Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Κλασικό γαλακτομπούρεκο
ΥΛΙΚΑ
- 4 φλιτζ. γάλα
- 3 φλιτζ. ζάχαρη
- φλούδα από 1 λεμόνι ακέρωτο
- 2 κ. γλ. βανίλια
- 2 πρέζες αλάτι
- 1 φλιτζ. σιμιγδάλι ψιλό
- 2 κ. σ. και 3/4 φλιτζ. βούτυρο γάλακτος
- 4 αβγά
- 1 συσκευασία φύλλο κρούστας
- 1 1/2 φλιτζ. νερό
- 1 ξύλο κανέλας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις ή στους 160°C στον αέρα.
Σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το γάλα μαζί με 1 φλιτζ. ζάχαρη, την φλούδα λεμονιού, τη βανίλια και το αλάτι.
Προσθέτουμε το φρέσκο βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να ομογενοποιηθεί.
Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί.
Κρατάμε λίγο λιωμένο βούτυρο σε ένα μπολ.
Προσέχουμε τα φύλλα να ακουμπάνε τις γωνίες του ταψιού.
Στη συνέχεια βάζουμε ένα ακόμα φύλλο στο κέντρο του ταψιού.
Ρίχνουμε από πάνω την κρέμα, απλώνοντάς την σε όλο το ταψί.
Χαράζουμε με μαχαίρι
απαλά την επιφάνεια σε κομμάτια, προσέχοντας να μη χυθεί η κρέμα και
περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο.
Ψήνουμε στην κάτω σχάρα στις αντιστάσεις ή στη μεσαία σχάρα στον
αέρα για περίπου 50 λεπτά να φουσκώσει και να ροδίσει καλά το φύλλο.
Όταν ψηθεί, αφήνουμε τα γαλακτομπούρεκο να κρυώσει εντελώς.
Ετοιμάζουμε παράλληλα το σιρόπι.
Σε κατσαρόλα βάζουμε 1 φλιτζ.
ζάχαρη, 1 1/2 φλιτζ. νερό, τη φλούδα λεμονιού και 1 ξυλάκι κανέλα.
Βράζουμε για 5' και περιχύνουμε το κρύο γλυκό με το καυτό σιρόπι.
Προσέχουμε να ρίξουμε το σιρόπι στο γαλακτομπούρεκο λίγο λίγο.
Αφού
πιει το σιρόπι, κόβουμε το γαλακτομπούρεκο σε κομμάτια και σερβίρουμε.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
ΠΗΓΗ. newsbeast.gr
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
ΠΗΓΗ. newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου