριον, το μαγικό φυτό που κρατά στο χέρι ο Κένταυρος Χείρων, με το οποίο , σύμφωνα με τη μυθολογία, θεράπευσε το τραύμα που του προκάλεσε ο Ηρακλής. Στο Θεόφραστο ( 4ος αιώνας π.Χ.) αναφέρεται με το όνομα "Πτέρνιξ". 

  Ο Διοσκουρίδης στο έργο του «Περί ύλης ιατρικής» συνιστά σίλυβο για την επούλωση των πληγών και ο Πλίνιος για την αποβολή των πετρών από τη χολή. Οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν τους σπόρους του γαϊδουράγκαθου για τον καθαρισμό του αίματος αλλά και σαν αντίδοτο για τα δηλητηριώδη μανιτάρια και το δάγκωμα των φιδιών. 

Η χριστιανική παράδοση λέει ότι τα λευκά σημάδια στα πράσινα φύλλα του, προκλήθηκαν από το γάλα της Παρθένου Μαρίας που έσταξε πάνω στο φυτό, όταν ψάχνοντας ένα μέρος να θηλάσει το Χριστό, το μόνο καταφύγιο που βρήκε ήταν ένα μέρος γεμάτο γαϊδουράγκαθα -αυτό άλλωστε υποδηλώνει το αγγλικό του όνομα milk thistle, St. Marys Ladys thistle- και γι αυτό ίσως οι πρακτικοί γιατροί του Μεσαίωνα πρότειναν αφέψημα από τα άνθη του για την αύξηση του μητρικού γάλακτος. 

Στις μέρες μας, χρησιμοποιείται στην ομοιοπαθητική για την αντιμετώπιση πολλών ασθενειών, ως αποτοξινωτικό συμπλήρωμα διατροφής ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι χάρη στην ισχυρή αντιοξειδωτική του δράση προστατεύει τον οργανισμό από ηπατικές βλάβες (ίκτερος, κίρρωση, καρκίνος του ήπατος κ.α).  

Τα τελευταία χρόνια η κοσμητολογία ανακάλυψε ότι το εκχύλισμά των σπόρων του κρύβει πολύτιμα δραστικά αντιγηραντικά συστατικά και φυσικά έσπευσε να τα αξιοποιήσει…
 


Τι είναι: Το Σίλυβο το Μαριανό (Silybum marianum, Milk thistle) , κοινώς γαϊδουράγκαθο, είναι ένα διετές αυτοφυές ακανθώδες φυτό , ιθαγενές της Μεσογείου και των χερσότοπων της νότιας Ευρώπης. 

Οι σπόροι από τα άνθη του είναι πλούσιοι σε δραστικές ουσίες κυρίως ένα μείγμα φλαβονολιγνανών (σιλυβίνη, σιλυδιανίνη, σιλυκριστίνη κ.α ), άλατα νιτρικού οξέος, νιτρικό κάλιο και αιθέριο έλαιο.
 

Τι κάνει: Το εκχύλισμα των σπόρων του γαϊδουράγκαθου περιέχει σιλυμαρίνη και σιλυβίνη, δύο φλαβονοειδή με αποτοξινωτική και αντιοξειδωτική δράση (10 φορές πιο ισχυρή από τη βιταμίνη Ε). 

Οι ουσίες αυτές προστατεύουν τα κυτταρικά τοιχώματα από τις επιθέσεις των ελευθέρων ριζών και απομακρύνουν τις τοξίνες από τα κύτταρα πριν αυτές προλάβουν να τους προξενήσουν φθορά. 

Είναι επίσης πλούσιο σε λιπαρά οξέα μεταξύ των οποίων και λινολεϊκό οξύ, γνωστό για τη συμβολή του στον μεταβολισμό και την καλή επικοινωνία των κυττάρων μεταξύ τους. 

Λόγω αυτών των ιδιοτήτων, το εκχύλισμα εμπλουτίζει τη σύνθεση πολλών προϊόντων για βαθύ καθαρισμό και αποτοξίνωση προσφέροντας λάμψη στην επιδερμίδα. 

Επίσης, χάρη στην προστασία που παρέχει από το οξειδωτικό στρες και τη UVB ακτινοβολία, βρίσκει τη θέση του σε αντιγηραντικές και αντηλιακές κρέμες-ενισχύει τη δράση των αντηλιακών φίλτρων. 
Τέλος, έχει αποδειχθεί ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση των φλεγμονών της επιδερμίδας, της ροδόχρου νόσου, της ψωρίασης και κυρίως της ακμής. 
 
Risk factor: Το εκχύλισμα γαϊδουράγκαθου δεν είναι ερεθιστικό και θεωρείται ασφαλές για χρήση στα καλλυντικά



ΠΗΓΗ. skingurus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου