ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Αυτές είναι οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό με νέο νομοσχέδιο

ΔΕΥΤΕΡΑ 28-8-2017




Τον τρόπο υπολογισμού των νέων επικουρικών συντάξεων, που θα έχουν ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης για όλους τους ασφαλισμένων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος υποβολής της σχετικής αίτησης, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που κατατίθεται τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.

Οι παρεμβάσεις στο πεδίο του ασφαλιστικού περιλαμβάνουν επίσης για όσους έχουν καταβάλλει υψηλότερα ποσά, άτοκη επιστροφή εισφορών, αλλά και δικαίωμα και στους αγρότες να αναγνωρίζουν εφεξής πλασματικά έτη ασφάλισης για να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα. 

Ενάμιση χρόνο μετά το νόμο Κατρούγκαλου, επιχειρείται ένα μίνι ασφαλιστικό ρεκτιφιέ που σε κάθε περίπτωση στοχεύει να αφήσει ένα θετικό στίγμα ενόψει ΔΕΘ αλλά και έναρξης της γ' αξιολόγησης από τους θεσμούς.

Στις νέες διατάξεις που προωθούνται θα υπάρχει και το δικαίωμα για καταβολή υψηλότερων εισφορών για όσους ελεύθερους επαγγελματίες το επιθυμούν (πχ επαγγελματοβιοτέχνες) έτσι ώστε να μπορούν να λάβουν ανάλογα υψηλότερη σύνταξη, με τη λήξη του εργασιακού τους βίου.

Ειδικότερα, οι αλλαγές που προωθούνται κωδικοποιούνται ως εξής:

- Πλασματικά έτη για αγρότες: η εξαγορά τους θα έχει ως βάση το 70% του σημερινού κατώτατου μισθού.

- Επικουρικές συντάξεις: Ο συντελεστής για τον τρόπο υπολογισμού τους θα είναι ενιαίος (0,45) και θα αφορά περιπτώσεις συντάξεις για αιτήσεις που υποβάλλονται από 1.1.15 και μετά.

- Ελεύθεροι επαγγελματίες: Αποκτούν δικαίωμα να καταβάλλουν αυξημένες εισφορές για να πετύχουν ανάλογα αυξημένη σύνταξη.

- Επιστροφή εισφορών: Προβλέπεται άτοκη επιστροφή τους όταν οι ασφαλισμένοι έχουν καταβάλλει υψηλότερες από τις προβλεπόμενες. Ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούνται θα υποχρεώνονται όμως σε συμψηφισμό σε σχέση με τα εισοδήματα του έτους αναφοράς.

- Καταργείται η παραγραφή στο δικαίωμα σύνταξης εάν παρέλθει η τριετία από την υποβολή της σχετικής αίτησης, για τους εργαζόμενους στο δημόσιο. Έτσι και οι δημόσιοι υπάλληλοι αν προκύψει η ανάγκη, αποκτούν δικαίωμα στο να διεκδικούν αναδρομικά ποσά συντάξεων.

- Καταργείται η αναστολή συντάξεων για όσους φυλακίζονται. Εφεξής οι συντάξεις στους φυλακισμένους θα συνεχίζουν να καταβάλλονται κανονικά, μόνο που θα αποδίδονται στις οικογένειές τους. Μοναδική εξαίρεση όσοι φυλακισμένοι έχουν τελέσει αδίκημα σε βάρος του Δημοσίου (πχ υπεξαίρεση χρημάτων). Σε αυτή την περίπτωση, η σύνταξη θα αναστέλλεται για όσο διάστημα είναι στη φυλακή.

- Αναζήτηση συντάξιμων αποδοχών πενταετίας: Ως βάση για τον υπολογισμό της σύνταξης θα υπάρχει η καλύτερη πενταετία από το 2002 έως την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης, όπως ισχύει σήμερα. Όμως για ανέργους, η πενταετία θα μπορεί να συμπληρώνεται και πριν από το 2002. Μετά το 2021 η πενταετία θα μετατραπεί σε δεκαετία.

- Αιρετοί: Θα παρέχεται εφεξής η δυνατότητα για τον υπολογισμό της σύνταξής τους, η δυνατότητα να αθροίζουν το εισόδημά τους και από άλλες πηγές.

- Μηχανικοί, δικηγόροι: Θα καταβάλλουν εισφορές μόνο όταν θα ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα και έτσι αποδεσμεύεται η ασφάλιση από την ιδιότητά τους.



ΠΗΓΗ. seleo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου