Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2015

Κατρούγκαλος - Θα υπολογιστούν ξανά όλες οι συντάξεις «Τι μισθό έπαιρνες, τι εισφορές είχες, τι ποσοστό αναπλήρωσης είχες;»

ΤΕΤΑΡΤΗ 21-10-2015


 
Τον κανόνα σύμφωνα με τον οποίο θα υπολογιστούν από το μηδέν όλες οι συντάξεις των εν ενεργεία συνταξιούχων αποκάλυψε ο Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.«Η Επιτροπή έχει βγάλει ένα πόρισμα, για να ακολουθήσει συζήτηση με τους κοινωνικούς φορείς και στη συνέχεια να ληφθεί απόφαση από την κυβέρνηση» δήλωσε μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Αναφερόμενος στην αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης στο Ασφαλιστικό, τόνισε ότι «δεν είναι βιώσιμο και δεν είναι δίκαιο» και είπε ότι θα υπολογιστούν από το μηδέν όλες οι συντάξεις.

Βασικός κανόνας για την αναπροσαρμογή των συντάξεων, σύμφωνα με την πρόταση του Υπουργού Εργασίας, θα είναι η εφαρμογή ενιαίων κανόνων για όλους τους συνταξιούχους, τους εν ενεργεία και τους μελλοντικούς.

Συνοψίζοντας τον ενιαίο κανόνα, ο Υπουργός σημείωσε ότι θα βασίζεται σε τρεις πυλώνες: 
«Τι μισθό έπαιρνες, τι εισφορές είχες, τι ποσοστό αναπλήρωσης είχες;».

Εξηγώντας πώς θα λειτουργήσει ο κανόνας είπε ότι «δεν πρόκειται να πάμε σε ένα ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης.

Θα πάμε κλιμακωτά. 

Αναπροσαρμογή θα έχουν αυτοί που είχαν πολύ υψηλά ποσά» και συμπλήρωσε ότι «θα υπολογίσουμε με καινούριο τρόπο τις συντάξεις- αυτό είναι δική μου πρόταση, αποφάσεις λαμβάνει η κυβέρνηση
Αν με αυτό τον τρόπο πληγούν οι χαμηλές συντάξεις, θα επέμβουμε για να τις προστατεύσουμε».

«Όλες οι συντάξεις θα αναπροσαρμοστούν με βάση τους μισθούς με τους οποίους έφυγαν. Δεν μπορούμε να δίνουμε συντάξεις μεγαλύτερες από τους μισθούς. 
Δεν μπορούμε να βάλουμε ποσοστό αναπλήρωσης 110%» συμπλήρωσε και «δείχνοντας» ποιες συντάξεις θα πληγούν «αυτοί που θα πάθουν ζημιά είναι αυτοί που είχαν ποσοστό αναπλήρωσης από 110% και πάνω».

«Δεν πηγαίνουμε με σκοπό τις μειώσεις. Ό σκοπός μας είναι να βρούμε αυτό το ποσοστό αναπλήρωσης, που θα κρατά σε βιωσιμότητα το σύστημα» συμπλήρωσε, ενώ καλούμενος να δώσει νούμερα και ποσοστά, αρνήθηκε, σημειώνοντας ότι «σε ένα μήνα που θα έχουμε τα νούμερα, θα τα πούμε».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της εθνικής σύνταξης εξήγησε ότι «επειδή οι μισθοί είναι χαμηλοί και υπάρχει ανεργία, επειδή αυτοί που δουλεύουν δεν έχουν καμία εγγύηση ότι θα έχουν μετά από 35 χρόνια, θα μπει εισφορά, άσχετη με την μισθοδοσία και τις εισφορές της, την οποία θα χρηματοδοτεί η ΕΕ και θα αποτελεί το 60% της σύνταξης. 
Πάνω σε αυτό θα προσθέσουμε τις εισφορές μας».

«Η κάθε γενιά πληρώνει τις συντάξεις των προηγούμενων γενιών, έτσι είναι το σύστημά μας. Αλλά από τις εισφορές της δημιουργείται ένα αποθεματικό, το οποίο όμως στην Ελλάδα δεν υπάρχει, γιατί κουρεύτηκε στο PSI. 

Εμείς τώρα θα πρέπει να φροντίσουμε να φτιάξουμε το Ασφαλιστικό. Δεν είναι τόσο ότι πρέπει να το κάνουμε γιατί είναι στο μνημόνιο, που είναι, αλλά πρέπει να το κάνουμε για τη βιωσιμότητα» είπε αναφερόμενος στον τρόπο λειτουργίας του συστήματος.

Αναφορικά με το ζήτημα της περικοπής της επικουρικής σύνταξης, επανέλαβε ότι δεν καταργηθεί, αλλά «θα εγγυηθούμε την προστασία  του συνόλου της κύριας και της επικουρικής σύνταξης».ΠΗΓΗ. newsbeast.gr