Η κυβέρνηση μπορεί να πανηγυρίζει για την έξοδο ωστόσο τίποτα δεν είναι ίδιο από τις 23 Απριλίου του 2010 όταν η χώρα μπήκε στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.
Οχτώ χρόνια μετά η λιτότητα, οι φόροι και οι περικοπές έχουν γίνει πλέον συνώνυμα με την οικονομική πορεία της Ελλάδας.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει το πιθανότερο την Τρίτη σε μήνυμα του προς τον ελληνικό λαό πως η χώρα γυρίζει σελίδα, όμως πολλά από τα μέτρα που κληρονομήσαμε από τα μνημόνια, και ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι θα τα καταργήσει, θα συνεχίσουν να ισχύουν για πολλά ακόμη χρόνια.
Capital Controls: Η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα όμως οι περιορισμοί στις τραπεζικές συναλλαγές παραμένουν. Παρά το γεγονός ότι πέρασαν τρία χρόνια από την 28η Ιουνίου του 2015 από την επιβολή των capital control που στοίχισε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, η χώρα μας δεν έχει απεγκλωβιστεί ακόμα.
ΕΝΦΙΑ: Πρόκειται για ένα μέτρο που ξεκίνησε αρχικά ως προσωρινό από τον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου αλλά τελικά μονιμοποιήθηκε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Αλέξη Τσίπρα.
Η επιβολή φόρου στην ακίνητη περιουσία, επηρέασε σε σημαντικό βαθμό όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις εισπράττοντας την δυσαρέσκεια των πολιτών και το μεγάλο πολιτικό κόστος.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κέρδισε την εξουσία δεσμευόμενη μεταξύ άλλων την κατάργηση του «άδικου» , όπως τον χαρακτήριζε, νόμου. Τελικά όμως ο ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει και μετά την έξοδο από το πρόγραμμα.
ΦΠΑ: Η τελευταία αύξηση αποφασίστηκε επί πρωθυπουργίας Αλέξη Τσίπρα τον Μάιο του 2016 και θα μας ακολουθήσει και εκτός μνημονίου. Μάλιστα ο αυξημένος συντελεστή του 24% εφαρμόζεται από φέτος και στα νησιά του Αιγαίου εκτός από τα πέντε που έχουν σηκώσει το προσφυγικό βάρος, αλλά και για αυτά τίποτα δεν είναι βέβαιο για το τι θα συμβεί στο μέλλον.
Απλώς να υπενθυμίσουμε πως ο Πάνος Καμμένος είχε δηλώσει εκείνη την περίοδο (Μάιο του 2016) πως θα παραιτηθεί στην περίπτωση που αυξανόταν ο ΦΠΑ στα νησιά, χαρακτηρίζοντας μάλιστα το συγκεκριμένο μέτρο «εγκληματικό και αντισυνταγματικό».
Πλειστηριασμοί: Η «κερκόπορτα» άνοιξε την τελευταία χρονιά του προγράμματος και επιστροφή στην προστασία της κατοικίας δεν υπάρχει. «Από το κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» περάσαμε στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς προκειμένου με συνοπτικές διαδικασίες να βγαίνουν τα ακίνητα στο «σφυρί».
Ωστόσο τα δύσκολα έρχονται καθώς στο τέλος του 2018 που η χώρα θα είναι εκτός προγράμματος, θα υπάρξει η πλήρης απελευθέρωση.
Συντάξεις: Έχει χαθεί το μέτρημα για το πόσες φορές έχουν μειωθεί οι συντάξεις καθώς δεν υπήρξε κυβέρνηση κατά την διάρκεια των οχτώ μνημονιακών χρόνων που να πήρε το συγκεκριμένο μέτρο.
Όλα δείχνουν πως έρχεται μία ακόμη περικοπή παρά το γεγονός ότι η χώρα βγαίνει από το πρόγραμμα. Βέβαια ο πρωθυπουργός αφήνει να εννοηθεί πως θα βρει τρόπο να μην κοπούν εκ νέου οι συντάξεις με τους δανειστές όμως να εκφράζουν διαφορετική άποψη.
Ο υπουργός οικονομικών είχε δηλώσει από το βήμα της βουλής – παλαιότερα - πως θα παραιτηθεί αν πραγματοποιηθεί αυτό το μέτρο, στην πορεία όμως την «απειλή» αυτή την ξέχασε... Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε και την κατάργηση του ΕΚΑΣ που «ψαλίδισε» ακόμη περεταίρω τις συντάξεις.
Μείωση αφορολόγητου: Ένα ακόμη μέτρο το οποίο όμως θα ισχύσει από το 2020 και θα επηρεάσει κυρίως τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους είναι η μείωση του αφορολογήτου.
Στην κυβέρνηση δηλώνουν πως και αυτό τον σκόπελο θα τον ξεπεράσουν, γνωρίζουν ωστόσο πως θα έχουν προηγηθεί εκλογές και το βάρος θα πέσει στην επόμενη κυβέρνηση στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις.
ΠΗΓΗ. thetoc.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου