ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

Το Φετιχιέ Τζαμί στη Ρωμαϊκή Αγορά ανοίγει τις πύλες του στο κοινό με μια έκθεση φωτογραφίας

ΤΕΤΑΡΤΗ 23-8-2017


Με μια έκθεση φωτογραφίας που παρουσιάζει έργα της Εφορείας Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Αθηνών, άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό το Φετιχιέ Τζαμί. 

⇱ Το Φετιχιέ Τζαμί, γνωστό και ως Τζαμί του Σταροπάζαρου, βρίσκεται εντός του αρχαιολογικού χώρου της Ρωμαϊκής Αγοράς και έχει χαρακτηρισθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. ⇲
Η ίδρυσή του συνδέθηκε αρχικά με την επίσκεψη του Μωάμεθ Β' του Πορθητή στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να θεωρηθεί ως κτίσμα του 1458. 

Ωστόσο, νεότερες μελέτες, σε συνδυασμό με ανασκαφικά δεδομένα, οδήγησαν στην εκ νέου χρονολόγησή του και την ένταξή του στο β' μισό του 17ου αι., πιθανότερα μεταξύ των ετών 1668-1670.


Το μνημείο ανεγέρθηκε πάνω στα ερείπια δρομικού ναού βυζαντινών χρόνων άγνωστης ονομασίας, από τον οποίο ορατό σήμερα είναι μόνον τμήμα του, που δεν σώζεται σε ικανό ύψος. Πρόκειται για μία βασιλική, αρχικά μονόκλιτη, η οποία μεταγενέστερα επεκτάθηκε και μετατράπηκε σε τρίκλιτη.

Μετά την οθωμανική κατάκτηση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ανασκαφικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε το 2002, η χριστιανική βασιλική ή τμήμα της τουλάχιστον, πιθανότατα κατά τον 15ου αι., με τη διαμόρφωση της κεντρικής κόγχης του ιερού βήματος του ναού σε μιχράμπ, μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τέμενος. 

Πιθανότατα το τέμενος αυτό να λειτουργούσε μέχρι να ανοικοδομηθεί το Φετιχιέ Τζαμί.
⇱ Είναι ένα από τα σπουδαιότερα κτήρια της οθωμανικής περιόδου στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. ⇲
Η έκθεση είναι το πρώτο πολιτιστικό γεγονός που θα φιλοξενήσει μετά τις πολύμηνες εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξή του. Μετά το πέρας της, θα δώσει τη θέση της σε έκθεση για τον αυτοκράτορα Αδριανό, που θα περιλαμβάνει και αρχαία αντικείμενα.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)
«Το Φετιχιέ Τζαμί θα λειτουργεί ως χώρος εκθέσεων είτε φωτογραφικών είτε και ευρημάτων. 

Ξεκινήσαμε με μια φωτογραφική έκθεση που αφορά όλα τα έργα της ΕΦΑ Αθηνών από το 2015 ως το 2017, ουσιαστικά έργα ΕΣΠΑ, αλλά και τρέχοντα, όπως δραστηριότητες, εκδόσεις, έργα ευπρεπισμού και αναμόρφωσης χώρων, τα πάντα», εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ελένη Μπάνου, προϊσταμένη της ΕΦΑ Αθηνών.

Η φωτογραφική έκθεση στο Φετιχιέ Τζαμί είναι επισκέψιμη τις ώρες λειτουργίας της Ρωμαϊκής Αγοράς, δηλαδή 8 το πρωί έως 5 το απόγευμα, ενώ υπάρχει πιθανότητα το φθινόπωρο να λειτουργήσει με πιο διευρυμένο ωράριο.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)
Από τον Νοέμβριο στο μνημείο έχει προγραμματιστεί έκθεση με θέμα τον αυτοκράτορα Αδριανό. Φέτος συμπληρώνονται 1.900 χρόνια από την άνοδο του φιλαθήναιου Ρωμαίου αυτοκράτορα στο θρόνο.
Το οικοδομικό πρόγραμμα του Αδριανού ανανέωσε τον αστικό ιστό της Αθήνας και σηματοδότησε την αναγέννηση των ελληνικών γραμμάτων και επιστημών στα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η έκθεση θα περιλαμβάνει φωτογραφίες, π.χ. ψηφισμάτων που αναφέρονται στον Ρωμαίο αυτοκράτορα, καθώς και αρχαία αντικείμενα.



ΠΗΓΗ. pontos-news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου