ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

H Χαρτογράφηση της επιφανειακής παραμόρφωσης που προκάλεσε ο σεισμός της 21ης Ιουλίου με επίκεντρο ανατολικά της νήσου Κω

ΤΕΤΑΡΤΗ 2-8-2017



Ομάδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο ENS (Παρίσι) εντόπισε το σεισμικό ρήγμα του ισχυρού σεισμού της 21ης Ιουλίου με επίκεντρο ανατολικά της νήσου Κω . 

Ο σεισμός είχε μέγεθος Μ6,6 στην κλίμακα σεισμικής ροπής (moment magnitude scale) και ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος στην Ελλάδα από το 2008 (μετά τον Μ6,9 της Σαμοθράκης-2014 και το Μ6,8 της Μεθώνης-2008). 

Προκάλεσε βλάβες κυρίως στις πόλεις Κώ και Αλικαρνασσό αν και οι επιταχύνσεις που καταγράφηκαν δεν ξεπέρασαν το 20% του g. 

Με επεξεργασία δορυφορικών εικόνων Sentinel (της ESA - δείτε εικόνα) έγινε χαρτογράφηση της επιφανειακής παραμόρφωσης που προκάλεσε η σεισμική μετατόπιση εκατέρωθεν του ρήγματος. 

Οι εικόνες προέρχονται από τον αισθητήρα SAR (ραντάρ) και έχουν αποκτηθεί στις 12/7/17 και στις 24/7/17, αντίστοιχα. Η εδαφική παραμόρφωση έχει την μορφή καθίζησης και επηρεάζει κυρίως το νησί Καρααντά ανοικτά της Αλικαρνασσού καθώς επίσης και τα μικρασιατικά παράλια βόρεια του νησιού σε μήκος περίπου 8 χιλιομέτρων. 

Η συνολική καθίζηση υπολογίστηκε σε 20 εκατοστά στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού ενώ κατά μήκος των παραλίων υπολογίστηκαν τιμές από 2 έως 4 εκατοστά. Το ρήγμα βρίσκεται κάτω από το νησάκι Καρααντά και εκτείνεται προς τα ανατολικά.



ΠΗΓΗ. noa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου