ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

Αποπροσανατολιστικό γαϊτανάκι μεταξύ των δυνάμεων που τσάκισαν την Κοινωνική Ασφάλιση...


 

Ενα ακόμα αποπροσανατολιστικό γαϊτανάκι στήνουν τις τελευταίες βδομάδες και μέρες ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ γύρω από το Ασφαλιστικό, στο πλαίσιο της προσπάθειας να στηθούν κάλπικες διαχωριστικές γραμμές μεταξύ δυνάμεων που μοιράζονται την ίδια αντιλαϊκή στρατηγική.




Στόχος της σκιαμαχίας που στήνουν κυβέρνηση και ΝΔ είναι να συσκοτιστεί η αλήθεια για το Ασφαλιστικό, το γεγονός δηλαδή ότι η επίθεση διαρκείας στην Κοινωνική Ασφάλιση επιβάλλεται από τα συμφέροντα και τη στρατηγική του μεγάλου κεφαλαίου, γι' αυτό και οι κυβερνήσεις τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ, σε συνέχεια και αλληλοσυμπλήρωση, πρωτοστάτησαν στην επίθεση σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

Μονιμοποίηση και βάθεμα όλων των προηγούμενων αντιασφαλιστικών νόμων
 
Με αφορμή την πρόσφατη τοποθέτηση του αρχηγού της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη, περί κατάργησης του «νόμου Κατρούγκαλου» (σε μια προσπάθεια της ΝΔ να καλλιεργήσει κι αυτή την απάτη ότι θα φέρει ένα «πιο δίκαιο» Ασφαλιστικό), η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ξιφούλκησε κατά της ΝΔ, κατηγορώντας την με τη σειρά της ότι θέλει να φέρει ένα «χειρότερο» Ασφαλιστικό.

Αλήθεια, όμως, τι υπερασπίζεται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και συνολικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ;

Υπερασπίζεται τον περιβόητο νόμο - λαιμητόμο, ένα νόμο που αποτελεί «γνήσιο αντίγραφο» προηγούμενων αντιασφαλιστικών νόμων των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα των νόμων 3863 και 3865 του 2010. 

Ο «νόμος Κατρούγκαλου» (4387/2016) δεν είναι τίποτα άλλο παρά το βάθεμα και η κλιμάκωση όλων των αντιασφαλιστικών νομοθετημάτων της προηγούμενης περιόδου. Τόσο η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, το «σπάσιμο» της κύριας σύνταξης σε «εθνική» και «ανταποδοτική», η μείωση των συντάξεων, η περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης και ο περιορισμός της μόνο στο κονδύλι για την «εθνική» σύνταξη και τόσες άλλες ανατροπές, πρωτοδιατυπώθηκαν στους νόμους 3863 και 3865 του 2010 και βρήκαν την πλήρη ανάπτυξή τους στο νόμο - λαιμητόμο 4387 του 2016.

Επιπλέον, με το «νόμο Κατρούγκαλου» νομιμοποιήθηκαν και μονιμοποιήθηκαν όλες οι προηγούμενες περικοπές στις συντάξεις: 

 Κατά συνέπεια, η υπεράσπισή του είναι πρωτίστως υπεράσπιση και «ξέπλυμα» όλων των ασφαλιστικών ανατροπών που επιβλήθηκαν μέχρι το 2015 από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως και προετοιμασία εδάφους για την παραπέρα κλιμάκωση της επίθεσης στο Ασφαλιστικό, για τη διατήρηση των πλεονασμάτων του ΕΦΚΑ για τα οποία πανηγυρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στη βάση ακριβώς του νόμου Κατρούγκαλου και του περιβόητου «επανυπολογισμού» όλων των συντάξεων, ήρθε να πατήσει και ο επόμενος αντιασφαλιστικός νόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ο ν. 4472/2017, με τον οποίο επιβάλλονται οι νέες περικοπές στις συντάξεις από 1/1/2019, με περικοπή της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς» και μείωση των κύριων και των επικουρικών συντάξεων έως και 18% (δηλαδή νέες περικοπές που φτάνουν να ξεπερνούν και τις δύο συντάξεις το χρόνο!).

Πάνω στο «τσεκούρι» σε συνταξιούχους και ασφαλισμένους ύψους 8,2 δισ. ευρώ για την τετραετία 2016-2019, οι νέες περικοπές φορτώνουν στους συνταξιούχους νέες απώλειες ύψους 7,8 δισ. ευρώ για την τριετία 2019-2021 (2,494 δισ. ευρώ το 2019, 2,583 δισ. το 2020 και 2,723 δισ. το 2021).

Σύμφωνα εξάλλου με τους σχετικούς πίνακες του επικαιροποιημένου μεσοπρόθεσμου πλαισίου (ΜΠΔΣ 2018-2021) που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ φέτος στις 14 Ιούνη, οι περικοπές ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση!

Δεσμευμένοι στους αντιλαϊκούς στόχους του κεφαλαίου
 
Αυτές τις αιματηρές περικοπές υπερασπίζεται η κυβέρνηση, όσο και αν για να καλλιεργήσει κλίμα αναμονής σε συνταξιούχους και ασφαλισμένους, ισχυρίζεται ότι σε αυτήν τη φάση «δεν είναι αναγκαία» η περικοπή της προσωπικής διαφοράς, επειδή με όσα αντιασφαλιστικά μέτρα έχει ήδη υλοποιήσει, πιάνονται οι παραπάνω αντιλαϊκοί στόχοι και ο ΕΦΚΑ έχει γίνει πλεονασματικός, πάνω στις πλάτες του λαού.

«Δεσμευόμαστε από τους δημοσιονομικούς στόχους», λένε τα κυβερνητικά στελέχη, «αλλά όχι για το πώς θα τους πετύχουμε»... λες και υπάρχει φιλολαϊκός δρόμος για την εκπλήρωση των αντιλαϊκών στόχων!

Η κυβέρνηση, μάλιστα, ανακοινώνοντας το δικό της «Αναπτυξιακό Σχέδιο» σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό, διαφημίζει στο κεφάλαιο και τους «θεσμούς» ως στοιχείο επιτυχίας της πολιτικής της το γεγονός ότι οι δαπάνες για τις συντάξεις αναμένεται να μειωθούν από το 17,3% του ΑΕΠ το 2016, χρονιά που ψηφίστηκε ο νόμος - λαιμητόμος, στο 13,4% του ΑΕΠ το 2020. 

Στο ίδιο «Σχέδιο» η κυβέρνηση επιχαίρει γιατί περιορίζει ακόμα παραπέρα την κρατική χρηματοδότηση προς το ασφαλιστικό σύστημα, καθώς, όπως υπογραμμίζεται εκεί, «από το 2025 και μετά, η κρατική χρηματοδότηση θα καλύπτει μόνο την εθνική σύνταξη (4,8% του ΑΕΠ) και δεν θα είναι απαραίτητη πρόσθετη χρηματοδότηση...».

Η ουσία της επίθεσης διαρκείας στο Ασφαλιστικό
 
Επιβεβαιώνεται πλήρως δηλαδή η ουσία της επίθεσης διαρκείας στο Ασφαλιστικό, στην οποία ταυτίζονται ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και όλα τα κόμματα του κεφαλαίου: 

Η ολοένα και μεγαλύτερη απαλλαγή του κεφαλαίου και του κράτους του από το «κόστος» της Κοινωνικής Ασφάλισης, η οποία ταυτόχρονα οδηγεί και σε άνοιγμα του πεδίου για να «ανθίσουν» η ιδιωτική ασφάλιση και τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται σε αυτήν.

Στην πραγματικότητα, η εφαρμογή του «νόμου Κατρούγκαλου» δημιούργησε τις καλύτερες προϋποθέσεις για να προχωρήσει και στην Ελλάδα η αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ για τους «3 πυλώνες», σχέδια όπως αυτά που σήμερα προπαγανδίζει η ΝΔ, στα οποία δήθεν αντιπαρατίθενται τα κυβερνητικά στελέχη.

Ο στόχος για μετατροπή της Ασφάλισης σε ατομική και ιδιωτική υπόθεση, στη βάση του συστήματος των «3 πυλώνων» που προβλέπει συντάξεις και παροχές πτωχοκομείου από το κράτος, με ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα της Ασφάλισης, βρίσκει το καλύτερο έδαφος να ριζώσει πάνω στις συνθήκες που δημιούργησε ο «νόμος Κατρούγκαλου», εκμηδενίζοντας τις παροχές του δημόσιου συστήματος.

Χαρακτηριστικό δείγμα γραφής ως προς την προώθηση της ίδιας αντιλαϊκής στρατηγικής έδωσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και στο τελευταίο συνέδριο της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας. Εκεί, το μοντέλο των «3 πυλώνων», εκτός από τον ΣΕΒ, πρόβαλε ανοιχτά ο αρχηγός της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, ενώ ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στ. Πιτσιόρλας, υπερθεμάτισε επίσης για την παραπέρα εμπλοκή των μονοπωλιακών ομίλων στην Ασφάλιση. 

Οπως είπε χαρακτηριστικά ο Στ. Πιτσιόρλας, «όσο περνούν τα χρόνια, ο συμπληρωματικός χαρακτήρας της ιδιωτικής ασφάλισης θα ενισχύεται ακόμη περισσότερο. Υπάρχουν όμως σήμερα διαδικασίες εν εξελίξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα εντείνουν τον ανταγωνισμό, οπότε χρειάζεται και σε αυτήν την αγορά να είμαστε προνοητικοί, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις επικείμενες εξελίξεις».

Πάλη για κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών - αντεργατικών νόμων
 
Οι αποπροσανατολιστικές «κόντρες» μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ δεν μπορούν να αποκρύψουν τον κοινό αντιλαϊκό βηματισμό τους και στο Ασφαλιστικό, στο πλαίσιο της επίθεσης που κλιμακώνεται σε όλη την ΕΕ, από όλες τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου, ανεξαρτήτως αποχρώσεων.

Οχι τυχαία, σε έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το Ασφαλιστικό υπογραμμιζόταν πως «παρόλο που πολλές χώρες της Ευρωζώνης εφαρμόζουν μεταρρυθμίσεις στον τομέα των συντάξεων μετά την κρίση του δημόσιου χρέους, φαίνεται ότι χρειάζονται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για να εξασφαλιστεί δημοσιονομική βιωσιμότητα μακροπρόθεσμα...».

Ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα των ψεύτικων διαχωριστικών γραμμών, ούτε να «τσιμπήσουν» στο κλίμα αναμονής που καλλιεργούν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. 

Με όπλο την πλούσια πείρα τους από όλα τα προηγούμενα χρόνια, μπορούν και πρέπει ακόμα πιο αποφασιστικά να οργανώσουν την πάλη τους, για ανάκτηση των τεράστιων απωλειών τους στα χρόνια της κρίσης και κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών - αντεργατικών νόμων.



ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου