ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Μια φορά κι έναν καιρό στο Αφγανιστάν

ΔΕΥΤΕΡΑ 28-8-2017


  
              Την εποχή που οι γυναίκες ζούσαν ελεύθερες

     Του Mohammad Humayon Qayoumi 


Είναι γνωστή στη Δύση η καταπίεση που υπέστησαν οι γυναίκες υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν την εποχή 1996-2001 αλλά μια σειρά φωτογραφιών από την εποχή πριν η χώρα να σπαράσσεται από εισβολή και πόλεμο δείχνει πώς και πόσο ελεύθερη ήταν κάποτε η ζωή τους. 

Υπό τους Ταλιμπάν απαγορεύεται στις γυναίκες να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, επιτρέπεται να δεχθούν χτυπήματα δημόσια για επίδειξη ανυπακοής και επιβάλλεται να φορούν μπούργκα που τις καλύπτει από την κορφή ως τα νύχτα, με εξαίρεση τα μάτια τους, σημειώνει η Daily Mail. 

Μια διαφορετική εικόνα από παλαιότερη εποχή αναδεικνύει ο Mohammad Humayon Qayoumi που γεννήθηκε στην Καμπούλ και έγινε καθηγητής μηχανικής στις ΗΠΑ. Στο βιβλίο του «Once Upon A Time in Afghanistan», με κείμενα και φωτογραφίες αποτυπώνει πόσο διαφορετική ήταν η ζωή για τις γυναίκες πριν τους Ταλιμπάν. 

Οι φωτογραφίες του από τις δεκαετίες του ’50, του ’60 και του ’70 δείχνουν γυναίκες που είχαν πρόσβαση σε πανεπιστημιακή εκπαίδευση αλλά και τις χαλαρές στιγμές τους- φορώντας φούστες!- σε καταστήματα πχ. Δισκοπωλεία. 

Αναφορά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ από το 2001 που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα καταγράφει τη θέση των γυναικών στην αφγανική κοινωνία: τη δεκαετία του ’20 τους απέκτησαν δικαίωμα ψήφου, το ’60 αναγνωρίστηκε η ισότητα με τους άνδρες στο σύνταγμα της χώρας ενώ στις αρχές της δεκαετίας του 1990 αποτελούσαν το 70% των δασκάλων, το 50% των δημοσίων υπαλλήλων και το 40% των γιατρών στην πρωτεύουσα Καμπούλ. 

«Η ανάμνηση του παρελθόντος του Αφγανιστάν κάνει το μίζερο παρόν του να φαίνεται ακόμα πιο τραγικό. 

Αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως η τρομοκρατία και η βία κατά σχολείων που δέχονται κορίτσια δεν είναι αναπόφευκτες. Θέλω να δείξω στη σύγχρονη νεολαία του Αφγανιστάν πώς ζούσαν πραγματικά οι γονείς και οι παππούδες τους», ανέφερε ο Qayoumi. 

Δείτε τις φωτογραφίες...

 

 

 

 

 

 

 


ΠΗΓΗ. newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου