ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Καλοκαίρι 1963 - Εξαρση των κρουσμάτων ρατσιστικής βίας κατά των μαύρων στις ΗΠΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ 28-8-2017


Το καλοκαίρι του 1963 οι Ηνωμένες Πολιτείες συγκλονίζονται, για μια ακόμη φορά, από αιματηρές φυλετικές συγκρούσεις. 

Μάλιστα, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών των ΗΠΑ Ντιν Ρασκ, η χώρα αντιμετώπιζε τη χειρότερη εσωτερική κρίση, μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου.


 Σε πολλές περιοχές της χώρας και ειδικά στις νότιες Πολιτείες, εξτρεμιστικές ρατσιστικές οργανώσεις, με επικεφαλής τη διαβόητη «Κου – Κλουξ – Κλαν», αλλά και οι αστυνομικές δυνάμεις απαντούν με ωμή βία στην αφύπνιση των μαύρων που ζητούν την αποκατάσταση των δικαιωμάτων τους στην εργασία και την εκπαίδευση, αλλά και την αναγνώριση των δημοκρατικών τους δικαιωμάτων, τα οποία παραβιάζονται συστηματικά.


Την ίδια περίοδο, παρατηρείται ένας αυξανόμενος ριζοσπαστισμός του κινήματος των μαύρων. 
Σε ορισμένες, μάλιστα, περιπτώσεις διατυπώνονται και αιτήματα όπως 
«Ανεξαρτησία από τις ΗΠΑ στο Νότο», ή «Δημοκρατία των αφρικανικών λαών στο Νότο – ΤΩΡΑ!».


Παράλληλα, συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του αντιρατσιστικού κινήματος στις ΗΠΑ, όπου συμμετέχουν μαύροι και λευκοί. 

Αποκορύφωμα αυτών των εκδηλώσεων είναι η μνημειώδης διαδήλωση στις 28 Αυγούστου 1963 στην Ουάσιγκτον, στην οποία πήραν μέρος πάνω από 200.000 άτομα. 

Κεντρικός ομιλητής στην τεράστια συγκέντρωση είναι ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και η ομιλία του έμεινε στην ιστορία με τον τίτλο 
«Εχω ένα όνειρο…», το μοτίβο που χρησιμοποιούσε ο ηγέτης των μαύρων. 

Η ομιλία άρχιζε ως εξής: 
«Εχω ένα όνειρο… Οτι τα παιδιά των παλιών σκλάβων και τα παιδιά των παλιών αφεντάδων θα καθίσουν μια μέρα πλάι – πλάι, στο κοινό τραπέζι της αδελφοσύνης».


Την ίδια εποχή, όμως, οι φυλετικές διακρίσεις συνεχίζονταν και έπαιρναν μεγαλύτερες διαστάσεις. 
Οι κυβερνήτες του Μισισιπή Ρος Μπαρνέτ και της Αλαμπάμα Τζορτζ Ουάλας εμπόδιζαν με ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις την εγγραφή δύο μαύρων στα Πανεπιστήμια των Πολιτειών τους, αψηφώντας και αυτό το Ανώτατο Δικαστήριο. 

Μπροστά στη διαμορφούμενη κατάσταση ο Πρόεδρος Κένεντι αναγκάζεται να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να κινητοποιήσει ισχυρότατες δυνάμεις του στρατού και της Εθνοφρουράς.


Τα όσα συνέβαιναν ήταν μια συντριπτική μαρτυρία για την κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων των μαύρων στις ΗΠΑ, έναν αιώνα μετά την υπογραφή της Πράξης Χειραφέτησης των Νέγρων, από τον Αβραάμ Λίνκολν.


ΠΗΓΗ. imerodromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου